25.04.2012. / 12:26

Autor: Nacional.hr

SEE Digi.TV - prva međunarodna konferencija o digitalnoj televiziji u JI Europi

Prva od tri međunarodne konferencije koje će se održati u sklopu SEE Digi.TV projekta održala se nakon prve polovice izvršenja projekta. Konferenciju je organizirao talijanski SEE Digi.TV partner Informest u suradnji s Regionalnim komunikacijskim vijećem talijanske regije Friuli Venezia Guilia (Corecom FVG) i talijanskim regulatorom elektroničkih komunikacija i medija (Agcom).

Konferencija je prva u nizuKonferencija je prva u nizuU Trstu se 19. i 20 travnja 2012. godine održala prva međunarodna konferencija u sklopu projekta „Digitalna televizija u jugoistočnoj Europi" - SEE Digi.TV" kojeg sufinancira Europska unija.

Radni naziv međunarodne konferencije bio je „Digitalna televizijska radiodifuzija 2012. - dostignuća i izazovi". Ciljevi konferencije bili su ispitati utjecaj nove međunarodne agende postavljene na Svjetskoj radiokomunikacijskoj konferenciji (WRC 2012) na tržište digitalne televizije, analizirati aktivnosti unutar paketa SEE Digi.TV projekta (pravni, tehnički, ekonomski paket, te paket o svijesti javnosti) te raspraviti o pojedinim aktivnostima s dionicima na tržištu i međunarodnim stručnjacima u ovom području .

SEE Digi.TV projektni partneri iz Slovenije (APEK i Sintesio), Italije (Informest, Agcom), Austrije (RTR), Mađarske (IVSZ), Bosne i Hercegovine (CRA), Srbije (RBA), Crne Gore (AEM i EKIP), Makedonije (SRD), Albanije (NCRT) i Hrvatske (HAKOM i AEM) imali su priliku izmijeniti iskustva o regulativi i problemima vezanim za digitalizaciju televizije te se upoznati s najnovijim trendovima o kojima su na konferenciji govorili neki od najuglednijih svjetskih stručnjaka iz sektora.

Konferencija je imala četiri glavne tematske cjeline: uvid u digitalnu dividendu, pregled strategija izdavanja dozvola i pravna pitanja, raspravu s ciljem podizanja svjesnosti javnosti o procesu digitalizacije te diskusiju o izazovima i prilikama vezanim uz novi DVB-T2 standard i zemaljsku digitalnu televiziju.

Domaćin programa o digitalnoj dividendi bio je HAKOM, a na njemu su sudjelovali svjetski stručnjaci iz područja radiokomunikacija, s iskustvom u području radiodifuzije, mobilnih komunikacija i digitalne dividende: Darko Ratkaj (EBU), Roberto Ercole (GSMA) i Jean Marc Paquet (ITU). Sudionici konferencije imali su priliku upoznati se s različitim gledištima pojedinih sudionika tržišta na način upotrebe radiofrekvencijskog spektra te se informirati o potrebama za spektrom koje ima mobilna odnosno televizijska industrija. Voditelj programa o digitalnoj dividendi bio je pomoćnik ravnatelja HAKOM-a Željko Tabaković.

Program o strategijama izdavanja dozvola i pravnim pitanjima čiji je domaćin bila slovenska agencija APEK ugostio je predavače Maju Cappello (AGCOM) i Damira Hajduka (EPRA) koji su predstavili različite modele izdavanja dozvola za digitalnu televiziju u pojedinim europskim zemljama.

Tijekom programa o svjesnosti javnosti o procesu digitalizacije (domaćin Informest) predavači Damir Hajduk (AEM) i Eugenio Ambrosi (Informest) opisali su iskustva u Hrvatskoj i Italiji te istakli potrebu za provedbom dobre kampanje informiranja javnosti tijekom procesa digitalizacije televizije.

Zaključni program o novom standardu digitalne zemaljske televizije DVB-T2 (domaćin APEK) ilustrirao je buduće izazove i mogućnosti koje omogućuje novi standard. Iskustva s DVB-T2 standardom prezentirali su regulatori (AGCOM - Roberto De Martino), proizvođači (ELTI - Fredi Širovnik, TEAMCAST - Gerard Faria, i ENENSYS - Eric Deniau) te operatori (OIV - Tigran Vržina i Damir Bartolin).

Vezane vijesti

Vipnet predstavio digitalnu televiziju – Vip TV

Vipnet predstavio digitalnu televiziju – Vip TV

Adrian Ježina, dosadašnji predsjednik Uprave B.neta, novi je član proširene Uprave Vipneta, zadužen za novoosnovani Vipnetov Sektor multimedije i… Više

Komentari

registracija
20/4/12

sofiasxd, 26.04.12. 05:27

UPGRADE C91 is hot sale with New Android 4.0 O.S. and 1GHz frequency.

C91 spec: http://www.netacce.com/_d271761537.htm


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika