26.04.2012. / 13:14

Autor: Nacional.hr

I Hrvat u žiriju "Oskara za arhitekturu od opeke"

U ovogodišnjih pet kategorija nominirano je ukupno 50 projekata iz 28 zemalja i s pet kontinenata, uključujući i tri projekta iz Hrvatske

Aula Pape Ivana Pavla II autora Saše Randića i Idisa TurataAula Pape Ivana Pavla II autora Saše Randića i Idisa TurataU Beču se 3. svibnja po peti put za redom održava dodjela ugledne međunarodne nagrade Wienerberger Brick Award u čijem žiriju prvi put sudjeluje i jedan član iz Hrvatske. Riječ je o poznatom zagrebačkom arhitektu i predsjedniku Udruženja hrvatskih arhitekata Hrvoju Hrabaku. Uz Hrabaka, o ovogodišnjim pobjednicima odlučivat će žiri u sastavu: Plamen Bratkov (Bugarska), Rudolf Finsterwalder (Njemačka), John Foldbjerg Lassen (Danska) te Zhang Lei (Kina).

„Wienerbergerova nagrada Brick Award ima poseban značaj jer u konkurenciji otvoreno sudjeluje izniman broj od 400 arhitektonskih ostvarenja, sa svih meridijana i paralela. Također, natječu se radovi vrlo širokog spektra mjerila - od obiteljskih kuća do velikih javnih objekata te u svim zamislivim aspektima uporabe opeke kao materijala. Predselekciju i konačni odabir nagrađenih radova vrše, u najboljoj kolegijalnoj atmosferi, isključivo arhitekti, u vrlo respektabilnom sastavu, sa svih kontinenata. Stoga je stručna relevantnost ove nagrade posebno visoka i cijenjena, baš kao što je i popratni katalog vrlo tražena literatura. Sve je ovo posebno naglašeno za naše arhitekte jer je sudjelovanje u ovakvoj konkurenciji prilika za uspješnu promociju hrvatske arhitektonske produkcije, koja od svih materijala tradicionalno najviše cijeni opeku", kazao je tom prigodom Hrvoje Hrabak.

Nagradom Brick Award, Wienerberger odaje priznanje izvrsnim međunarodnim primjerima suvremenog korištenja opeke u arhitekturi. Kriteriji za odabir uključuju inovativni dizajn eksterijera i vješto korištenje opeke kao materijala, te funkcionalnost, održivost i energetsku učinkovitost građevina. Posebna pažnja posvećuje se načinu na koji se građevina uklapa u okoliš, kao i geometriji, osobnosti i kvaliteti građevine te njenom osvjetljenju.

U ovogodišnjih pet kategorija nominirano je ukupno 50 projekata iz 28 zemalja i s pet kontinenata, uključujući i tri projekta iz Hrvatske. Naime, tvrtka Wienerberger Ilovac iz Hrvatske je u suradnji s Hrvatskom komorom arhitekata na natječaju odabrala tri projekta koji će predstavljati Hrvatsku. To su Kuća u Rudešu autora Tomislava Pavelića, Aula Pape Ivana Pavla II autora Saše Randića i Idisa Turata te Obiteljska kuća Podfuščak autora Tomislava Ćurkovića i Zorana Zidarića.

"S Wienerberger Brick Award želimo naglasiti koliko inovativna i svestrana opeka može biti kada se koristi kao građevinski materijal u modernoj arhitekturi", rekao je Heimo Scheuch, predsjednik uprave Wienerberger AG. „Izbor materijala igra sve važniju ulogu u modernoj, budućnosti usmjerenoj arhitekturi. Opeka nije samo bezvremenska i inovativna, ona je i trajan, ekološki prihvatljiv građevinski materijal koji daje važan doprinos energetski učinkovitoj građevini."

Svečana dodjela nagrada održat će se u Bečkoj gradskoj vijećnici, a povodom dodjele Wieneberger Brick Award bit će izdana i monografija „Brick 12" u izdanju Callwey Publishers, u kojoj će se nalaziti nominacije i nagrađene građevine predstavljene od strane međunarodnih pisaca o arhitekturi.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika