26.04.2012. / 16:59

Autor: Hina

Medvedev: Tandem s Putinom će dugo trajati

Odlazeći ruski predsjednik Dmitrij Medvedev izjavio je u četvrtak za ruske televizijske postaje, u vjerojatno posljednjem intervjuu na dužnosti predsjednika, da će "tandem Medvedev-Putin" dugo trajati.

Dmitrij Medvedev i Vladimir PutinDmitrij Medvedev i Vladimir PutinOdlazeći ruski predsjednik Dmitrij Medvedev izjavio je u četvrtak za ruske televizijske postaje, u vjerojatno posljednjem intervjuu na dužnosti predsjednika, da će "tandem Medvedev-Putin" dugo trajati.

"Što se tiče budućeg rada, mi smo već odredili određene prioritete tako da vjerujem da je vrijeme da se svi opuste - sve je to na dugo vremensko razdoblje", rekao je Medvedev.

Medvedev odlazi s dužnosti predsjednika 7. svibnja kada će Vladimir Putin, premijer i novoizabrani predsjednik položiti prisegu. Očekuje se da će nakon Putinova stupanja na dužnost predsjednika Medvedev preuzeti mjesto premijera.

"Nije loša stvar kada sudbina zemlje, njezini politički procesi, ne ovise samo o volji jedne osobe koja može napraviti sve što joj padne na pamet, nego kada ovise o tome da se proces donošenja odluka temelji na razgovoru, kada u zemlji ima nekoliko ljudi koji utječu na politički proces", rekao je Medvedev.

On je odbacio postojanje cenzure u ruskim medijima i istaknuo je da bilo kakve znakove cenzure vlada mora pažljivo istražiti.

"Ponovit ću da je cenzura zabranjena Ustavom i ako se negdje pojavi mora se provesti državna istraga", kazao je.

Medvedev je izjavio da je spreman postati članom vladajuće Jedinstvene Rusije nakon što ga je Putin prošlog tjedna nominirao za čelnika stranke.

"Ako dobijem prijedlog da dođem na čelo stranke, a sadašnji čelnik stranke ga je već iznio, neću odbiti. Štoviše, mislim da čelnik stranke mora biti njezin član", istaknuo je i dodao da Jedinstvena Rusija nije savršena politička snaga, ali da je objektivno najpopularnija stranka.

Putin, koji je na čelu stranke od 2008. a da nije njezin član, izjavio je u utorak da će odstupiti s dužnosti čelnika Jedinstvene Rusije budući da predsjednik ne bi trebao biti stranačka figura.

Medved je priznao da je njegova kampanja protiv korupcije dala samo skromne rezultate.

"Bilo bi veliko pretjerivanje reći da ništa nije učinjeno, ali kada govorimo o rezultatima oni su skromni", kazao je.

"Budimo iskreni. Dužnosnici su tvrtke. Oni ne žele da se netko miješa u njihov posao", rekao je Medvedev dodavši da treba uspostaviti jaču kontrolu u vladinim institucijama.

Odgovarajući na pitanje novinara o mogućem pomilovanju Mihaila Hodorkovskog, Medvedev je rekao da zatvoreni bivši ruski tajkun mora podnijeti molbu za pomilovanje, što Hodorkovski odbija.

"Mora postojati molba za pomilovanje", rekao je. "Predsjednik ne može ići van Ustava."

Vezane vijesti

Što muči svjetske velesile

Što muči svjetske velesile

Pred odlazak na summit skupine 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G-20) u Los Cabos (Cabo San Lucas, Baja California Sur), u Meksiko - njemačka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika