23.04.2012. / 13:53

Autor: Hina

Europa zabrinuta

Bujanje radikala

Danski ministar vanjskih poslova Villy Sovndal kazao je da taj rezultat "jako zabrinjava", napomenuvši da je na tragu opće tendencije u Europi, koja postoji i u Danskoj te Finskoj

Marine Le PenMarine Le PenNekoliko europskih čelnika izrazilo je u ponedjeljak zabrinutost zbog povijesnog rezultata francuske krajnje desnice u prvom krugu predsjedničkih izbora u nedjelju, što je potvrdilo tendenciju zabilježenu u nekoliko europskih zemalja.

Zabrinutost je izražena na marginama sastanka ministara vanjskih poslova EU-a u Luxembourgu.

Luksemburški šef diplomacije Jean Asselborn optužio je francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja da je djelomice odgovoran za uspjeh kandidatkinje Nacionalnog fronta Marine Le Pen jer je kampanju vodio na problemu poroznih europskih granica i kontroli imigracije.

"Ako se svaki dan ponavlja da treba mijenjati Schengen, da je potrebna snažna imigracijska politika, da treba razgovarati o francuskoj iznimci i slično, to je voda na mlin Nacionalnom frontu", rekao je Asselborn, inače socijalist.

Danski ministar vanjskih poslova Villy Sovndal kazao je da taj rezultat "jako zabrinjava", napomenuvši da je na tragu opće tendencije u Europi, koja postoji i u Danskoj te Finskoj.

"Zabrinut sam zbog tog osjećaja koji možemo vidjeti u našim otvorenim društvima, otvorenoj Europi. To me zabrinjava, i ne samo u Francuskoj", rekao je švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt.

Njegov austrijski kolega Michel Spindelegger rekao je da "jako uvjerljiv rezultat Marine Le Pen" treba "potaknuti na razmišljanje", a to stajalište dijeli i šef belgijske diplomacije Didier Reynders.

Marine Le Pen je u prvom krugu predsjedničkih izbora izbila na treće mjesto s 18,01 posto osvojenih glasova, što njezina stranka do sada nikada nije postigla.

Vezane vijesti

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Francuska i Njemačka žele "ojačati gospodarsku, monetarnu a sutra i političku uniju", rekao je u srijedu Francois Hollande dočekujući njemačku… Više

Komentari

registracija
18/1/08

ankicascreiber, 23.04.12. 14:46

čak ni Hitler nikada nije došao na vlast preko volej građana. takozvani radikali, su samo grupa narcisoidnih, uskogrudnih pekmezaca, koji puno pričaju malo rade.

Mene je daleko veći strah lobija, posebno bankarskog lobija. Lobiji su sofisticirani, djeluju iz tame, i daleko ih je teže prozrijeti, i eliminirati njihovo dugoročno štetno djelovanje.

Marine Le Pen, i njen nizozemski i hrvatski pandani, su samo pričalice, koje se i međusobno svađaju jer takvi nikada ne mogu sa bilo kim drugim.


registracija
25/10/10

cuma, 23.04.12. 17:52

Europski političari zaboravljaju povijestz i naivnost Chembelinea i Dalad,,,,,a, kako je krenula propast svjetskog poretka i kako nema odgovora na rastuću krizu, desnica dolazi sve više do izražaja, desnica će svakako pobjediti u S rbiji, a kako stvari sada stoje, bojim se da se ni u Hrvatskoj možemo nadati drugačijem epiklogu na sljedećim izborima!?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika