24.04.2012. / 17:00

Autor: Nacional.hr

Štern otvoreno

Mađari nakaradnim upravljanjem kontroliraju Inu

Ističe kako nije glavni problem u Međudioničarskom ugovoru već unutarkompanijskim aktima koji su doneseni mimo ugovora, a koji MOL-u daju prava koja im ne bi trebala pripasti

Davor ŠternDavor ŠternU novom broju Nacionala predsjednik Nadzornog odbora Ine Davor Štern otvoreno je progovorio o stanju u toj naftnoj kompaniji, neravnoteži odnosa moći i prava upravljanja, ali i kompliciranim političkim okolnostima.

Priznaje kako se sigurno ne bi kandidirao za to mjesto da je prije 15 mjeseci znao kako Ina funkcionira iznutra.

"Naprosto, biti u konstantno podređenoj poziciji, gdje se moje mišljenje ni ne uzima u razmatranje, nije moj način i stil, niti sam ikada ranije radio u takvoj poziciji. Ipak, dok ne dođete u središte tajfuna, ne možete dobiti realnu sliku koliko je on jak. To se meni i ostalim kolegama iz hrvatske kvote članova Nadzornog odbora dogodilo u Ini. Bili smo suočeni s jednim nakaradnim sustavom upravljanja kompanijom kakav, to mogu odgovorno tvrditi, ne postoji nigdje u svijetu, a koji jednoj strani – mađarskoj – daje apsolutnu operativnu kontrolu nad kompanijom. Istovremeno, to potpuno oduzima mogućnost članovima Nadzornog odbora iz hrvatske kvote da kvalitetno nadziru rad kompanije i predlažu mjere za potrebne promjene. U takvim okolnostima naš manevarski prostor uvelike je bio ograničen, no svejedno mislim kako je puno učinjeno. U konačnici, i sama činjenica da se danas u domaćoj javnosti otvoreno raspravlja o nedostacima tog modela upravljanja te da postoji jak javni sentiment kako on za Hrvatsku nije dobar, smatram napretkom u odnosu na ranije razdoblje kad se zapravo van Ine uopće nije niti znalo na koji način se kompanija vodi", priča Štern.

Ističe kako nije glavni problem u Međudioničarskom ugovoru već unutarkompanijskim aktima koji su doneseni mimo ugovora, a koji MOL-u daju prava koja im ne bi trebala pripasti.

"Zahvaljujući takvim dokumentima, mi danas imamo situaciju da Nadzorni odbor nije izvršno tijelo, niti je to Uprava, osim predsjenika Uprave koji je sam sebe proglasio izvršnim organom te vodi Odbor izvršnih direktora koji također imaju izvršne ovlasti. Faktički, predsjednik Uprave je generalni direktor i on preko izvršnih direktora vodi kompaniju. A odabir izvršnih direktora u potpunosti je u nadležnosti MOL-a. Među njima trenutno nema niti jedne osobe koja je izabrana voljom hrvatske strane", objašnjava Štern.

Dodaje kako je MOL-ov koncept upravljanja tvrtkom nelegalan u odnosu na hrvatsko zakonodavstvo i praksu. Ono što ga posebno muči je činjenica da je LODO dokument odnosno unutarkompanijsko uređenje donesen konsenzusom Uprave u kojoj su sjedili i hrvatski članovi.

Žao mu je što se Ina zbog uprave koja je bila na čelu od 2000. do 2009. godine nazadovala i ušla u financijske probleme iz kojih ju je na kraju MOL morao izvlačiti.

U čemu je točno problem s tom prošlom Upravom i što je bilo s poljem Bijele noći u Siriji pročitajte u novom broju Nacionala.

Vezane vijesti

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Josip Friščić, bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i bivši čelnik Hrvatske seljačke stranke (HSS-a), HDZ-ovog koalicijskog partnera u bivšoj Vladi,… Više

Komentari

registracija
9/2/12

adele27, 24.04.12. 18:02

Ne vjerujem mu niti jedne jedine riječi. Da su hrvatski članovi Uprave INE išta vrijedili ta tvrtka ne bi bila u MOL-ovu vlasništvu, nego bi možda bile ravnopravni partneri ili bi čak INA posjedovala MOL. Sada neka čkome i primaju dobru plaću kao i dosad, a ne dolijevaju sol na ranu siromašnom pučanstvu i liječe svoje frustracije. Fuj.


registracija
11/1/10

fluid, 24.04.12. 18:13

MOL-ova moć je srazmjerna vrijednosti od 10 mlijuna Eura koje su platili Sanaderu.Kako god bilo,dokaže li se kriminalna korupcija,ugovor mora na reviziju.Ukoliko to propadne ,ostaju ugovorne obaveze koje MOL također ne sprovodi onako kako je potpisano.Dakle,hrvatska strana im samo treba uhvatiti jaja u procjep i da ispune potpisano.U međuvremenu treba izbalansirati nelogičnosti i neracionalnosti u kojima je MOL dominantan.Posla preko glave ali,mora se ispraviti ono što su ,očigledno,i Granići i Jurčići,Dragičevići i ostali uprskali do veleizdaje države. "505 sa crtom"!?-koja je to ljiga i korupcija,da jednostavno poželiš strijeljati sve te vinovnike INA-ine tragedije.Kao i države Hrvatske same.Bogami bi trebao podugačak streljački zid za domoljube koji razoriše Hrvatsku.


registracija
9/5/10

lolobrigita, 24.04.12. 18:44

Ni Uskokova palača veličine Pentagona,krcata poštenim i sposobnim sucima, ne bi ovo naše sranje razriješila.


registracija
27/8/09

Lujo1, 24.04.12. 19:15

1. mađari su vazda bili pljačkaši Hrvatske i pretendenti na hrvatsku zemlju i more - ko je pročital imalo povijesnih knjiga to sigvurno razme,
2. mađari su korupcijom, dakle lopovlukom za 10 milijuna eura "kupili" od sanadera upravljačka prava u INI i sad ih koriste,
3. štern je vazda bil lopov i vazda bu ostal lopov,
4. ak je štern i probal nekaj napraviti u INI to sigurno nije probal radi dobrobiti INA-e i RH, već isključivo, samo i jedino za svoju osobnu korist, a kak to mi se vidi nije uspel sad laprda kak je to "prava pravcata nepravda" - a svi znamo da je nepravda, ali ne poradi lopova šterna nego poradi lopovluka kojim su lopine mađari ukrali INA-u!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika