Objavljeno u Nacionalu br. 858, 2012-04-24

Autor: Ivan Pandžić

Nova pravila u gradnji

Inspektorima veće ovlasti, a službenicima kazne za nerad

Manje od godinu dana nakon izmjena koje su trebale omogućiti lakše investiranje, jedan od najvažnijih zakona, onaj o prostornom uređenju i građenju - opet ide u opsežne izmjene. Cilj je opet isti, ali je Vlada druga. Ministarstvo Ivana Vrdoljaka zasad još radi na identificiranju problema zašto izdavanje dozvola ide sporo i zašto se još bespravno gradi unatoč smanjenju procedura. Ono što nam je neslužbeno potvrđeno jest to da će novi zakon dati puno veće ovlasti građevinskoj inspekciji. I sada građevinski inspektori mogu odmah izdati rješenje o zabrani gradnje ako ona nije u skladu s građevinskom dozvolom ili se gradi potpuno bez nje, ali dok se obavijeste sve mjerodavne institucije kako bi se građevina uklonila, bespravni graditelj je može dovršiti.

A gotove objekte rijetko tko ide ruštiti, što dokazuje i brojka od 150 tisuća onih koji su izgrađeni mimo planova i dozvola. Vrdoljak će morati učiniti nešto i na privlačenju osoba koje su spremne biti građevinski inspektori. Sada ih za područje cijele Hrvatske ima tek 130, a natječaji na kojima se traže inspektori redovito propadaju. Drugi cilj izmjena će ići za tim da se spriječi prebacivanje odgovornosti u opsežnom postupku suglasnosti i žigova koji su potrebni za gradnju. Prvi put se planiraju uvesti kazne za službenike koji blokiraju izdavanje dozvola. S te dvije poluge, želi se ubrzati izdavanje dozvola, a s druge strane osigurati vladavinu prava i spriječiti bespravne graditelje.

Kada je prošli put zakon mijenjan, uz ove ciljeve je omogućeno i ono što se nije nigdje proklamiralo - apartmanizacija u turističkim zonama, lakše prenamjene i manja kontrola unutar obalnog pojasa od tisuću metara, a paralelno se pokušalo i izbiti prihode lokalnoj upravi. Zabranom trgovine bez uporabne dozvole dodatno se ubilo već zamrlo tržište nekretnina. Vidjet će se hoće li Vrdoljak učiniti istu grešku, a svakako bi pri izradi izmjena trebao imati nekog iz ministarstva pravosuđa i gruntovnice kao savjetnike. Jer barem trećina blokiranih dozvola uopće nije prouzročena zakonom o gradnji, nego neriješenim imovinskopravnim odnosima.

Vezane vijesti

Novi misteriozni ugovor od 30,7 milijuna eura za Ingru

Novi misteriozni ugovor od 30,7 milijuna eura za Ingru

Na istom tradicionalnom tržištu na kojem je Ingra sklopila lanjski visokovrijedan projekt, nisu željeli otkriti kojem, ugovorena je realizacija… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika