26.04.2012. / 12:20

Autor: Nacional.hr

Nerealna predizborna koncepcija 'I Europa i Kosovo'

"Ako Srbija misli svojim diplomatskim akcijama, kakve za sada vodi, poboljšati situaciju na Kosovu i svoje evropske integracije, mislim kako je netko u velikoj zabludi", ocijenjuje Brkić

Vuk JeremićVuk JeremićSrpski ministar vanjskih poslova, Vuk Jeremić, rekao je kako će dva glavna diplomatska prioriteta Srbije u budućim razgovorima biti Europska unija i Kosovo, piše Radio Slobodna Evropa.

„Danas je ključni vanjskopolitički prioritet Srbije europski proces. Srbija je danas zemlja kandidat i ja sam uvjeren kako će Srbija uspjeti na europskom putu. Kad je riječ o Kosovu ono je naš drugi vanjskopolitički prioritet, pogotovo u povijesnom kontekstu. Danas kada sagledavamo posljednja dva stoljeća, ovo je prvi put u povijesti da se problem takve gravitacije, problem takve specifične težine, rješava isključivo mirnim putem i diplomatskim sredstvima", izjavio je Jeremić. Dodao je kako će riješenje pitanja Kosova biti 'prihvatljivo za sve, potvrđeno i podržano od svih u međunarodnoj zajednici'.

Bivši diplomat i vanjskopolitički analitičar, Vatroslav Vekarić, reagirao je na izjavu ministra, kazavši kako 'političari u predizborno vrijeme recikliraju stare ideje', umjesto da poduzimaju 'velike zaokrete'. „Očigledno je kako nema novih ideja u predizbornoj situaciji , nikakvi novi rizici ne dolaze u obzir i jednostavno se ponavlja ono što se ponavljalo do sada. Postoji uvjerenje kako je to bio dobar put. Izjave i istupi političara, bez obzira s koje strane dolazili, svode se na ono što će prihvati većina građana. Na drugoj strani, nije teško uvidjeti kako je to potpuno nerealna koncepcija i kako će ona nakon izbora vjerojatno krenuti u nekom pravcu koji će biti racionalniji", ističe Vekarić.

Bojan Al Pinto Brkić iz Foruma za međunarodne odnose naglašava kako će EU nastaviti s misijom i posredničkom ulogom u pregovorima s Kosovom. "Beograd je postigao važne sporazume s Prištinom i Europska unija kao posrednik očekuje od Beograda dodatni trud u primjeni tih sporazuma. Indikativna je činjenica kako Njemačka i Austrija šalju dodatne trupe KFOR-a na Kosovo kao podršku stabilnosti u trenutku održavanja srpskih parlamentarnih te predsjedničkih izbora. To upućuje na utisak kako je Srbija ne neki način prijetnja stabilnosti Kosova. Ako Srbija misli svojim diplomatskim akcijama, kakve za sada vodi, poboljšati situaciju na Kosovu i svoje evropske integracije, mislim kako je netko u velikoj zabludi", ocijenjuje Brkić i dodaje kako će Srbiji biti teško koncentrirati se na Kosovo i istovremeno pregovarati o članstvu u EU, protivljenje smjernicama EU-a te NATO-a neće rezultirati uspjehom.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

registracija
17/6/05

torpedo, 26.04.12. 14:12

"...rjesava iskljucivo mirnim putem i diplomatskim sredstvima",

Ovakve izjave su kenjaza.
Da NATO nije reagirao i bomardirao Srbiju, nikad ne bi pristali na mirni i diplomatski pristup.

A politika i Europa i Kosovo je realna isto toliko koliko su moje sanse da postanem npr. astronaut. Drugim rjecima nikakve, 0%.


registracija
21/4/11

spBN, 26.04.12. 18:51

A sto reci kad na red dodju Istra,Dalmacija? Diplomatski ili svim sredstvima?


registracija
22/6/10

Konstantinos, 27.04.12. 01:09

Srbija odavno nije imala ovako loseg i nediplomatskog ministra kojeg krasi bahatost, grubost, prepotencija, dakle sve kvalitete "svadalice" i on nesto "trubi" o miru. Srbija je trajan faktor nesigurnosti na balkanu dokle god ima javne i prikrivene nacional-soviniste na vlasti!

spBN, mislim da ce prije doci na red Vojvodina i Sandzak... bure baruta se treba dobro zaliti vodom da vise nikad ne eksplodira.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika