25.04.2012. / 09:56

Autor: Deutsche Welle

Trese se tlo pod nogama Angele Merkel?

Angela Merkel trenutno gotovo svakodnevno gubi svoje dosadašnje političke partnere, prijatelje i obožavatelje. Hoće li nasljednici Ruttea i Sarkozya s njom naći zajednički jezik?

Bila su to sjajna vremena za njemačku kancelarku, no po svemu sudeći ona polako prolaze. Novi francuski predsjednik teško da će joj upućivati ljubavne izjave onako kao što je to činio Nicolas Sarkozy. „Volim Angelu Merkel više nego to mogu uopće izraziti riječima“, rekao je (ne)jednom dosadašnji francuski predsjednik poslije čega je vrlo brzo stvorena složenica „Merkozy“. Međutim, u međuvremenu je njihovoj ljubavi došao kraj. Sarkozy trenutno voli samo samoga sebe i spreman je kako bi se održao na vlasti odreći svega, svih dosadašnjih uvjerenja pa čak i svoje odanosti i ljubavi prema Angeli Merkel.

Njoj samoj se u ovom trenutku moglo bi se reći pomalo trese tlo pod nogama iako to za sada ne pokazuje. Čak niti u ponedjeljak nakon što je u medijima objavljena vijest o tome kako je nizozemska konzervativna vlada na čelu s Markom Rutteom podnijela ostavku. On i Sarkozy bili su naime njezini najbliži prijatelji i to ne samo po političkim uvjerenjima već i zbog toga što su podržavali njezinu financijsku politiku. Odlaskom jednog i najvjerojatnije drugog partnera, Merkeličina uloga u Europi mogla bi biti opasno ugrožena i poljuljana.

Zajednički jezik s Hollandeom

Prema najavama i prognozama, drugi i završni krug izbora u Francuskoj bi trebao ići u korist socijalista Francoisa Hollandea. A on pak najvjerojatnije voli Merkel manje nego što to javno smije reći a još manje je oduševljen njezinim fiskalnim paketom koji sve 24 zemlje EU-a obvezuje na veću štednju. Hollandeove predodžbe o financijskoj politici i izlasku iz krize se razlikuju od njegove njemačke susjede, no iako je još nedavno izjavio kako će „odbiti ratifikaciju ugovora“, u međuvremenu je međutim svoje stajalište relativirao. Po najnovijem, on je spreman potpisati spomenuti paket ali samo pod uvjetom da on bude proširen na način koji će omogućiti gospodarski rast svake zemlje. Ovom promjenom tona, zadovoljna je očigledno i sama njemačka kancelarka. „Solidno gospodarenje državnim novcem u svakom slučaju dugoročno gledano ide u prilog gospodarskog rasta“, izjavila je ovih dana Angela Merkel. Znači li to ujedno da su barem one najveće razlike u stajalištima prevaziđene i da će Merkel i Hollande dobro surađivati? To će se tek vidjeti.

Odlazak i nizozemskog prijatelja

U svakom slučaju, trenutno najveći problem njemačke kancelarke nije toliko Francuska koliko susjedna Nizozemska. Ovdje je ona izgubila svog najodanijeg i najtišeg partnera koji je do sada gotovo bez ikakvog otpora slijedio njezine upute i podržavao njezin svaki plan štednje. Nakon što je u ponedjeljak desno radikalni Geert Wilders odlučio ne pružiti više svoju podršku vladajućoj koaliciji, šefu vlade, Marku Rutteu nije preostalo ništa drugo nego da se povuče s mjesta premijera Nizozemske. Hoće li dakle uskoro i u Nizozemskoj biti održani izbori na kojima će biti izabran jedan drugačiji Parlament? U svakom slučaju je činjenica da većina Nizozemaca smatra Merkeličin fiskalni paket pretjeranim.

No, Angela Merkel i po ovom pitanju ne posustaje i ne pokazuje strah. Kako je rekla, u Europi se gotovo svakoga dana negdje održavaju nekakvi izbori ali je usprkos tome najvažnije zadržati kontinuitet. „Kada sam ja došla na mjesto kancelarke, nisam zapravo željela nastaviti pregovore s Turskom oko njezina ulaska u EU. No, moj prethodnik ih je započeo i za mene se samo po sebi podrazumijevalo da ću ih ja nastaviti“, rekla je Merkel.

Što se tiče nastavka dosadašnje financijske politike, s njome se očigledno slažu i članovi Europske komisije. Oni se doduše suzdržavaju od ocjena mogućih političkih promjena, no i oni tvrde kako se na području financija najvjerojatnije neće promijeniti ništa. Glasnogovornik Komisije Amadeu Altajfaj Tardio je primjerice rekao kako se godinu dana raspravljalo o gospodarskim pravilima te kako nikako ne bi bilo korisno zbog promjena na političkoj sceni ponovno krenuti iz početka. „To bi izuzetno naškodilo financijskim tržištima“, rekao je Tardio. A pak ni u kojem slučaju ne žele ni Francuska a niti Nizozemska.

Autor: Sabine Henkel/Željka Telišman

Deutsche Welle

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika