25.04.2012. / 16:38

Autor: Hina

Ferdinandu Jukiću godina zatvora zbog Badela

Devčić je osuđen na istu kaznu, a postane li presuda pravomoćna s Jukićem će državi morati vratiti milijun kuna

IlustracijaIlustracijaBivši vlasnik i direktor Badela Ferdinand Jukić, poznat i kao trgovac oružjem, danas je na zagrebačkom Županijskom sudu nepravomoćno osuđen na godinu dana zatvora jer je zajedno s bivšim zamjenikom generalnog direktora Ivanom Devčićem tvrtku koja je bila jedan od najvećih proizvođača pića oštetio za milijun kuna, proizvodeći viškove alkohola koji su se prodavali "na crno".

Devčić je osuđen na istu kaznu, a postane li presuda pravomoćna s Jukićem će državi morati vratiti milijun kuna.

U preprodaji 168 tisuća litara rafiniranog etilnog alkohola, krajem 1994. i početkom 1995., pomagao im je direktor poljoprivredne zadruge Kaduja iz Čare na Korčuli koji je osuđen na uvjetnu kaznu od 10 mjeseci, a u zatvor neće ići ako u iduće tri godine ne počini novo nedjelo.

Iako su Jukić i Devčić osuđeni za "samo" 168 tisuća litara ilegalno proizvedenog i preprodanog alkohola, sutkinja Gordana Mihela Grahovac u obrazloženju presude ustvrdila je da je u njihovo vrijeme iz Badela "na crno" izvučena čak 16 puta veća količina rafiniranog etanola.

"Sve to u konačnici je dovelo do propasti velike tvrtke kakva je bio Badel", zaključila je sutkinja.

Istaknula je da je tijekom suđenja neosporno utvrđeno da su se u Badelu proizvodili ilegalni viškovi koji su se izvlačili iz tvrtke. U ovom slučaju u tome im je pomogla zadruga Kaduja koja je sve pokrila lažnom dokumentacijom, a alkohol je zapravo završio kod drugih distributera.

Korčulanska zadruga zbog toga je nagrađena s 27.500 kuna koje im je Badel isplatio nakon što su malverzacije prikrivene neistinitim podacima u poslovnim knjigama.

Jukić je osuđen kao poticatelj jer u to vrijeme još nije bio vlasnik i direktor Badela, ali je nešto ranije počeo otkupljivati dionice i "bio je prisutan" u tvrtci. Devčić je, pak, znao da se sprema preuzeti tvrtku te se s Jukićem dogovorio kako će doći do novca.

Alkohol je iz Badela "izvozio" dostavljajući već ispunjene i potpisane otpremnice direktoru distribucije Marijanu Perhatu, koji je oslobođen krivnje jer je sud utvrdio da je samo izvršavao naloge nadređenih.

Osim po malverzacijama na štetu Badela i trgovini oružjem, Jukić se u medijima spominjao kao suradnih tajnih službi, a jedan od posljednjih istupa u javnosti imao je prije nekoliko godina kada je na HTV-u izjavio da ima pisanu zapovijed da se u opkoljeni Vukovar ne šalje oružje te dokumentaciju o transakcijama s tajnih računa namijenjenih obrani Hrvatske.

Mediji su ga često spominjali i zbog prijava neuspjelih atentata, ali i licitiranja više od 300 tisuća kuna za bistu predsjednika Franje Tuđmana na jednoj dobrotvornoj aukciji, sredinom devedesetih godina, za koju navodno nikada nije dao novac.

Vezane vijesti

Vlada postaje vlasnik posrnulih poduzeća, no ne zna što bi s njima

Vlada postaje vlasnik posrnulih poduzeća, no ne zna što bi s njima

Nakon zagrebačkog Badela, od prošlog tjedna još jedna privatna kompanija vratila se pod skute države. Riječ je o Mediteranskoj plovidbi, brodarskoj… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika