23.04.2012. / 16:14

Autor: Hina

'Politika je Vjesnik dovela u teškoće, politika ga mora i izvući'

Sindikat novinara Hrvatske (SNH) priopćio je danas da s najvećom zabrinutošću prati što se zbiva s Vjesnikom i s njegovim zaposlenicima, ustvrdivši da je politika Vjesnik dovela u teškoće pa ga politika iz tih teškoća mora i izvući.

Vjesnik je postao glavna temaVjesnik je postao glavna temaSindikat novinara Hrvatske (SNH) priopćio je danas da s najvećom zabrinutošću prati što se zbiva s Vjesnikom i s njegovim zaposlenicima, ustvrdivši da je politika Vjesnik dovela u teškoće pa ga politika iz tih teškoća mora i izvući.

"Iznenadni prestanak tiskanja novina i višemjesečnu neisplatu plaća novinarima i ostalom osoblju ne bismo očekivali niti od jednog vlasnika, a kamoli od hrvatske države personificirane u Vladi RH", priopćio je SNH.

Sindikat novinara Hrvatske i njegova podružnica u Vjesniku navode kako ne vide ozbiljan napor Vlade u pronalaženju rješenja za list koji izlazi već 72 godine i istinsko je hrvatsko kulturno dobro.

"Vlada na čelu sa Zoranom Milanovićem trebala bi ustaše i partizane ostaviti povjesničarima, a malo se više potruditi oko hrvatskog gospodarstva a to znači i oko očuvanja poduzeća koja su u teškoćama i - što je najvažnije - spašavanja radnih mjesta", smatraju u sindikatu.

Drže kako je politika Vjesnik dovela u teškoće pa bi ga politika ga mora i izvući iz njih. Smatraju da je možda to prilika da se u postupku revizije pretvorbe i privatizacije s početka devedesetih razmotre svi događaji i radnje kojima je rastočen bivši SOUR Vjesnik. Uostalom, kad se pogledaju zemljišne knjige, vidljivo je, kažu, da oko Vjesnikova nebodera (su)vlasnički odnosi uopće nisu riješeni, odnosno da su "vrlo zamršeni s čudnim vlasnicima i tajanstvenim zabilježbama".

Sindikat navodi da pojedini ministri argument za ukidanje Vjesnika pronalaze u gubitku koji je taj list proizveo posljednjih godina, ali da se ne pitaju kako je i zbog čega do pada naklade pa i tih dugova došlo.

Time se kod građana želi proizvesti osjećaj da je gašenje Vjesnika neminovnost, no od tih se građana istodobno krije podatak da su Vjesnikovi gubitci od 14 milijuna kuna "prava sitnica u odnosu na dotacije koje vlada neizravno i posve netransparentno daje ostalim medijima, posebno onima u vlasništvu krupnog kapitala", tolerirajući neformalne oblike angažiranja novinara koji državu oštećuju za 70 milijuna kuna godišnje.

"Suzbijanjem te sive zone u hrvatskom medijskom prostoru vlada bi učinila puno na jačanju slobodnog novinarstva (novinari bi bili neovisniji od vlasnika), bez kojega nema niti istinske demokracije. A tjerajući izdavače da kod zapošljavanja poštuju Zakon o radu, vratila bi novinarima pravo na štrajk koje im je na ovaj način praktično dokinuto, što se najbolje vidjelo u slučaju štrajka u Večernjem listu", zaključuju u Sindikatu novinara Hrvatske.

Priopćenje OAK Investment Management Group

"Krajnje smo rastuženi viješću o mogućoj sudbini ‘Vjesnika' nakon što su Narodne novine napustile sve aktivne pokušaje za njegovo spašavanje. Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo i u pluralizam hrvatskog medijskog prostora. Sigurni smo da će svakoga, običnog građanina, poslovnog čovjeka i druge medijske subjekte, zaboljeti nestanak ovih velikih, ikoničnih novina.
Odluku Narodnih novina o prestanku razgovora o bilo kojem obliku preuzimanja ili promjene vlasništva koje smo predlagali, prihvaćamo sa velikim razočarenjem.

Naš jedini cilj bio je takvom subjektu sa tako dugom poviješću pružiti priliku za preživljavanje u ovom tako brzo promjenljivom svijetu. Ulagali smo velike napore uz nevjerojatno teške zapreke (informacije su bile rijetko dostupne i tek povremene) kako bismo izradili plan za njegovo preživljavanje, spašavanje radnih mjesta i nastavak jedne plemenite hrvatske tradicije.

Oak Investment Management Group će i dalje nastaviti tražiti mogućnosti za ( temeljem preuzimanja ili nekim drugim načinom) investiranje u Hrvatsku i svoj doprinos boljoj i učinkovitijoj budućnosti cijele zemlje", stoji u priopćenju koje potpisuje Nikola Frankopan.

Vezane vijesti

Nekrolog Vjesniku od Vjesnika

Nekrolog Vjesniku od Vjesnika

Vjesnik se definitivno ugasio. Premda je prije više tjedana prestao izlaziti u tiskanom obliku, dio novinara nastavio je pisati za online izdanje,… Više

Komentari

registracija
27/11/11

Culex, 23.04.12. 17:15

Dragi moji,znam da to kaj ovdje pišu da to moraju,..no da niste znali da vas ,nema love, netko i dalje potpomaže ..majte..žao mi je da ste ostali u rukama papka i bolesnika. Jer,onaj "mag"..ili koja god budaletina NIJE smio ozvaniti GAŠENJE Vjesnika,. jer to nije ISTINA ,a to će budućnost ,dakako,potvrditi


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika