26.04.2012. / 07:39

Autor: Hina

Soroseva usporedba:

Kriza eurozone poput raspada SSSR-a

"Europa je slična Sovjetskom Savezu, na način da kriza eura ima potencijal uništavanja, potkopavanja Europske unije. S dubokom socijalnom, gospodarskom i moralnom krizom u kojoj je Europa, možemo vidjeti sličan proces raspadanja", rekao je Soros u raspravi o obrazovnoj politici u Budimpešti

George SorosGeorge SorosAmerički milijarder i investitor George Soros usporedio je krizu eurozone s čimbenicima koji su doveli do kolapsa Sovjetskog Saveza početkom 1990-ih.

"Europa je slična Sovjetskom Savezu, na način da kriza eura ima potencijal uništavanja, potkopavanja Europske unije. S dubokom socijalnom, gospodarskom i moralnom krizom u kojoj je Europa, možemo vidjeti sličan proces raspadanja", rekao je Soros u raspravi o obrazovnoj politici u Budimpešti, prenosi u srijedu poslovni dnevnik Wall Street Journal.

Soros, koji je rođen u Budimpešti, često posjećuje Mađarsku gdje drži predavanja. Njegovi su komentari slični onima koje je dao na konferenciji u Danskoj prošloga tjedna, kada je rekao da kriza eurozone "još nije gotova, te da ide u pogrešnom smjeru".

"Euro potkopava političku koheziju u Europskoj uniji, a ako nastavi tako, može čak i uništiti Europsku uniju", rekao je u komentarima, koje prenosi Reuters. Gospodarstvo "može rasti iz prekomjernog duga, ali se ne može smanjivati iz prekomjernog duga", dodao je.

On je ranije u travnju rekao da Europska unija vjerojatno neće preživjeti trenutnu dužničku krizu eurozone, bez pragmatičnije njemačke politike.

"Europa se suočava s dugim razdobljem gospodarske stagnacije ili još gorim od toga", rekao je Soros na konferenciji za novinare u Berlinu 12. travnja.

Njemačke vlasti, posebice Bundesbank i Ustavni sud, ustraju na provedbi zakona koji su se pokazali neprimjenjivim i kriza prijeti "još uvijek nepotpunoj političkoj uniji", istaknuo je.

Soros je upozorio da su druge zemlje, poput Japana i država Latinske Amerike, prošle slična iskustva i preživjele, ali EU nije država te nije "vjerojatno da će preživjeti".

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

registracija
23/12/11

jebokomunjare, 26.04.12. 08:38

Sorosu PEDERU sad ti mos zaradit dobro na Raspadu EU isto ko i an Grckoj itd.....


registracija
20/4/11

BivsiYU, 26.04.12. 09:08

Moćni američki kapital uz podršku Gorbačova razbio je Sovjetski savez (zato je dobio Nobelovu nagradu). Neke američke firme zaradile su na ratu u Iraku, po nekim izvorima desetine milijardi dolara. Soros je američki čovjek, dosta zna o svjetskoj finansijskoj situaciji. Vidjećemo šta će biti sa Europom. Njemačka želi da Europa ostane. Ko će dobiti bitku !?


registracija
2/4/10

Njofra, 26.04.12. 10:16

Tržišta kapitala su vrlo osjetljiva i treba imati u vidu da to govori mešetar koji možda ima osobni i proračunati interes u davanju izjava koje mogu utjecati na tržišta.


registracija
8/8/09

tovar62, 26.04.12. 12:59

Da te sada vidi Adolf,,,,lopino jevrjska,,,,m


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika