Objavljeno u Nacionalu br. 331, 2002-03-19

 

DOSSIER: Novi popis najimućnijih građana Hrvatske

40 najbogatijih Hrvata

Nacional donosi novi popis najbogatijih Hrvata rađenog po metodi časopisa Forbes

Emil Tedeschi - vlasnik Atlantic TradeaEmil Tedeschi - vlasnik Atlantic Tradea1.(1) Luka Rajic- 190 milijuna eura Hrvatski kralj mlijeka i mliječnih proizvoda, vlasnik Lure, osme tvrtke po veličini u Hrvatskoj. Lura je nastala spajanjem Dukata, Sirele, mljekare Zadar i Lura group. Rajić je zadržao svoje prvo mjesto na listi najbogatijih Hrvata. Mudrom odlukom da odvoji vlasnička od upravljačka prava, poslovanje tvrtke dao je u ruke profesionalnoj i vrlo sposobnoj Upravi. Pokušaj prodaje Lure praćen je teškoćama zbog globalnog pada tržišta i nestabilnost hrvatske vlade. Traženu cijenu od 180 milijuna Eura najvjerojatnije neće moći postići. Najviše problema ima sa seljacima oko otkupnih cijena mlijeka. Među najvećim izdacima prošle godine bilo je angažiranje vrlo skupih investicijskih bankara i savjetnika koji su Rajića koštali oko 3milijuna Eura. Ti stručnjaci su pripremali sve dokumente za prodaju tvrtke strateškom partneru. Ipak zahvaljujući lijepim dividendama iz prethodnih godina Rajićevo ukupno bogatstvo procjenjuje se na ukupno19om Eura, što je 10 milijuna eura manje nego prošle godine. Uzrok tome je pad vrijednosti dionica u toj branši u cijelome svijetu.

2.(2) Ivica Todoric – 130 milijuna eura – vlasnik koncerna Agrokor, također je uspio zadržati svoje drugo mjesto među najbogatijim Hrvatima. To su mu omogućili rekordni profiti sa Jamnicom i Ledom. S Konzumom je imao lošije rezultate, zato što ga nije mogao razvijati. Razvoj mu je onemogućen korištenjem kredita EBRD-a. Evropska banka za obnovu i razvoj mu je zabranila investiranje u Konzum prisiljavala ga na prodaju. On to nije htio prihvatiti. Todorić je prošli tjedan napravio važan korak kad je lansirao prodaju obveznica na međunarodnom tržištu kapitala s ciljem da vrati kredit EBRD-u. Kako bi se riješio bespotrebnog portfelja, prodao je 30 posto dionica hotela Opera HUP-u Anđelka Leke a za sebe zadržao 20-tak postotaka. Stručnjaci procjenjuju da je smanjena vrijednost Todorićeva neto portfelja na 130milijuna Eura. Todorić je prvi u Hrvatskoj kupio helikopter za sebe i svoj menadžment.

3.(5)Ante Vlahović – 75 milijuna eura – direktor i suvlasnik cigaretnog giganta Tvornice duhana Rovinj, povećao je vrijednost firme uspješnim izbacivanjem British American Tobacco s hrvatskog tržišta. Time je za jedno duže vrijeme zadržao monopolski položaj na tržištu. Povećanju vrijednosti tvrtke i njegova osobna bogatstva doprinijelo je i jeftino preuzimanje 27 posto dionica distributerskog poduzeća Tisak. U svim tim akcijama, Vlahoviću su od najveće pomoći bili njegovi najbliži suradnici Plinio Cuccurin i financijski direktor Branko Zec. I njih dvojica su također vlasnici određenog dijela dionica, tako da je i njihovo bogatstvo veliko. Uz njih su dobro prošli i mali dioničari, koji su postali najimućniji mali dioničari u Hrvatskoj.

4.(3) Dragutin Drk – 73 milijuna eura – vlasnik i direktor industrije mlijeka i mliječnih proizvoda Vindija . Uz to što su najveći konkurenti, Drk je kao i Rajić imao problema sa seljacima i njihovim zahtjevima za povećanjem otkupnih cijena mlijeka. U privatnom životu je vrlo povučen, malo javnosti eksponiran a društvene obaveze povjerio je svojoj kćeri.

5.(4) Pavo Zubak – 72 milijuna eura – Ovaj sposobni posavljak i dalje je najveći i najmoćniji prodavač automobila Volkswagena, Audija, Porschea, Seata i Škode u Hrvatskoj. Zubak je u prošloj godini još više proširio svoje djelatnosti. U Velikoj Gorici je modernizirao poslovni kompleks koji je postao jedan od najreprezentativnijih takvih prostora u Evropi.. Uspješno je prebrodio aferu Večernji list. Očekuje se dalji rast vrijednosti njegova poduzeća a samim tim i njegova osobna bogatstva.

6.(novi ulaz) Zvonko Zubak – 71 milijuna eura – jedan od većih trgovaca oružjem na svijetu. Pažnju javnosti skrenuo je na sebe javno izraženom željom da kupi Nogometni klub Dinamo. Za vrijeme rata, zajedno sa svojim partnerima, bio je jedan od glavnih opskrbljivača Hrvatske oružjem.. I danas ima razgranat posao diljem svijeta sa svojim njemačkim i ruskim partnerima. Živi u Sesvetama. Ima velebnu kuću od 2700 kvadratnih metara preko puta daljeg rođaka Pave Zubaka.

7.(6) Dubravko Grgic – 65 milijuna eura – Vlasnik osiguravajućeg društva Euroherc te Jadranskog i Mediteran osiguranja, koja je sva sjedinio u koncern Agram. Svoj tržišni udjel povećao je za nekoliko postotaka od prošle godine. Stabilizacijom kompanije i povećanjem tržišnog udjela povećano je i njegovo osobno bogatstvo za 15 milijuna eura. Prije tri godine na njega je prije tri godine u Mostaru pokušan atentat. Danas se Grgić bori, da kao predvodnik na čelu domaćeg konzorcija tvrtki, a u dogovoru s Privrednom bankom, kupi Croatia osiguranje čime bi postao apsolutni lider na tržištu osiguranja.

8. (novi ulaz) Toni Kukoč – (60 milijuna eura) – ovaj košarkaš je ujedno i najbogatiji hrvatski sportaš. Od 1993. godine igra u američkoj NBA ligi. U skoro deset godina promijenio je nekoliko klubova od kojih je najuspješniji bio Chicago Bulls, s kojim je osvojio tri titule svjetskih prvaka.

9.(novi ulaz) Goran Ivanišević –55m Eura, pobjedom na Wimbledonu, splitski je tenisač još više uvećao svoje bogatstvo, od kojeg se veliki dio nalazi u nekretninama u Splitu. Uz turnirske nagrade, Ivanišević je pravo bogatstvo stekao sponzorskim i reklamnim ugovorima od Sergia Taccinija do Pan piva. Pitanje je da li se Ivaniševića može brojiti pod hrvatske bogataše, pošto je on prijavljen u Monte Carlu, kao i većina uspješnih svjetskih sportaša. Stoga, vjerojatno je obveznik benefitnih poreza u tom financijskom raju. Doduše nije jasno ako je položio zakletvu za Hrvatsku vojsku, onda bi to trebalo značiti da bi trebao u Hrvatskoj plaćati porez.

10.(7) Marijan Filipovic (50 milijuna eura) – vlasnik drvnog diva Fininvest sa sjedištem u malom mjestu Čabar u Gorskome kotaru. Najveći je prerađivač drva na području bivše Jugoslavije, a najveće koncesije na šume ima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Filipović je tipični «self made men» koji je počeo karijeru izvlačeći trupce pomoću malih bosanskih konjića iz šuma BiH i Gorskog kotara.. Da bi lakše obavljao poslove, kupio je helikopter.

11. (8)Žarko Kraljević (48 milijuna eura) – vlasnik Dinersa, Generalturista i Budget rent-a-cara. U godinu dana mudro je stabilizirao svojim vlasnički portfelj dobrim ugovorom sa Zagrebačkom bankom. U talijanskom Unicreditu, novim vlasnicima ZABE ima jakog partnera za daljnji razvoj svojoj tvrtki. Kraljević je bio prvi među hrvatskim poduzetnicima koji je intenzivirao aktivnosti u regiju jugoistoka te je jedan od lidera u tome poslovanju od Bugarske, Jugoslavije, Rumunjske, Albanije … Žarko Kraljević uspio je u teškim vremenima ne samo zadržati vrijednost već je i povećati.

12.(13) Dragutin Biondić – 40 milijuna eura – vlasnik Heruca, Lipa milla, Domusa, hotela Villa Dubrovnik i Centar banke. U vrlo teško vrijeme uspio je povećati vrijednost svoga portfelja. Prošle godine prodao je Švicarcima industriju ambalaže «Ivica Lovinčić». Posao u koji ga je uveo otac, još je više razgranao držeći se pri poslovanju vrlo konzervativnih metoda. Zahvaljujući tavom načinu rada, imao je umjeren razvoj ali mu portfelj niti jednoga trenutka nije zapadao u krizne situacije.
13.(novi ulaz) Anđelko Leko – (35 miliijuna eura) direktor i suvlasnik HUP- a – vlasnik hotela– Sheraton, Panorama, International , nedavno je od Todorića povoljno kupio Hotel Operu i time postao monopolist na zagrebačkom tržištu. Da ostvari svoje poslovne zamisli, ušao je u veliki dug no iza sebe ima PBZ, krajne lojalnu lojalnu banku. Kao i Biondić, sklon je konzervativnom načinu poslovanja, stoga nitko ne sumnja da je PBZ napravio dobar posao kada ga je podržao u svim projektima. Takvim okrupnjavanjem portfelja, imat će veću težinu prilikom prodaje svih hotela nekom velikom svjetskom lancu, što se sve više kao mogućnost spominje u poslovnim krugovima.

14. (10) Josip Kordić – (34 milijuna eura) – vlasnik Hidrocommerca – kao i Marijan Filipović i Turopoljac Josip Kordić je «self made men». Počeo je kao građevinski radnik da bi danas bio vlasnik jednog od najrespektabilnijih građevinskih poduzeća u Hrvatskoj. Prošle godine je prodao svoj udio u trgovačkom lancu Mercatone Hrvatska. Vlasnik je nekoliko reprezentativnih objekata kako u unutrašnjosti zemlje tako i na obali. Sinu Josipu je otvorio veliku tvrtku za plastificiranje aluminija koji se jako puno koristi u građevinarstvu.

15.(12) Ninoslav Pavić – 33 milijuna eura – suvlasnik EPH-a, najvećeg novinskog izdavača u Hrvatskoj Iako u javnosti se predstavlja jako jedini vlasnik 50% udjela u EPH (drugih 50% ima njemački WAZ), Pavić je vlasnik točno12,5% dionica. Ostalo dijeli s ortacima iz tajnog medijskog kartela Grupo. No, zašto je njegovo bogatstvo veće od njihovog. Pavić je u sedam godina bio jedini koji je uzimao punu dividendu. Pretpostavlja se da je u tih sedam godina, od kada je iz EPH zajedno s Kutlom izbacio Zdavka Juraka za 4,5 milijuna DEM, zaradio preko 15 milijuna eura. Tome treba pribrojati i navodno 4 milijuna eura koje je prodajući EPH WAZ-u sakrio od svojih ortaka.

16.(9) Ivan Ergović (32 milijuna eura) – vlasnik Našicecementa . Pomoću privredne banke i Martina Katičića, Ergović, dotada direktor, postao je vlasnik ovog diva iz Našica. Tvornica je postala zahvaljujući Ergovićevoj snalažljivosti najveći proizvođač cementa, beton, cigle i ostalog građevinskog materijala u cijeloj, ratom razrušenoj regiji. Prošle godine se neuspješno natjecao za cementaru Lukavac u Tuzlu koja mu je garantirala monopol na ovom tržištu. Cementaru je zgrabio Ergoviću ispred nosa zgrabio agresivni austrijski igrač Atlas. Procjenjuje se da će Austrijanci za 2 godina imati 250 000 tona novih kapaciteta. S tom proizvodnjom opasno će ugroziti tržišnu poziciju Nasicecementa. Ergovićevim neuspjehom u kupovini cementare Lukavac, pala je i strateška cijena Našicacementa.

17.(18) Goranko Fižulić – (31 milijun eura) – Iako je naizgled zamrznuo svoje poslovne aktivnosti tijekom ministarskog mandata, Fižulić je uspio proširiti svoje carstvo tijekom te dvije godine. Nakon kralja igračka njega sad zovu i kralj maloprodaje. Naime skoro svaki mjesec uspio je otvoriti po neki novi butik ili dućan i to u samome užem centru Zagreba. U vođenju posla mu je najviše pomogla supruga Biserka, čiji je otac i dao početni kapital za cijeli posao.

18. (15) Ivić Pašalić – (30,5 milijuna eura) – bivši savjetnik predsjednika Tuđmana za unutarnju politiku, a sadašnji kandidat za predsjednika HDZ-a, prema nezavisnim procjenama, uspio je u svega nekoliko godina dobro iskoristiti svoju političku moć Povezao se s glavnim eksponentima HDZ-ova krupnog kapitala, koji se zahvaljujući njemu domogao najvećih vrijednosti hrvatske privrede, medija i komunikacija. Svoje bogatstvo stečeno u pet godina političke moći dobro je prikrio ortačkim ugovorima. Ipak, najveća mu je vrijednost 25 posto vlasništva u medijskom kartelu Grupo koji je vlasnik listova Jutarnji list, Globus, Sportske novosti, Glorija, Arena …te niza radio stanica i televizija, među kojima su najvažnije Nova TV i OTV. Prema izvorima Nacionala, u toj diversifikaciji bogatstva dosta mu je pomogao i punac. Navodno se sprema i gradnja kuće na kupljenom ogromnom zemljištu između Pantovčaka i Gornjeg Prekrižja. Dubrava služi samo za privremenu kamuflažu.

19.(novi ulaz) Željko Žužić (30 milijuna eura) – vlasnik drvne industrije Solidom, Finel (Petrinja) i Šavrić. Nedavno je kupio koncesiju za iskorištavanje šljunka na šljunčari Čiče kod velike gorice a od Hrvatske poštanske banke kupio je nedavno i veliko sajmište u Velikoj Gorici za 5 milijuna kuna. Žužić je svoju poslovnu karijeru počeo kao vozač kamiona. Izuzetno spretan trgovac, počeo je raditi i u poljoprivredi i u drvoprerađivačkoj industriji. Danas je jedan od najvećih proizvođača parketa u Europi. Preko 90 posto proizvodnje izvozi u Italiju, Španjolsku i Portugal. Poput Todorića i Filipovića i Željko Žužić je kupio helikopter za 450 000 eura kao bi mogao lakše obavljati poslove. Žužić živi i radi u Velikoj Gorici.

20.(11) Stipe Gabrić Jambo – (28 milijuna eura) vlasnik Razvitka iz Metkovića, robnih kuća te niza hotela po obali od Vrtova sunca u Orašcu do Stona i Amirala u Slanome. Promet mu je u zadnju godinu pao zato što on kao glavni opskrbljivač, nema više tako velikih isporuka HVO kao što je imao prije. Bogatstvo je stekao prvenstveno zahvaljujući dobrim vezama s Perom Vićanom i Petrom Luburiće, najbližim suradnicima Ivića Pašalića. Nikada Jambo nije opovrgnuo priču da su mu upravo Vićan i Luburić tajni suvlasnici u njegovom poslovnom carstvu. Zahvaljujući političkom utjecaju u nekoliko navrata je spriječeno njegovo procesuiranje i nastavak kriminalističke istrage.

21. (23) Emil Tedeschi – (25 milijuna eura) vlasnik Atlantic tradea. Za Tedeshcog se smatra da je jedan od najboljih i najperspektivnijih mlađih hrvatskih menadžera. Školovan u inozemstvu, vrlo jasnih političkih, radnih i životnih stavova, Tedeschi imponira svakome sugovorniku. Vrlo hrabro ušao je u kupovinu Cedevite, koju je za kratko vrijeme digao kao proizvod i proširio dijapazon izvedenica – od bombona do raznih sokova. Atlantic trade je uvoznik čokolada i sladoleda Mars i Snickers, kikirikija Duyvis i prezervativa Durex. Business Emila Tedeschog je jedan od rijetkih solidnih privatnih biznisa u Hrvatskoj.

22.(19) Robert Ježić (24 milijuna eura) – suvlasnik firme Landmark i tajnovitog Forusa. Ovaj sposoban Riječanin, danas i predsjednik NK Rijeka, stekao je pravo bogatstvo posredujući i trgujući polimerima kako u regiji tako i u Evropi. Vrlo je blizak Slavku Liniću i bivšem predsjedniku vlade Franji Gregoriću s kojim, prema izvorima Nacionala, radi trgovinu s Rusijom. Jedini problem mu je taj što je izgubio lukrativan ugovor s propalim «Polimerom». Uz taj core bussines s polimerima, Ježić je razgranao i mnoge druge aktivnosti te uspio dio zarađenog novac dobro uložiti te do kraja stabilizirati posao. Vozi Ferrarija i ima adresu i u Švicarskoj.

23.(17) Branko Roglić – (23 milijuna eura) vlasnik tvornice Croatia baterije i tvrtke Laura, zastupnika najpoznatijih marki parfema. Zastupnik je svjetske multinacionalne kompanije Proctor &Gamble za Hrvatsku, BiH i Sloveniju. Vlasnik je i tvrtke Orvas u Splitu. Godišnji promet ima oko 120 milijuna Eura. Ne pojavljuje se u javnosti i zadržao je profil «AB» poduzetnika – što znači «anoniman i bogat».

24.(novi ulaz) Davor Štern – (22 milijuna eura) – potpredsjednik ruskog naftnog diva TNK. Nikada bivši direktor Ine nije prekidao svoje čvrste veze s Rusijom. Sve njegove kolege, bivši komunistički direktori, postali su preko noći bogati vlasnici velikih kompanija. Preko njih je Štern i kupio kontroverzno crpilište nafte «Bijele noći», oko kojih se vodi istraga. Štern vrlo suptilno, zahvaljujući dobrim odnosima s medijima, kontrolira svoj image i bogatstvo u javnosti. Trenutno uvelike radi na proširenju utjecaja svoje kompanije na područje bivše Jugoslavije. Izuzetno je angažiran oko daljnje sudbine JANAF, za kojeg su vrlo zainteresirane ruske naftne kompanije.

25.(novi ulaz) Braco Radovanović – (21 milijun eura) – vlasnik Eurolinea -generalnog zastupnika Daimler Chryslera za Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu. Počevši od nule 1994. godine, Radovanović je svoj Euroline doveo na sam vrh među hrvatskim prodavačima automobila. Otvaranjem novog centra u Kovinskoj ulici u zagrebu, Euroline je postavio nove standarde u toj branši. Samo vrijednost objekta, kada će do kraja biti uređen, procjenjuje se na 17,5 milijuna eura. Vrijednost tvrtke od 1994. do sada porasla je desetak puta. Radovanović ima i razvijen posao promocije u Njemačkoj.

26.(14) Josip Gucic – (20,8 milijun eura )- Uspio se izvuci iz osobnih problema zahvaljujući lobiranju utjecajnih odvjetnika bliskih HSLS-u. Trenutno ima zdravstvenih problema, a poslove preko sinova vodi iz bolesničke postelje u Njemačkoj. Neto imovinu unutar i van Hrvatske teško je procijeniti. Ona nije mala iako je morao puno platiti odvjetnicama i «savjetnicama» koji su ga izvukli iz zatvora i ponovo stabilizirali u novim okolnostima.

27. (novi ulaz) Franjo Tomić – (19 milijuna eura) – vlasnik «Tomić and Co.», generalnog zastupnika BMW- za Hrvatsku te Bosnu i Hercegovinu. Počeo je u njemačkoj s poslovima klimatizacije velikih objekata. Tako je radio i za BMW, gdje je upoznao vodeće ljude te tvrtke. Tokom godina veze su se produbile i rezultat toga je bilo dobivanje zastupstva za Hrvatsku i BiH. Tvrtka svake godine povećava promet, čemu je pomogla i izgradnja novog, modernog centra u Folnegovićevom naselju u Zagrebu. Da bi se dalje mogao širiti , Tomić je bio prisiljen da kupi još zemljišta i prostora oko salona. Tomić i dalje uspješno vodi svoju tvrtku za velike klimatizacijske sisteme u Munchenu.

28.(16) Miroslav Kutle – (20,5 milijuna eura) – Dok je bio u zavoru, Kutle je svakodnevno, putem posrednika, upravljao svojim poduzećima. Iako je imao zabranu raspolaganja imovinom, policija i pravosuđe prstom nisu maknuli kada im je Kutle pred nosom prodao Mediteran osiguranje i splitsku Preradu. Danas njegovim portfeljom upravlja varaždinska Fima. Kroz fantomske tvrtke i dalje drži portfelje pojedinih poduzeća, kao što je to Exportdrvo. Najveće bogatstvo skriva mu se u dionicama medijskog kartela Grupo, preko kojeg posjeduje 12,5 posto dionica Europapress holdinga, te niza lokalnih radio stanica i televizija. .

29.(novi ulaz) Zvonimir Boban – (20,5 milijuna eura) – proslavljeni hrvatski nogometaš, jedan od najvećih talenata , završio je prošle godine karijeru s lijepom svotom novaca na svome računu. Od kada je otišao igrati u inozemstvo, bio je jedan od najuspješnijih i najstandardnijih nogometaša talijanskoga Milana, jednog od najbogatijih klubova na svijetu. S njime je osvojio sve što se dalo osvojiti – od talijanskog prvenstva do intercontinentalnoga kupa. Dio novaca je svojevremeno uložio u ugostiteljsko poduzeće Lotrščak, koga vodi njegov otac Marinko.

30. (novi ulaz) Davor Šuker – (20 milijuna eura) – kao i Boban, Šuker je jedan od najboljih hrvatskih igrača svih vremena. Igrao je u velikim i bogatim klubovima, od kojih je najpoznatiji španjolski Real. Danas, pri kraju svoje karijere igra u FC Munchen 1862. Šuker ima smisla i za bussines te je pokrenuo Nogometnu akademiju, koja već na samome početku pokazuje odlične financijske rezultate. Za njegovu budućnost nakon prestanka igranja aktivno nogometa ne treba biti zabrinut, jer za njega se tvrdi kako dobro zna kada će iz džepa izvaditi kunu.

31.(novi ulaz) Zdravko Mamić (19,5 milijuna eura) –Drvno prerađivačko poduzeće Česma u Bjelovaru, Mamiću prema vlastitim riječima nije do sada donijelo niti kunu dividende. To se ne vidi po njegovom life stylu: novi brod, novi Mercedes , kuća … Mamić najveću vrijednost ima u 80-tak igrača s kojima ima potpisan ugovor a najvažniji su u oni u NK Dinamu. Ako dođe novi vlasnik u klub, Mamićevi igrači više neće imati povlašten položaj, kao što ga imaju sada dok je i trener kluba njegov čovjek. A ako ne igraju nemaju niti cijenu. Dakle, Mamić ima potencijalno veliko bogatstvo u rukama a s druge srane, ako mu krene po zlu, može izgubiti sve. Zbog toga grčevita borba za kontrolu nad maksimirskim klubom.

32.(20) Hrvoje Vojvoda (18,5 milijuna eura) – Bivši gradonačelnik Varaždina, nesuđen predsjednik HDZ-a, gospodar života i smrti cijeloga kraja, tajni Pašalićev igrač za specijalne zadatke. Svoju političku karijeru dobro je unovčio razvijajući poslove. Dok je bio gradonačelnik, otvoreno se koristio tim položajem u ostvarenju svojih privatnih poslova. Očekuje se njegovo ponovo angažiranje u politici, promjenama na vrhu HDZ-a, a samim time i njegovo ponovo financijsko jačanje.

33.(28) Darko Ostoja – (18 milijuna eura) suvlasnik ICF- a koji je suvlasnici i upravljači najvećeg Fonda. Za upravljanje dobili su 30% dionica i casha od povećane vrijednosti Dom Fonda. Dom Fond je naglo rastao i ubrzo će se pretvoriti u Fonda zatvorenog tipa. Njegov je Dom jedan od najznačajnijih holdinga u Hrvatskoj a samim time i Ostojina uloga je vrlo velika u kreiranju hrvatskog gospodarstva.

34. (22) Hrvoje Petrač – (17 milijuna eura) – Zbog teških javnih optužbi koje je iznio državni tužitelj Radovan Ortynski na njegov račun te svjedoci optužbe u suđenju tzv. «zločinačkoj organizaciji»i, Petračev posao je znatno stradao. Više nije dealer Volva a stradalo mu je dosta i osiguranje, pa je dio morao prodati Izraelskim partnerima. U međuvremenu, dio gubitka je kompenzirao većom proizvodnjom vina. Protiv Radovana Ortynskog podnio je sudsku tužbu zbog klevete i učinjene štete, no zbog imunitete kojeg ima državni tužitelj, predmet se još ne pojavljuje na sudu.

35.(25) Milan Artukovic – (16 milijuna eura) – suvlasnik i direktor Francka – jedan od rijetkih koji je uspio zadržati autentični hrvatski proizvod. Prošla mu je godina bila uspješna te je ostvario i lijepu dividendu. Ipak imao je i neke probleme sa ulaganjima.

36.(26) Mirko Grbešić – (15 milijuna eura) – vlasnik Mepasa, tvrtke koja je imala prije četiri godine najveći promet u Hercegovini, kupio je vrlo jeftino osječku Saponiju. Prema informacijama iz krugova bliskih vlasniku Mepas, Grbešić je u pregovorima sa kemijskim divom Unilverom oko prodaje Saponije.

37.Nikola Lisičar – (15 milijuna eura) suvlasnik i direktor Montmontaže, koji je zajedno s Ivicom Nuićem vrlo dobro plivao u vrijeme HDZ-a danas je odsječen od vlasti. Samim time odsječeni su mu i poslovi, koje je u prošlosti dobivao upravo zahvaljujući odigravanju igara za raznorazne potrebe HDZ-a. Među najvažnijim je bilo odigravanje cijele predstave oko «kupovine» Večernjeg lista. Jedan je od onih koji žarko žele povratak Pašalića i njegovih kolega na vlast.

38.(27) Danijela Sliško – (14 milijuna eura) – supruga Vjeke Sliška, pokojnog kralja poker aparata, stradalog u prošlogodišnjem atentatu. Uz poker automate, obitelj Sliško bavi se i prodajom nekretnina, ugostiteljstvom. U poslu joj pomaže najviše pokojnikov brat marko i brat Mijo Kovčo.

39.(29) Marijan Hanžeković – (12 milijuna eura) – Ovom poznatom odvjetniku, specijalistu za pretvorbu i privatizaciju, ne ide više posao kao u vrijeme HDZ-a. Uz to pogodila ga je i kriza na svjetskim financijskim tržištama.

40.(novi ulaz) Vinko Grubišić – (10 milijuna eura) – Zahvaljujući kumstvu s Miroslavom Kutlom i prijateljstvu s Ivićem Pašalićem, nekadašnji pripadnik ganga «Zločesta djeca» postao je bogataš. Udjel u medijskom kartelu «Grupo», a samim time i u Europapress holdingu te radio stranicama i televiziji (OTV i Nova TV) donio je ovom mladiću iz Dubrave, nesvršenom studentu režije, lijepi imetak, kome se nikada niti u snu nije nadao. Pošto ima afinitet prema filmu, ortaci su Grubišiću kupili i «Jadran film». Da se mladić ime čime igrati.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika