Objavljeno u Nacionalu br. 328, 2002-02-26

Autor: Dean Sinovčić

U pohodu na Oscare

Russell Crowe: Glumim genija u matematici, ali s njom sam se razišao u 14. godini

'Da bi Crowe bolje upoznao svoj lik, snimio sam Nasha videokamerom', kaže Ron Howard. 'Crowe je na taj način bolje upoznao Nashov govor tijela, način na koji priča i slično'

Favoriti za Oscara scenarist Akiva Goldsman, glumci Russell Crowe i Jennifer Connelly te redatelj Ron HowardFavoriti za Oscara scenarist Akiva Goldsman, glumci Russell Crowe i Jennifer Connelly te redatelj Ron HowardIako u filmu “Genijalni um” glumi vrsnog matematičara i nobelovca Johna Nasha, Russell Crowe (38) priznaje kako mu matematika nikada nije išla najbolje. “Matematika i ja smo se razišli kada sam imao 14 godina, nakon čega sam uzimao privatne satove kod učitelja, podrijetlom Mađara, koji nije najbolje govorio engleski zbog čega su algebra i neki drugi dijelovi matematike za mene postali vrlo komplicirani. Vjerojatno je njegov rad u školi kasnije bio sjajan, ali sa mnom je radio nakon što je tek stigao pa je zbog njegovog slabog znanja engleskog sve izgledalo jako teško”, kaže Crowe. No, osim što je morao glumiti matematičara, morao je glumiti i shizofreničara jer je Nash tridesetak godina bolovao od šizofrenije. “Istraživao sam tu bolest, pročitao brojne knjige i tako otkrivao brojne podatke o kojima nisam imao pojma. Problem je što ljudi ne znaju što je shizofrenija, misle kako se radi o podvojenim ličnostima. Ujedno, upoznao sam mnoge ljude čiji su prijatelji ili članovi obitelji shizofreničari i oni su mi mnogo rekli o toj bolesti”, objašnjava Crowe način na koji se pripremao za ovu ulogu.

Scenarist Akiva Goldman, pak, strpljivo je odgovarao na jedno te isto pitanje – zašto film ne prikazuje drugu stranu Nashovog života – njegov biseksualizam, vanbračno dijete i razvod.

”’Genijalni um’ nikada nije trebao biti biografski film, a sada ga mnogi napadaju zašto nije striktno biografski. Film se bavi iskustvom iz života Johna Nasha i njegove supruge. Nikada se nismo željeli striktno držati činjenica, što ne znači da film nije istinit. Važno je da smo uvijek bili iskreni i da nikada nismo željeli faktografski prikazati nečiji život dan za danom. Ako pročitate knjigu, znate da mnogo toga iz filma u njoj nema jer se Nash nije sjećao svojih iluzija. Svrha filma je prikazati koheziju iluzornog i stvarnog života koja zarobljava Nasha tako da se on osjeća izdan, kao što se svaka osoba koja pati od shizofrenije osjeća izdanom od svoje okoline. Nismo željeli komercijalno iskoristiti Nashovu bolest, prije nam se ta tema činila nekomercijalnim izborom”, objašnjava Goldman koji ima iskustva sa shizofrenijom s obzirom da su mu i majka i brat, kako je rekao, bili shizofreničari.

Kako je rekao režiser Ron Howard, Crowe je odabran za ovu ulogu jer posjeduje kombinaciju impresivnog tjelesnog izgleda, karizme i ambicioznog intelekta, što je krasilo i Nasha. S druge strane, mnogi smatraju kako je Jennifer Connelly, koja glumi Nashovu suprugu, daleko zgodnija no što je to bila Alicija, prava supruga Johna Nasha. “Postoji jedna fotografija Alicije Nash na kojoj ona drži svog sina. Prema toj jednoj slici čini mi se da smo zapravo vrlo slični ali nisam uopće znala da je to važno jer je ljepota nečija subjektivna ocjena”, odgovorila je Connelly.

Pravi John Nash nekoliko je puta dolazio na snimanje filma, iako Ron Howard nije bio najsretniji u vezi s tim jer je smatrao kako to nije najbolje za glavnog glumca. Noć prije prvog dolaska na snimanje, Nash je, prepričava Crowe, gledao njegov televizijski intervju i pomislio: “Neće me valjda ovaj glumiti”, ali kada su se susreli na snimanju, rekao je kako ne može vjerovati koliko sliče dodajući kako Crowe uopće ne sliči na osobu koju je noć prije gledao na televiziji. Da bi Crowe bolje upoznao Nasha, Howard je snimio Nasha video kamerom. “Crowe je na taj način bolje upoznao Nashov govor tijela, način na koji priča i slično”, kaže Howard, dok Crowe dodaje: “Otkrio sam na taj način neke male stvari vezane uz Nasha. Primijetio sam kako miče prste, kako ima divne ruke i dugačke prste s posebnim noktima”. Izgled Nasha kroz godine se mijenjao. “Imao sam sliku mladog Nasha kako stoji kraj bazena s Alicijom”, kaže Crowe. “Bio je vrlo visok, širokih ramena i snažnih prsiju i ruku, neobično za matematičara. Nakon toga vidio sam njegovu sliku kada ga je već bolest ozbiljno napala i činilo mi se da je ostalo pola od njega”.

Vezane vijesti

"Rango" dobio Oscara za animirani film, "Udefeated" za dokumentarni

"Rango" dobio Oscara za animirani film, "Udefeated" za dokumentarni

Oscara za najbolji animirani film osvojio je "Rango" Gorea Verbinskog, dok je najboljim dokumentarnim filmom proglašen "Undefeated" Daniela Lindsaya… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika