26.04.2012. / 16:02

Autor: Deutsche Welle

I turisti zaobilaze Grčku

Grčki turizam bilježi dramatičan pad prihoda. U prva dva mjeseca od najvažnije gospodarske branše se zaradilo upola manje nego u istom razdoblju prošle godine. Pritom Grčka ovisi o turizmu.

I turisti zaobilaze GrčkuI turisti zaobilaze GrčkuZasada se o tomu samo spekuliralo, sada su brojke i službene: Grčka je u prva dva mjeseca ove godine od turizma zaradila 44,7 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine, priopćila je Središnja banka Grčke. Najveći pad prihoda osjeti se kod dosad najbrojnije skupine, Nijemaca. Njemački turisti su tako u prva dva mjeseca ove godine u Grčkoj ostavili 10,3 milijuna eura što je oko 16 milijuna manje nego u istom razdoblju 2011.

Drastičan pad

Problem nije toliko u smanjenom broju gostiju. Prošle je godine u prva dva mjeseca Grčku posjetilo 695.700 turista dok ih je ove godine bilo tek nešto manje, 618.400. Problem je međutim u tomu što oni ostaju mnogo kraće i mnogo manje troše. Situacija je najteža u glavnomg gradu Ateni koja preko cijele godine profitira od svojih kulturnih znamenitosti pa joj sezona nije samo ograničena na ljetne mjesece.

Hotelijeri u Ateni od početka godine zvone na uzbunu. Pad broja noćenja od 50 posto u usporedbi s prošlom godinom je drastičan. Očito je mnogim turistima posjet Ateni, obzirom na redovita izvješća o kaosu na atenskim ulicama, prisjeo. Stanje je nešto povoljnije na otocima poput Rodosa koji su udaljeni od kopna (pa tako i od svakodnevnih negativnih vijesti poput prosvjeda i nereda). No i turističkim djelatnicima na otocima bi nestabilno stanje na kopnu moglo pomrsiti račune. Već za 1. svibnja brodari su najavili veliki štrajk. Trajketi između kopna i otoka tako tog dana neće prometovati što je, kako strahuju u Grčkoj turističkoj zajednici, negativni signal turistima koji bi se ove godine ipak uputili prema Grčkoj. Jedan od glavnih argumenata upravo njemačkih obitelji je da se ne žele naći u situaciji da provode dane zatočeni u zračnoj ili trajektnoj luci zbog štrajka ili nereda, koji ni ovog ljeta nisu isključeni u Grčkoj.

Poklon bon za turiste

I njemačke turističke kompanije pate od pada zanimanja za jedno od najvećih turističkih odredišta. Nekima su na um tako pale vrlo kreativne ideje kako popuniti slobodne grčke kapacitete. Zrakoplovna kompanija Condor je tako pokrenula akciju vlastitog "zaštitnog kišobrana" za Grčku. Tako će svaki putnik koji preko ove kompanije rezervira let za Grčku u ovoj sezoni na poklon dobiti bon u iznosu od 50 eura. "Mi se nadamo da ćemo time ponovno pokrenuti turizam u Grčkoj. Sunce, prekrasne plaže i grčko gostoprimstvo su još uvijek isti kao i nekad. Mi osim toga potpomažemo europsku ideju", prokomentirao je reklamu kampanju Johannes Winter, glasnogovornik Condora. Nade u akcije poput ove polažu i u Grčkoj gdje je oko milijun građana direkno ili indirektno zaposleno u turizmu. Grčki program štednje je polako počeo pokazivati prve rezultate što se povoljno odrazilo na položaj ove zemlje na međunarodnim financijskim tržištima, no situacija bi se mogla ponovno okrenuti nagore ukoliko najvažniji grčki izvor prihoda podbaci i to u onoj mjeri kako se to da naslutiti iz prva dva mjeseca ove godine.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

14% više novozaposlenih u turizmu u odnosu na 2011.

14% više novozaposlenih u turizmu u odnosu na 2011.

Prema podatcima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje od siječnja do svibnja ove godine broj novozaposlenih u turističkim djelatnostima činio je udio od… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika