25.04.2012. / 09:06

Autor: Hina

Studenti:

U korist privatnika, na štetu radnika

Prijedlog Zakona o poticanju zapošljavanja, koji bi se, po najavama, uskoro trebao naći u saborskoj proceduri, Plenum FF-a ocjenjuje potpuno neprihvatljivima, u svakom smislu lošim i štetnim po one na koje se odnosi, studentice i studente koji će kroz sljedećih nekoliko godina završavati svoje studije, koji žele raditi i za svoj rad biti plaćeni

IlustracijaIlustracijaPlenum zagrebačkoga Filozofskog fakulteta (FF) uputio je sinoć otvoreno pismo ministru rada i mirovinskog sustava Mirandu Mrsiću u kojemu izražava neslaganje s prijedlogom Zakona o poticanju zapošljavanja, jer on, kako ocjenjuje, ide u korist privatnim poslodavcima na štetu budućih radnika.

Studenti i studentice FF-a u otvorenom pismu ministru Mrsiću, kao predlagaču zakona, ocjenjuju kako je namjera vladajuće elite da tim zakonom manipulira nezaposlenošću i statistički je umanji, te stvori nove oblike nesigurnog i potplaćenog rada.

Cilj zakonskog prijedloga je mladim nezaposlenim osobama omogućiti zapošljavanje na godinu dana tijekom kojih bi im bili plaćeni mirovinski doprinosi, a primali bi naknadu od 1600 kuna, kako bi im se pomoglo da steknu godinu dana radnog iskustva, uz plaćeni staž, mentora i program osposobljavanja.

Popuno neprihvatljivi prijedlog zakona

Prijedlog Zakona o poticanju zapošljavanja, koji bi se, po najavama, uskoro trebao naći u saborskoj proceduri, Plenum FF-a ocjenjuje potpuno neprihvatljivima, u svakom smislu lošim i štetnim po one na koje se odnosi, studentice i studente koji će kroz sljedećih nekoliko godina završavati svoje studije, koji žele raditi i za svoj rad biti plaćeni.

Objašnjenje da se novim zakonom želi mladima omogućiti da steknu radno iskustvo kako bi kasnije lakše pronašli 'pravo' zaposlenje naivno je formulirano, ocjenjuju te ističu kako je "sasvim jasno da će poslodavci osobu nakon što odradi svoju godinu dana zamijeniti novim besplatnim kadrom, pokupiti svoj povrat uplaćenih doprinosa i smanjiti prava i plaće stalnim zaposlenicima, ili ih u potpunosti zamijeniti neplaćenim jednogodišnjim 'prolaznicima'".

Sijanje iluzije

Vjerovati da će mehanizmi kontrole spriječiti takvo što iluzorno je u uvjetima u kojima inspekcija rada i sudovi ne mogu, niti žele, zaštititi prava tisuća radnika koji u Hrvatskoj rade, a ne primaju plaću i svakodnevno dobivaju nezakonite otkaze, ističu studenti, koji drže da najavljeni zakon uopće ne može smanjiti nezaposlenost, nego je, upravo suprotno, može samo povećati.

"On poslodavcima omogućuje da određenu količinu rada delegira nezaposlenim pripravnicima, umjesto da za taj isti rad plaća svoje zaposlenike", ističu studenti u otvorenom pismu ministru Mrsiću.

Sporni zakonski prijedlog, zaključuju, upravo ima zadatak maskirati raspravu o uzrocima nezaposlenosti u Hrvatskoj, kao i o razlozima nemogućnosti otvaranja novih radnih mjesta.

Vezane vijesti

Vlada manipulira studentima

Vlada manipulira studentima

Plenum Filozofskog fakulteta danas je reagirao na izostanak odluke Vlade RH o subvencioniranju troškova 2. godine diplomskoga studija, koja je… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 25.04.12. 10:36

Radni sudovi,institut odlaska u insolventnost,prava iz radnog ugovora i td.itd.Sve je to u maksimalnoj funkciji u Njemačkoj.I zaista funkcionira na principima prava i pravednosti.Radni sudovi štite radnika i postupak traje maksimalno do 2 mjeseca.Do konačne pravomoćnosti.Nema namještaljki i kojekakvih nepotističkih gluposti tipa hrvatske pravednosti i šire.Insolventnost (iliti osobni bankrot)-Institut koji super funkcionira.Nema otimačine imovine i blokadi računa do daske.Na primjer; imate plaću od 1300 Eura.Država vam uzima,nakon što se sami pokrenuli osobni stečaj-insolvenciju,sve preko 950 Eura.Tih 950 Eura vam NEMOŽE uzeti jer je to nužno za preživjeti.I tako 6 godina.U "Crnoj ste knjizi" na državnoj razini tih 6 godina i nemožete dobiti ni kredit ni bilo kakav financijski potsticaj(ali može iz socijale ukoliko je ugroza velika po vas i obitelj).Nakon 6 godina Crne knjige (schufe),slobodni ste od bilo kakvoga duga i obaveza.Startate iz početka,bez obzira na veličinu duga koji ste napravili i na koji način.Naši dragi balkanci,malo jači u finnancijama,to debelo znaju iskoristiti.Dignu po koji milijunčić,odnesu doma i onda 6 godina sića a kod kuće dvori kraljevski.No ulaskom u EU ,nema toga više da prođe.U Hrvatskoj pak,ogulče te do gole kože i do zadnje lipe.Umro ti u međuvremenu ili propao,kao i tvoja obitelj,koga briga.Tako da to nema veze ni sa kakvom pomoći.To je pomoć bankama i vjerovnicima a ne malima i zaduženima.Ne vjerujem u najbolje namjere nijedne hrvatske vlasti glede malih ljudi.Apsolutno ne vjerujem.


registracija
17/6/05

torpedo, 25.04.12. 10:40

Poslodavac koji ce "osobu nakon što odradi svoju godinu dana zamijeniti novim besplatnim kadrom, pokupiti svoj povrat uplaćenih doprinosa i smanjiti prava i plaće stalnim zaposlenicima, ili ih u potpunosti zamijeniti neplaćenim jednogodišnjim 'prolaznicima'" ne planira dugorocno i poslovna politika oslanjanja na 1-godisnje ugovore ce ga vjerojatno dovesti do bankrota.
Osobe koje se lako mogu zamjeniti su uglavnom slabije kvalifikacije ili osobe koje nemaju iskustva. No cinjenica je da poslovi koje te osobe obavljaju su takodjer manje zahtjevni.
Onaj tko ima znanje odnosno know-how, taj ne dobija otkaz pa da sjekire padaju sa neba.


"Plenum FF-a ocjenjuje potpuno neprihvatljivima, u svakom smislu lošim i štetnim po one na koje se odnosi, studentice i studente koji će kroz sljedećih nekoliko godina završavati svoje studije, koji žele raditi i za svoj rad biti plaćeni."

Plenum FF je malo naopacke promatra situaciju, Posao se ne stvara zato sto netko ima zelju i hoce bas to nesto raditi, vec obrnuto,

Dakle, ako studenti izabiru zanimanja za koja u buducnosti nece bit toliko trazena (valjda su se raspitali prije pocetka studija), onda MORAJU racunati da ce im egzistencija u najbolju ruku bit nesigurna i da vrlo vjerojatno trazenje posla nece bit niti lagano niti brzo.

Ono sto mene fascinira je da se toliko puno ocekuje od drzave kao da smo jos uvijek u SR Hrvatskoj. Pa ljudi, mi smo socijalizam napustili prije 20 godina.

Sto tu djecu danas uce na fakultetima??


registracija
17/6/05

torpedo, 25.04.12. 10:59

@fluid

Ovo si dobro napisao oko privatne insolvenicje. To je dobar institut, ali jedna stvar koja nije bas moguca je to da dignes koji miljuncic (tek tako lako) i onda odes u insolvenciju.

Ukoliko se dokaze namjerno izazivanje insolvencije (kriminalna namjera) onda su praivla malo drugacija i tih 6 godina onda vise ne vrijede.

Takodjer i Rieste rente stednja (3 stup penzionog osiguranja) koje se placa iz prvatnog djepa ne ulazi u masu za insolvenciju - znaci da ti to ne mogu oduzeti.

Ako imas zenu i djecu, onda se tih 950 eura povecava prema tabeli (npr. neto 3000 eura,uzdrzava zenu, djete, prema talici se moze oduzeti samo 547 eura x 12 mjeseci x 6 godina = 39.384 eura toliko max mozes vratiti vjerovnicima)

Znam zenu koja je ostala duzna oko 100.000 eura privatnim vjerovnicima i 200.000 eura poreznoj upravi (od toga je oko 130.000 kamata). Bila je pokrenula privat biznis kjoji nije krenuo. No nije otisla u insolvenciju, vec je 10tak godina zivotarila (nema cak niti giro racun).
Sad ce predloziti i vjerovnicima i poreznoj da im plati 10% od vrijednosti duga (dakle 30.000) i da joj dugove oproste.
S obzirom da ima skoro 60 godina, velika je vjerojatnost da ce vjerovnici i porezna uprava na to pristati jer je bolje dobit ista nego nista..

Steta da tako nesto ne postoji u Hrvatskoj,


registracija
11/1/10

fluid, 25.04.12. 13:40

torpedo@ Zahvaljujem da pojašnjenju i na osobnom trudu.Mada to nije ključno za ovu temu iz gornjeg teksta,htio sam dati svoj doprinos situaciji i razlikama vani i kod nas,gdje često imamo takve apsurde da glava boli.Hvala još jednom i pozdrav.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika