Objavljeno u Nacionalu br. 331, 2002-03-19

Autor: Paula Bobanović

EKSKLUZIVNO IZ HANNOVERA

Najveći hit CeBIT-a 2002: Mobiteli s ugrađenom digitalnom kamerom

CeBIT, najveći svjetski sajam elektronike i novih tehnologija, ove je godine bez revolucionarnih otkrića, ali pun usavršenih modela postojećih proizvoda: Nacional donosi najimpresivnije novitete, od mobitela s kolor monitorima i prijenosnih DVD-a za izlete, do Memory Sticka, memorijske kartice manje od kreditne na koju stane 200 CD-ova glazbe

CeBITCeBITDa je hannoverski CeBIT najveći svjetski sajam novih tehnologija, i ove su godine potvrdile brojke. Na površini od 424 tisuće četvornih metara u 27 izložbenih hala najnovija dostignuća informatičke i telekomunikacijske industrije predstavile su 7962 kompanije iz 61 zemlje. Da bi omogućili što brži dolazak na CeBIT desecima tisuća posjetitelja, koji su prošle subote svim prijevoznim sredstvima stizali na sajam, gradske su vlasti posebno regulirale i promet. Osim helikoptera kojima su VIP-ovci slijetali na priručne helidrome, u subotu ujutro automobilski je promet umjesto u tri, tekao u šest traka u smjeru Sajma.

KOMPJUTOR S VIRTUALNOM TIPKOVNICOM Virtualna tipkovnica Samsungov kompjutora Scurry podsjeća na četiri prstena žicama povezanim za poveći ručni sat: pokreti prstima prenose signal u računalo, a Scurry reagira na pokrete bez obzira jesu li prsti na podlozi ili u zraku Zato se u utrci za potencijalnim kupcima nisu birala ali ni štedjela sredstva. Mamilo ih se brojnim nagradnim igrama u kojima se dijelilo sve, od balona i sladoleda do mobitela i putovanja u egzotične zemlje, a prezentacije proizvoda pretvarane su u male predstave u kojima su nastupali najraznovrsniji izvođači, od pantomimičara i svirača do steppera i rappera.

Ipak, u središtu zanimanja su bili proizvođači mobitela. Ako su se najprije natjecali u proizvodnji što manjih i što laganijih modela, a zatim im povećavali memoriju, ugrađivali radioprijemnike, pa priključke na Internet, najnoviji ultimatum mobitela budućnosti su sve brojnije funkcije koje posjeduju standardna osobna računala. Pa čak i više od toga jer osim kolor displaya u najnovije modele ugrađuju se od ove godine i digitalne kamere.

Nova Nokia 7650 jedan je od modela nove generacije predstavljene na Sajmu. Rješenje i rukovanje je jednostavno. Digitalna kamera ugrađena je na poleđini mobitela, a izvlačenjem tipkovnice display mobitela pretvara se u okular, dok mali joystick koji inače služi za pretraživanje grafičkog menija, postaje okidač. U memoriju mobitela može se pohraniti
i do dvanaest fotografija. Jednu od njih, zajedno sa SMS i glasovnom porukom, s ovog je mobitela moguće poslati dalje putem Multimedia Messaging Servisa (MMS). Ukratko, umjesto SMS poruke, vlasnik ove Nokije istog trenutka fotografiju može poslati na određenu e-mail adresu ili pak na bilo koji mobitel koji ima mogućnost korištenja MMS-a. Ako se pak poruka šalje na “obični” mobitel, primatelj će dobiti samo tekstualnu poruku s web adresom na kojoj je moguće pogledati i poslanu fotografiju. Prednost ovog mobitela je i mogućnost primanja slikovnih informacija. Putem MMS-a na njega stižu posljednje vijesti koje, osim kraćeg teksta, sadrže i fotografiju događaja.

Ove godine Nokia je plasirala na tržište i multikarticu D211 koja omogućuje razne standarde – priključak na GPRS mrežu, ali i bežično spajanje na LAN, te HSCDS (High Speed Circuit Switched Data). Spajanjem na LAN, brzina čitanja podataka je do 11 Mbita u sekundi, što je dovoljno za skidanje e-mail attachmenta ili čak većih fajlova pohranjenih u kompjutoru, kao i pregledavanje videozapisa s Internet stranica ili videokonferencijske razgovore.

U utrku mobitela treće generacije uključili su se i Sony i Ericsson Mobile Communications. Ericsson kao proizvođač telekomunikacijske i Sony kao vodeći proizvođač audio i video opreme predstavili su na CeBIT-u model T68i. Ako se na ovaj mobitel priključi minijaturna kamera CommuniCam, u mobitel se može pohraniti do 14 fotografija ili ih on-line sačuvati u vlastitom elektroničkom foto albumu na web stranici Style Imaginga. Osim toga, ovaj mobitel pruža mogućnost da se u imenik, uz ime osobe, pohrani i njezina fotografija koja se pri pozivu pojavljuje na zaslonu pa se izbjegava vjerojatnost zabune ako u imeniku postoji više osoba s istim imenom. Mobitel T68i radi na mrežama 900, 1800 i 1900 MHz, teži samo 84 grama, a baterija omogućuje vrijeme razgovora od 3 do 12 sati. Ako je dizajn ovog proizvoda mamio uzdahe, dizajn izložbenog prostora mamio je smijeh. Naime, u velikoj gužvi koja se na mahove stvarala oko štanda, zaneseni minikamerom i mobitelom, posjetitelji su gotovo redovito posrtali i nerijetko padali s platforme čiji je rub završavao tik uz izlog.

Mobitele sa zaslonom u boji od ove godine proizvodi i Samsung. Modeli SGH-S100 i SGH-T100 uz već klasični meni imaju ugrađeni dodatak za Blootooth komunikaciju, mogućnost downloada s Java programa preko WAP-a, i korištenje MMS-a. Memorija telefonskih brojeva povećana je kod oba modela na čak 750 brojeva. SGH-S100 nema mogućnost govornih komandi, ali ima GPRS. Razlika je i u veličini zaslona. Na SGH-S100 njegova je veličina 2,1 inča, aparat teži 99 grama, dimenzije su mu 89 X 46 X 23 mm, vrijeme razgovora je do osam sati, a oštrina slike na zaslonu je 128 X 160 piksela. Model SGH-T100 ima nešto manji zaslon s istom rezolucijom, neznatno je većih dimenzija, a vrijeme razgovora je do četiri sata.

Osim novih mobilnih telefona, pažnju posjetitelja CeBIT-a privukla je i Samsungova novotarija nazvana The Thin Theatre DVD-L100. Filmoljupcima koji i na izletu radije bulje u ekran nego u pejzaž ponudili su prijenosni DVD player s 10-inčnim ekranom i dva priključka za slušalice. Dimenzije su mu 265 X 23,5 X 170 odnosno 195 milimetara, ovisno o vrsti baterija. Proizvođač garantira šest sati vrhunske kvalitete zvuka (s Phantom Surround sustavom) i slike s 1.150.000 piksela (800 X
480 X 3 RGB).

Kompjutor s virtualnom tipkovnicom – ideja je s kojom se posljednjih godina zabavljao Samsungov Institut za naprednu tehnologiju. Rezultat se zove Scurry, a podsjeća na četiri prstena žicama povezanim za poveći ručni sat. Pokreti prstima prenose signal u računalo, a Scurry reagira na pokrete bez obzira jesu li prsti na podlozi ili u zraku. Prema riječima promotora, ovo je tek prototip, a finalna verzija očekuje se za jednu do dvije godine i bit će potpuno bežična. Predviđena cijena je između 600 i 700 eura. Virtualna tipkovnica bit će kompatibilna sa svim tipovima kompjutora, mobilnim telefonima, daljinskim upravljačima, ali bi, najavljuju proizvođači, mogla služiti i kao svojevrsni “prevodilac pokreta” u komunikaciji s nepokretnim osobama.

Uz vrlo bučnu i atraktivnu prezentaciju s plesnom grupom i bubnjarima iz New Yorka, Panasonic je u subotu predstavio novi prijenosni kompjutor. Parafrazirajući Jamesa Bonda, pod motom “My name is Book – Tough Book” prikazali su model CF-07 Mini PC i CF-07 Display i nazvali ga revolucionarnim. Obje komponente teže manje od kilograma, a budući da se podaci osim preko PC-ja mogu unositi i preko touchscreena, koriste se i odvojeno. Kućište Mini PC-ja izrađeno od legure magnezija omogućuje mu rad u ekstremnim uvjetima jer podnosi temperature od -20 do 60 stupnjeva Celzija, a isključen čak od -40 do plus 85 stupnjeva. Da bi dočarali njegovu izdržljivost na vibracije i udarce glazbenici su nemilosrdno lupali po kompjutoru rukama i bubnjarskim štapićima, tresli i okretali računalo u svim smjerovima a voditelj programa isticao je da je PC-07 otporan i na veliku koncentraciju vlage i prašine, pa je pogodan primjerice za rad na gradilištima i u ugljenokopima. Radna memorija je 128 MB SDRAM do maksimalno 256 MB. Program je Microsoft Windows 2000, a dva kompleta litijumskih baterija od 7,4V omogućuju mu četiri sata neprekidnog korištenja. Dimenzije PC-07 su 200 X 91,6 X 52mm.

Panasonic CF-07 Display u boji, s opcijom GPS-a, veličine 8,4 inča i touchscreenom prikazuje sliku rezolucije 800 X 600 piksela. Podaci se unose pomoću Stylus Pena, a ekran ima i antirefleksivnu zaštitu. Podnosi iste radne uvjete kao i PC, ali mu je trajanje baterije nešto kraće. Uz minimalno osvijetljenu pozadinu vrijeme trajanja baterije je dva sata, a sat i pol uz maksimalnu osvijetljenost. Vrijeme punjenja baterije je dva sata s isključenom rasvjetom ekrana, odnosno pet sati ako je ekran uključen. Dimenzije su 222 X 162 X 12,5 do 29,5 milimetara, a teži 710 grama.

Tu je i CF-07 Docking Unit, kao dodatak PC-u i omogućuje korištenje CD-ROM-a. Docking Unit ima priključak za LAN, mikrofon i slušalice, tastaturu, miša, te vanjski monitor. Dimenzije su 246 X 73 X 150 milimetara i teži jedan kilogram. Garancija za sve tri komponente je tri godine

Je li Memory Stick medij budućnosti? Na CeBIT-u promotori tvrde da jest i to potkrepljuju brojkama – 200 kompanija, 300 proizvoda i 15 milijuna potrošača koristi se danas svakodnevno Memory Stickom, što čini 25 posto globalnog tržišta koje koristi memorijske kartice. Ova kartica veličine 50×21,5 milimetara, kažu, sve je više u upotrebi. Novi aparati na tržištu koji crpe informacije pohranjene na Memory Sticku su Pioneerov autoradio DEH-P900HDD. Sa 10 GB hard diskom koji pohranjuje u memoriju zapise s 200 CD-a, obećava više od 200 sati glazbe po vašem izboru, bez unošenja CD-a u automobil. Ista tvrtka na tržište je plasirala i mini-liniju HDD Digital Jukebox s hard diskom od 6 GB, koji u kombinaciji s MagicGate Memory Stickom prenosi čitave fonoteke s mogućnošću reproduciranja 100 CD-a i brzinom “prženja” 60-minutnog CD-a za samo 12 minuta. Osim glazbe, ‘Digital Jukebox’ u hard disku ima pohranjena imena albuma i izvođača više od 80 tisuća CD-a objavljenih u posljednjih nekoliko godina ispisujući njihova imena na displayu za vrijeme reproduciranja glazbe.

Sony je otišao i korak dalje. Auto-CD MEX-5DI s 4,2 inčnim TFT 32000-kolor ekranom osim zapisane glazbe u MP3 formatu, na MagicGate Memory Sticku, reproducira i grafike i ikone. Osim već standardnih mogućnosti osigurana je i vrhunska reprodukcija zvuka. Od ovoga proljeća američki kupci moći će ga nabaviti za 1000 dolara, dok će se u Europi pojaviti početkom lipnja.

Memory Stick koristi i već spomenuti Samsmungov prenosivi DVD player, a prototip Sonyjeve digitalne mikro-kamere veličine polovice kutije šibica, koja će se na tržištu naći za godinu dana, bit će, kako su najavili na CeBIT-u, najmanji proizvod na svijetu koji će koristiti MemoryStick za pohranu i prijenos fotografija.

Trenutačno najbolja profesionalna kamera koja se može pronaći na tržištu je Fuji FinePix S2 Pro. Brojevi govore više od riječi: 6,17 milijuna piksela garantiraju vrhunsku kvalitetu fotografije u formatu 4256 X 2848. Isporučuju se s Nikon – F-Bajonett objektivom. Za razliku od FinePix S1 Pro, koji je imao samo osjetljivost od 320, 400, 800 i 1600 ASA, ovom modelu dodane su i niže osjetljivosti od 100, 160 i 200 ASA pa je time Fuji olakšao studijsko snimanje uz umjetnu rasvjetu. Odgovor dolazi iz Nikona s modelom D100. Iako su kamere gotovo identičnih mogućnosti, razlika je u krajnjem rezultatu. Naime, fotografije snimljene Nikonom D100 su manje od Fujijevih koje se, s novom povećanom rezolucijom, mogu otisnuti u formatu 54,05 X 36,17 cm na 200 Dpi-a. Zahvaljujući super CCD sistemu s osmobridnom prizmom, postiže se rezolucija od fantastičnih 12,1 milijuna piksela.

Znalci tvrde da je ovogodišnji CeBIT mnogo siromašniji od prošlogodišnjeg. Revolucionarnih otkrića uistinu nije bilo, ali su se zato proizvođači informatičke i telekomunikacijske opreme usredotočili na usavršavanje već postojećih proizvoda. Točno je da se može telefonirati i s mobitela bez ekrana u boji, da se izlet može preživjeti i bez prijenosnog DVD-a, ali oni dubljeg džepa teško će odoljeti izazovima. Osim toga, i fotografija s filma u nekoliko je godina postala mnogo srodnija ulju na platnu nego li digitalnom foto zapisu.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika