26.04.2012. / 07:54

Autor: Hina

Odluka od koje možemo učiti

Sveučilište u Ljubljani može poništavati diplome

Sveučilište se na tu mjeru odlučilo nakon nekoliko skandala u koje su bile uključene poznate osobe ili političari. Zbog njih je sveučilište u Ljubljani oduzelo doktorski naziv direktoru Ljubljanskih apoteka Marko Jaklič, jer je utvrđeno da je većinu doktorata prepisao, ali on tu odluku osporava na sudu

IlustracijaIlustracijaSveučilište u Ljubljani izmijenilo je statut kako bi moglo oduzimati diplome i doktorate onima koji su do njih došli prijevarom ili prepisivanjem, potvrdio je u srijedu u razgovoru za televizijsku postaju POP-TV rektor najvećeg slovensklog sveučilišta Stane Pejovnik.

"Želimo otkloniti svaku sumnju da se u Sloveniji do diplome može doći prečicom ili čak prijevarom", rekao je Pejovnik, dodajući da novi statut po mišljenju pravnika omogućava i naknadno oduzimanje diplome i doktorata, te da sveučilište tom mjerom nastoji strogo i dosljedno štititi kvalitetu stečenih naziva.

Sveučilište se na tu mjeru odlučilo nakon nekoliko skandala u koje su bile uključene poznate osobe ili političari. Zbog njih je sveučilište u Ljubljani oduzelo doktorski naziv direktoru Ljubljanskih apoteka Marko Jaklič, jer je utvrđeno da je većinu doktorata prepisao, ali on tu odluku osporava na sudu.

Još veću aferu uzrokovalo je otkriće da je parlamentarni zastupnik Ivan Simčič na Filozofskom fakultetu prije šest godina diplomirao iz sociologije i povijesti iako se na fakultet upisao sa srednješkolskom svjedožbom ugostiteljske škole u Sarajevu, za koju je utvrđeno da nije vjerodostojna.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

registracija
9/3/10

nostradurus, 26.04.12. 15:56

A što kad sve izmislimo? Tko će onda postati doktor?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika