27.04.2012. / 12:46

Autor: Deutsche Welle

SAD polako ukida smrtne kazne

SAD su jedina zapadna zemlja u kojoj još postoje smrtne kazne. No, sve manje podrške među stanovnicima kao i visoki troškovi, očigledno i ovdje čine svoje.

I u SAD-u je sve manje pobornika smrtne kazneI u SAD-u je sve manje pobornika smrtne kazne„Ovaj povijesni trenutak ipak nije razlog za slavlje već za razmišljanje", rekao je guverner Connecticuta Dannel Malloy prilikom potpisivanja novog zakona kojim se ukidaju smrtne kazne u ovoj američkoj državi. „Kao bivši državni tužitelj, često sam imao prilike doživjeti i uvjeriti se da naše pravosuđe nije savršeno. Drugim riječima, samo ukidanje smrtne kazne može jamčiti da ubuduće nikada više nedužni neće na taj način izgubiti svoje živote", naglasio je Malloy.

Ukidanjem smrtne kazne, od sada će u Connecticutu najviša kazna koju netko može dobiti biti kazna doživotnog zatvora bez mogućnosti puštanja na prijevremenu slobodu. Guverner Malloy je podsjetio kako je u posljednjih 50 godina u ovoj saveznoj državi svega dva puta smrtna kazna provedena u djelo -i to oba puta na izričitu zamolbu dotičnih osoba. Većina drugih se uspjela „izvući" i to tako da su uvijek iznova i uz velike troškove postavljali zahtjeve za pomilovanjem ili ponovno pokretanje istrage u njihovom slučaju. Kako je rekao Dannel Malloy, „trenutno se u hodnicima smrti naših kaznionica nalazi još 11 osoba kojima je već uručena presuda smrtne kazne, no i oni će vjerojatno prije umrijeti od starosti nego od smrtonosne injekcije".

Visoki troškovi i sve manja podrška

Connecticut na sjeveroistoku SAD-a je promjenom ovog zakona postao peta savezna država koja je u posljednjih pet godina ukinula smrtnu kaznu. Osim Connecticuta, ovdje su tako i New Jersey, New Mexico, New York i Illinois. Sveukupno, to znači da u Sjedinjenim Američkim Državama smrtne kazne više nisu dozvoljene u ukupno 17 od 50 saveznih država.

Oregon primjerice još nije donio konačni zakon ali je guverner ove države još u studenom prošle godine proglasio moratorij, što znači da se ova vrsta kazne više niti ovdje ne prakticira.

I u Kaliforniji će se uskoro odlučivati o spomenutom zakonu. U studenom ove godine građani će moći izaći na referendum i na njemu dati svoj glas za ili protiv. Ovdje trenutno 725 osoba čeka na izvršenje smrtne kazne. To je najviši broj osuđenika u SAD-u uopće. Od 1978. godine u Kaliforniji je inače smrtnosnom injekcijom ili na električnoj stolici usmrćeno 13 osoba, što je zapravo daleko ispod "američkog prosjeka". Građani Kalifornije i kritičari ove nehumane kazne navode kako izvršenje smrtne kazne njihovu državu godišnje stoji oko 100 milijuna dolara. Taj novac bi se prema njihovom mišljenju u svakom slučaju bolje mogao uložiti, primjerice, u borbu protiv kriminala.

SAD je još jedina zapadna zemlja u kojoj postoji smrtna kazna a "rekorde" po broju smaknuća drže Teksas i Georgia.

Svjetski trend - sve manje smrtnih kazni

Inače, prema izvješću organizacije za zaštitu ljudskih prava, Amnasty International, posljednjih godina sve više zemalja sve manje prakticira izvođenje smrtnih kazni. No, s druge strane, broj ovih kazni u zemljama u kojima one još uvijek postoje, sve se više povećava. Tako se primjerice broj smrtnih slučajeva u Iraku, Iranu, Saudijskoj Arabiji povećao čak za 50 posto. U ove brojke ne ulazi Kina budući da je Amnesty International još prije nekoliko godina odustao od vođenja podataka za ovu zemlju budući da je ionako do točnih informacija gotovo nemoguće doći. Pretpostavlja se da u Kini od smrtne kazne godišnje stradava otprilike toliko ljudi koliko sveukupno u ostatku svijeta.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika