24.04.2012. / 13:22

Autor: Hina

Multimilijarderi ulažu u otkrivanje minerala na asteroidima

Izvršni direktori Googlea Larry Page i Eric Schmidt, te filmaš James Cameron, uložit će goleme iznose novca u istraživanje i eventualno iskorištavanje plemenitih metala i rijetkih minerala iz asteroida koji kruže oko Zemlje, objavila je u utorak tvrtka Planetary Resources.

Eric SchmidtEric SchmidtIzvršni direktori Googlea Larry Page i Eric Schmidt, te filmaš James Cameron, uložit će goleme iznose novca u istraživanje i eventualno iskorištavanje plemenitih metala i rijetkih minerala iz asteroida koji kruže oko Zemlje, objavila je u utorak tvrtka Planetary Resources.

Tvrtka sa sjedištem u Bellevueu u američkoj saveznoj državi Washingtonu na početku će se usredotočiti na razvoj i prodaju cjenovno prihvatljivih robotiziranih letjelica za istraživačke misije.

Očekuje se da će probna letjelica biti poslana u Zemljinu orbitu u roku od dvije godine, izvijestili su osnivači tvrtke Peter Diamandis i Eric Anderson.

Cilj Planetary Resourcesa je otvoriti privatnim tvrtkama istraživanje svemira, po uzoru na natjecanje Ansari X Prize vrijedno deset milijuna dolara koje je pokrenuo Diamandis.

Nagrada, koja je potaknula razvoj komercijalne svemirske industrije, dodijeljena je 2004. SpaceShipOne-u tvrtke Scaled Composites za prvi let privatnog svemirskog broda s ljudskom posadom izvan Zemljine atmosfere. Očekuje se da će komercijalni, suborbitalni letovi krenuti iduće godine.

Prvi klijenti Planetary Recourcesa najvjerojatnije će biti znanstvene ustanove, kao što je NASA, ali i privatni istraživački instituti.

No, u roku desetak godina, tvrtka očekuje da će se s prodaje promatračkih platformi u orbiti oko Zemlje okrenuti puno perspektivnijim uslugama. Namjeravaju, naime, "punktirati" neke od tisuća asteroida koji kruže razmjerno blizu Zemlje i uzeti uzorke.

Neće sve misije donijeti na Zemlju plemenite metale i minerale. Uz traganje za platinom i drugim metalima, tvrtka planira uzeti uzorke vode s asteroida i njome opskrbiti spremnike goriva u orbiti koje bi koristila NASA i druge svemirske agencije za robotizirane i ljudske svemirske misije, ističu u Planetary Resources.

Vezane vijesti

Brin: Google nikad ne bi uspio da je tada postojao Facebook

Brin: Google nikad ne bi uspio da je tada postojao Facebook

"Da je u vrijeme nastanka Googlea internetom dominirao Facebook, kao što je to slučaj danas, sigurno ne bismo uspjeli stvoriti veliku internetsku… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika