25.04.2012. / 18:34

Autor: Deutsche Welle

"Iran još ne zna želi li svoju atomsku bombu"

Nakon zabrinjavajućih vijesti o iranskom atomskom programu, nitko drugi nego zapovjednik stožera izraelske vojske tvrdi: Iran još nije ni došao do trenutka kada treba odlučiti želi li uopće posjedovati atomsko oružje.

Iran još nije donio nikakvu odlukuIran još nije donio nikakvu odlukuGeneral pukovnik Benny Gantz, zapovjednik stožera izraelske vojske, za list Haaretz je čak izjavio kako osobno uopće nije siguran da će Iran odlučiti stvoriti vlastito atomsko oružje: "Iran se, korak po korak, približava trenutku kad će moći odlučiti želi li stvoriti atomsku bombu." Ali odluka o tome hoće li biti učinjen još i taj, konačni korak još nije donesena.

Po mišljenju izraelskog generala, iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamenei će učiniti veliku grešku ako ode tako daleko. No, general dodaje kako on osobno ne vjeruje da će se odlučiti na taj čin. Jer zapovjednik izraelskog stožera polazi od toga da i Iran, kako kaže, vode osobe koje racionalno razmišljaju.

Potpuno druge riječi od premijera

Ovom izjavom je izraelski general veoma daleko od izjava izraelskog premijera Netanjahua koji čitav svijet upozorava na prijetnju koja navodno prijeti od iranskih nuklearnih ambicija. S druge strane, isti general je nedavno i pred kamerama američke postaje CNN izjavio kako se "neće kladiti na razum Iranaca, kada je riječ o svjetskoj sigurnosti". Isto tako, još samo prije nekoliko dana je za izraelski list Jediot Ahronot izjavio kako će ova "2012. godina biti odlučujuća godina u sukobu oko atomskog programa Irana" te kako nije isključeno ni to da će se takve nakane spriječiti vojnom silom.

Štoviše, ovaj general je najavio i širenje mogućnosti izraelskih oružanih snaga za izvođenje tajnih napada u neprijateljski nastrojenim zemljama, jer "gotovo da nema trenutka kad se negdje na svijetu nešto ne događa".

Zapravo su takve riječi mnogo primjerenije za Rav Aluf Binyamin "Benny" Gantza, general pukovnika (rav-aluf) izraelske vojske koji i na svečanim primanjima rado nosi svoju crvenu beretku - znak elitnih, padobranskih jedinica izraelskih snaga. Nije rijetkost da i on osobno, sa strojnicom u ruci, sudjeluje na vojnim vježbama padobranaca, a on je i zapovijedao takozvanom Viper-brigadom.

Što general zna - a mi ne znamo?

Nakon što je bio zapovjednik svih kopnenih snaga, kruna njegovog uspona u vojnoj hijerarhiji je imenovanje na čelo stožera (Ramatkal) izraelske vojske. Utoliko nema sumnje kako i ovaj general dijeli mišljenje svih svojih prethodnika na čelu oružanih snaga Izraela kako si oni ne mogu dopustiti izgubiti niti jednu bitku - ne samo vođenu konvencionalnim nego i atomskim oružjem.

Zato je golemo iznenađenje izazvala njegova sumnja u to da Iran uopće želi atomsko oružje, kao i njegovo uvjerenje da ga neće proizvesti. No ovom general pukovniku se svakako moraju pripisati i sjajne, dakako i obavještajne veze sa Sjedinjenim Američkim Državama. Tamo je doktorirao na National Defense University u Washingtonu, a 2008. je u američkom glavnom gradu boravio i kao vojni ataše izraelskog veleposlanstva. Sredinom ožujka ove godine je opet bio u Sjedinjenim Američkim Državama, nakon što je izraelski kabinet za sigurnost, kako je tada pisao list Maariv, praktično već odlučio - po potrebi, čak i bez suglasnosti SAD-a, sam napasti Iran da bi spriječio razvoj atomskog oružja.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika