27.04.2012. / 10:20

Autor: Nacional.hr

Počinje li u Nizozemskoj zabrana pušenja marihuane za turiste?

„Ova zabrana će me koštati 90 posto moje zarade. Zašto bi se trebali registrirati za kupnju tvari koja je još uvijek nezakonita?", izjavio je glasnogovornik Bond van Cannabis Detaillistena, Michael Veling

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaSudac okružnog suda u Haagu uskoro će odlučiti o tome hoće li Nizozemska zabraniti turistima ulazak u 'coffe shopove', piše BBC.

Ova zabrana predložena je od koalicijske konzervativne vlade, koja je na vlast došla prije 18 mjeseci. Ako se usvoji zakon zabrana bi trebala stupiti na snagu u tri južne provincije sljedeći mjesec, a u cijelom kraljevstvu do kraja godine. Uvođenje zabrane opravdava se kako turisti posjećuju Nizozemsku samo zbog droge, dok je strani 'dileri' nabavljaju i nezakonito prodaju u svojim zemljama.

Vlasnici kafića gdje se prodaje marihuana prosvjeduju kako je ova odluka 'diskriminirajuća za turiste'. „Ova zabrana će me koštati 90 posto moje zarade. To je dovoljan razlog za bilo kog da se suprotstavi bilo kakvom planu. Kao drugo, to stavlja naše korisnike u jako tešku situaciju. Zašto bi se trebali registrirati za kupnju tvari koja je još uvijek nezakonita?", izjavio je glasnogovornik Bond van Cannabis Detaillistena, Michael Veling. Savez vlasnika coffe shopova žestoko kritizira najavljeni zakon, koji bi dozvoljavao ulazak u 'kafiće' samo Nizozemcima s korisničkom karticom. Najavljuju kako će u slučaju usvajanja zakona pokrenuti tužbu na Europskom sudu za ljudska prava. Zabrani se protivi i gradonačelnik Amsterdama, jer trećina turista u gradu posjećuje coffe shopove.

U Nizozemskoj ima oko 700 coffee shopova, uzgajanje i prodaja marihuane je dekriminalizirana, ali nije zakonita. Policija tolerira posjedovanje do pet grama kanabisa. U listopadu prošle godine jake vrste kanabisa klasificirane su kao teške droge, tako da je i u 'kafićima' zabranjena njihova prodaja.

Dodajmo kako je već lani u studenom u gradu Maastrichtu turistima, osim onima iz Belgije i Njemačke, zabranjena kupnja marihuane u coffe shopovima.

Vezane vijesti

Suđenje Mladiću odgođeno na neodređeno vrijeme

Suđenje Mladiću odgođeno na neodređeno vrijeme

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju priopćio je u ponedjeljak kako se suđenje bivšem vojnom zapovjedniku bosanskih Srba Ratku Mladiću odgađa… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika