26.04.2012. / 14:30

Autor: Nacional.hr

Žalbeno vijeće preispitat će presudu Gotovini i Markaču

Prvo ključno pitanje odnosi se na to jesu li suci pogriješili kad su odredili 200 metara kao granicu unutar koje će artiljerijske pogotke smatrati zakonitim

Haaški sudHaaški sudPredsjednik Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije u Haagu, Theodor Meron i petorica sudaca namjeravaju ispitati presudu suda hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, izvještava Jutarnji list.

Podsjetimo kako je Gotovini izrečena zatvorska kazna od 24 godine, a Markaču od 18 godina za prekomjerno granatiranje Knina i drugih gradova u Oluji. Meron, koji je ujedno i predsjednik Žalbenog vijeća suda, poslao je dopis odvjetnicima osuđenih i tužiteljima Heleni Brady te Douglasu Stringeru u kojem piše kako je u slučaju 'ako je pogrešna ocjena o tome da je granatiranje bilo nezakonito, treba preispitati stoji li uopće presuda o udruženom zločinačkom pothvatu'. Dodajmo kako je glavni sudac Haaškog suda prije dva tjedna najavio žalbenu konferenciju u slučaju Gotovina za 14. svibnja. Ovaj tjedan napisao je i nadopunu naloga s 'dnevnim redom'. Zahtjeva od obrane i tužitelja usmjerenost na četiri pojedinosti.

Prvo ključno pitanje odnosi se na to jesu li suci pogriješili kad su odredili 200 metara kao granicu unutar koje će artiljerijske pogotke smatrati zakonitim. Druga nejasnoća tiče se Sudskog vijeća koje bi moralo povući druge zaključke ako se odbaci kriterij zakonitosti od 200 metara. Treći problem se tiče dva prethodna i ističe mora li se u tom slučaju povući zaključak suda o nezakonitom granatiranju. Četvrto sasvim logično odbacuje zaključak o postojanju udruženog zločinačkog pothvata ako se utvrdi da granatiranje Knina nije bilo nezakonito.

Istaknimo kako je raspravu o 'kriteriju 200 metara' tražila obrana generala Gotovine, tvrdeći kako je sud 'proizvoljno prihvatio taj kriterij' i zaključio kako je Knin prekomjerno granatiran.

Vezane vijesti

Markač uspješno operiran

Markač uspješno operiran

General Mladen Markač, optužen na 18 godina zatvora za zločine u Oluji i nakon nje, uspješno je krajem svibnja operiran na kardiovakularnom odjelu… Više

Komentari

registracija
10/2/12

Hazu, 26.04.12. 20:49

Mrvek i ostali izdajnici ,mamu vam nategnem


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika