26.04.2012. / 12:33

Autor: Nacional.hr

Poduzetnici plaćaju PDV ako zarade više od 230 tisuća kuna

Svi poduzetnici, bez obzira na status, koji do kraja tekuće godine ne ostvare primitke veće od 230.000,00 kn, nisu dužni do 15. siječnja 2013. godine podnijeti prijavu nadležnoj ispostavi Porezne uprave za ulazak u sustav PDV-a.

Poduzetnicima je povećan cenzus za ulazak u sustav PDV-aPoduzetnicima je povećan cenzus za ulazak u sustav PDV-aSlijedom učestalih upita s terena članica Zajednice obiteljskog smještaja i turizama pri Hrvatskoj gospodarskoj komori vezanih uz povećanje cenzusa za obavezan ulazak u sustav PDV-a sa dosadašnjih 85.000,00 kn na 230.000,00 kn HGK pozdravlja brzinu i učinkovitost Vlade premijera Zorana Milanovića u rješavanju ovog "vrućeg" pitanja.

Nedavno donijete izmjene Zakona o PDV-u, koje se dijelom primjenjuju u idućoj, a dijelom u ovoj godini, uzrokovale su različita tumačenja pojedinih stavaka zakona, što je u konačnici dovelo i do krivih interpretacija.

"Sa zadovoljstvom možemo konstatirati da su Ministarstvo financija i Porezna uprava RH objavljenim službenim tumačenjem navedenih izmjena u publikaciji "PDV za početnike" od 21. ožujka 2012. na svojoj službenoj internetskoj stranici www.porezna-uprava.hr otklonili dilemu u pogledu primjene istih. Prema istom izvoru povećanje "praga" za obvezatan ulazak u sustav PDV-a primjenjuje se već u ovoj godini. Svi poduzetnici, bez obzira na status, koji do kraja tekuće godine ne ostvare primitke veće od 230.000,00 kn, nisu dužni do 15. siječnja 2013. godine podnijeti prijavu nadležnoj ispostavi Porezne uprave za ulazak u sustav PDV-a.

Nadamo se da je ovim objašnjenjem otklonjena svaka nedoumica u pogledu primjene navedenih izmjena, te vjerujemo da će ovako važne informacije od interesa velikog broja malih poduzetnika, koji sami teško dolaze do njih, i dalje biti javno objavljivane i još dostupnije", rekao je predsjednik Zajednice obiteljskog smještaja i turizama pri HGK Nedjeljko Pinezić.

Vezane vijesti

HGK ponudila 22 investicijska projekta vrijedna više od 2,5 milijarde eura

HGK ponudila 22 investicijska projekta vrijedna više od 2,5 milijarde eura

"Italija je Hrvatskoj najvažniji partner u kontinuirano uravnoteženoj robnoj razmjeni. Italija je i drugi po važnosti ulagač u RH te 65 posto… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika