25.04.2012. / 09:07

Autor: Hina

Berlusconi je mafiji plaćao zaštitu

Cosa Nostra zaštitu "ne pruža besplatno", a medijski je magnat, rečeno je, bio žrtva iznude

Nekadašnji talijanski premijer Silvio Berlusconi sedamdesetih je plaćao velike iznose sicilijanskoj mafiji koja je njega i njegovu obitelj štitila od otmice, rečeno je u utorak na najvišem talijanskom žalbenom sudu.

Cosa Nostra zaštitu "ne pruža besplatno", a medijski je magnat, rečeno je, bio žrtva iznude.

"Berlusconi je velike svote predao mafiji", kaže se u dokumentu Kasacijskoga suda na 146 stranica u obrazloženju prošlomjesečne odluke o poništenju suđenja Marcellu Dell'Utriju, Sicilijancu koji je tih godina radio za Berlusconija, a koji je danas senator iz redova Berlusconijeve stranke. Iako se spominje u obrazloženju presude, bivši talijanski premijer ni na koji način nije bio uključen u slučaj.

Sedamdesetih godina talijanske su kriminalne organizacije rutinski, češće na bogatom sjeveru zemlje, otimale imućne ljude ili njihovu djecu i za njih tražile otkupninu.

Najzloglasniji je primjer Johna Paula Gettyja III., unuka naftnoga tajkuna Johna Paula Gettja Starijeg. Getty III. otet je 1973. u središtu Rima i kalabrijska ga je 'Ndrangheta držala pet mjeseci. Odrezali su mu i uho i poslali ga talijanskim novinama kako bi potaknuli obitelj da plati otkupninu.

Vittorio Mangano, sicilijanski mafijaš poslije osuđen za ubojstvo, živio je sredinom sedamdesetih kod Berlusconija i navodno mu održavao kuću. U to je vrijeme Silvio Berlusconi imao dvoje male djece s prvom suprugom.

Mangano je 2000. umro prirodnom smrću. U jednom od posljednjih intervjua prije nego što ga je mafija 1992. ubila automobilom bombom, tužitelj u Palermu Paolo Borsellino opisao je Mangana kao glavnog čovjeka za poslovanje Cose Nostre u sjevernoj Italiji.

Vezane vijesti

"Panenka" je slomila Engleze

"Panenka" je slomila Engleze

"Dirigent" talijanske nogometne reprezentacije Andrea Pirlo smatra da je način na koji je izveo jedanaesterac u četvrtfinalu Europskog nogometnog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika