25.04.2012. / 15:59

Autor: Nacional.hr

Skandalozno postupanje policije u slučaju iz Bjelovara

U priopćenju se navodi kako su djelatnici za zakonitost postupanja i Unutarnje kontrole Ministarstva unutarnjih poslova utvrdili postojanje prekršaja iz članka 25. Zakona o suzbijanju diskriminacije, zbog čega je podnesen optužni prijedlog

Poprište zločinaPoprište zločinaLezbijska grupa Kontra i grupa Iskorak podupiru medijske napise i reakciju policije oko pokretanja optužnog prijedloga protiv policijskog službenika koji je radio na prijavama gay para iz Bjelovara te zatim uznemirujuće pisao na internetskim stranicama društvene mreže Facebook.

Udruge ističu kako je protiv policajca 'podnesen optužni prijedlog nadležnom Prekršajnom sudu' i pozivaju se na priopćenje koje je potpisao načelnik PU bjelovarsko-bilogorske, Jakob Bukvić. U priopćenju se navodi kako su djelatnici za zakonitost postupanja i Unutarnje kontrole Ministarstva unutarnjih poslova utvrdili postojanje prekršaja iz članka 25. Zakona o suzbijanju diskriminacije, zbog čega je podnesen optužni prijedlog. Članak propisuje i novčane kazne od 5000 do 30 000 kuna, a zbog nedoličnog ponašanja policajca izvan službe očekuju stegovne mjere.

Podsjetimo kako je policija morala intervenirati više puta zbog svađe gay para iz Bjelovara. Vrhunac sukoba je bilo ubojstvo sredovječnog muškarca, kojeg je nožem ubio njegov mlađi partner. Udruge su uspjele saznati od neimenovane osobe koja je poznavala par kako policijski službenici 'nisu omogućili liječniku utvrđivanje uzroka smrti ubijenog'. Jedan od policajaca je navodno samo odmahnuo rukom i rekao 'taj je gotov'. Navodno je tijelo ubijenog ležalo na ulici od 15 do 20 sati.

Poslije ovog zločina na Facebook profilu jednog od policajaca objavljene su skandalozne homofobne poruke.

"He he nije mi ih uopće žao, pederčine i smradovi su obadva, sad će napokon više bit mir od njih dvojice. Ma jok, budale. Malo malo pa su nas za gluposti zvali, ono kad se sjetiš kud ideš najradije bi tri para rukavica na ruke stavio. Neka, baš mi je drago, da se bar još par njih u gradu hoće posmicat i Bjelovar bi bio kao bajka", samo je dio napisa na tom Facebook profilu

Spomenute udruge napominju kako policija nije reagirala prema Protokolu o postupanju u slučajevima nasilja u obitelji, jer se radilo o gay paru. Dodaje se kako pravni tim udruga Iskorak i Kontra započeo rad na ovom slučaju te najavio pravnu pomoć osumnjičenom za kazneno djelo ubojstva.

Vezane vijesti

Diskriminira se svugdje, ali najviše kod zapošljavanja

Diskriminira se svugdje, ali najviše kod zapošljavanja

Diskriminacija u Hrvatskoj najraširenija je u području rada i zapošljavanja, čak u 63 posto slučajeva. Zatim slijede zdravstvena zaštita, pravosuđe,… Više

Komentari

registracija
1/3/11

Laudate, 25.04.12. 17:50

Udruga Kontra nudi pravnu pomoć ubojici koji je nožem ubio čovjeka, a policija je kriva što ga nije uspjela spriječiti da ga ubije.

Skidam kapu policiji da uopće imaju živaca raditi svoj posao uz napade od vozača koji su krivo parkirali do udruga koji štite ubojice.


registracija
1/3/11

Laudate, 25.04.12. 17:52

Sramotan čin udruge Kontra da napada policiju.
Nisu policajci proroci da znaju tko će počiniti kazneno djelo i preventivno bez razloga upotrijebiti silu.
Da su je upotrijebili bilo bi to jer su homofobi, a sada su ponovo homofobi jer nisu.
Tko je tu lud?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika