25.04.2012. / 14:18

Autor: Hina

Narodno, odnarođeno, bleiburško

Miklenić dešifrira Košića

"Nisu, naime, sadržajno istovjetni pojmovi 'narodna vlast' i 'legalna vlast', pa bi se na govor o 'odnarođenoj vlasti' očekivao odgovor koji bi razjasnio radi li ova vlast u interesu hrvatskoga naroda ili ne radi ako Bleiburg i sve ono što taj pojam označuje 'stavlja pod tepih' ili ako se 'distancira' od stradanja dijela hrvatskoga naroda", piše Miklenić

Katolički tjednik "Glas Koncila" u novom broju piše kako svaka legalna garnitura na vlasti, i u Hrvatskoj, po svojim postupanjima i po svojim odlukama može biti ili narodna vlast ili odnarođena vlast, a to što je legalna ne čini je niti narodnom niti odnarođenom.

U komentaru "Koja je vlast - narodna?" glavni urednik Ivan Miklenić osvrće se na novinarsku interpretaciju izjave sisačkog biskupa Vlade Košića, u svezi odluke Predsjedništva Hrvatskog sabora da više ne bude pokrovitelj komemoracije na Blajburškom polju, koji su pojam "odnarođena vlast" uporabljen u pogodbenoj rečenici pretvorili u pojam "nenarodna vlast".

"Pojmom 'odnarođena vlast', koji je biskup upotrijebio, ni u kom smislu nije dovedena u pitanje legalnost ove vlasti. Stoga doista čudi da i predsjednik države i ministrica vanjskih poslova nude odgovor na ono što nitko nije doveo u pitanje. Nisu, naime, sadržajno istovjetni pojmovi 'narodna vlast' i 'legalna vlast', pa bi se na govor o 'odnarođenoj vlasti' očekivao odgovor koji bi razjasnio radi li ova vlast u interesu hrvatskoga naroda ili ne radi ako Bleiburg i sve ono što taj pojam označuje 'stavlja pod tepih' ili ako se 'distancira' od stradanja dijela hrvatskoga naroda", piše Miklenić u komentaru i dodaje da je više nego jasno da legalna vlast "može raditi protiv svoga naroda i takve su pojave u povijesti više puta zabilježene".

Po njegovim riječima da bi se neka vlast stvarno mogla smatrati narodnom, a ne odnarođenom ili nenarodnom, bitni je kriterij služi li objektivnomu općem dobru i boljitku državljana određene zemlje koji tvore političku naciju u kojoj je utopljen i etnički narod.

"Državne vlasti u Hrvatskoj nisu odnarođene ni nenarodne ako svim svojim odlukama služe objektivnome općem dobru i boljitku građana Hrvatske, tj. hrvatske nacije u kojoj je 'utopljen' i hrvatski narod", navodi u komentaru.

Zaključno ističe kako većina u svakoj državi priželjkuje stvarno narodnu vlast, dakle vlast koja definira i ostvaruje legalne i legitimne nacionalne ciljeve i interese, koja donosi takve zakone i pravne okvire da svi građani budu ne samo formalno jednaki pred zakonom nego da i svi budu poštovani u svome uvjerenju i svojoj patnji zbog nepravednog gubitka najbližih te da svi budu u prilici da prema svojim sposobnostima i prema svome trudu i radu napreduju u svim segmentima osobnog, obiteljskog i društvenog života.

Vezane vijesti

Prideom i Jovanovićem odvraćaju od stvarnih problema

Prideom i Jovanovićem odvraćaju od stvarnih problema

Katolički tjednik "Glas Koncila" u novom broju piše da je nevjerojatno kako se u hrvatskoj javnosti olako, od buha stvaraju slonovi i upravo je… Više

Komentari

registracija
16/6/10

nosonja, 25.04.12. 14:44

Majko moja mila,koji konj. . Ovaj POP horse voli da se javno samozadovoljava u tisku.


registracija
11/10/10

agaSovulj, 25.04.12. 15:01

zanima me što misli o vlasti koja je radila za dobrobit 200 odabranih, tj. 201, jer i crkvu njima treba dodati


registracija
28/1/12

Bvalen16, 25.04.12. 15:38

Ma naravno,nije to govno to se pas posro'


registracija
28/1/12

Bvalen16, 25.04.12. 15:41

Možda bi vlada i podržala Blajburg kad bi na spomeniku pisalo "Uz domače izdajnike i sluge fašista, na ovom mjestu stradalo je i dosta nevinih.Ovaj spomenik je podignut svim nevinim žrtvama


registracija
9/5/10

lolobrigita, 25.04.12. 15:43

20 godina nisu htjeli vidjeti odnarođenu vlast, dapače podržavali su je,dijelili s njom,a i sad pate za njom.


registracija
28/4/10

Zvonko, 25.04.12. 15:44

Bravo Mikleniću!


registracija
24/7/11

mrvek, 25.04.12. 15:52

Mikleniću jebo te onaj tko te podržava.


registracija
24/7/11

mrvek, 25.04.12. 15:55

Zvonko svršava kad pročita neki "pametni" članak ovih retarda hrvatskog društva, pogotovo Miklenića. Garant je zaljubljen u njega. Da je taj pametan ne bi pisao u Glasu Koncila nego bi pisao za neke normalne novine. To su novine za jadnike koji ne znaju misliti svojom glavom. Baš me zanima jel misli na HDZ. Zar nisu dosta upropastili, debilu?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika