27.04.2012. / 13:51

Autor: Totalsport

Europa liga: Athletic i Atletico zasluženo do finala

Athletic Bilbao je jedini od sva četiri sudionika polufinala koji nikada nije osvojio neki europski trofej

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaNogometaši Athletica pobijedili su na svom terenu lisabonski Sporting s 3-1 u uzvratnoj polufinalnoj utakmici Europa lige, te su izborili plasman u finale protiv madridskog Atletica.

Gledatelji u Bukureštu 9. svibnja ipak će vidjeti španjolski finale, prvi nakon sezone 2006/07 u kojoj je Sevilla na Hampden Parku nakon penala bila bolja od Espanyola. Athletic Bilbao je potpuno zasluženo u finalu, jer je nadigrao Sporting i u završnici ogleda rezulatski potvrdio nadmoć na terenu zahvaljujući velikom majstorstvu Fernanda Llorentea, koji je u 88. minuti zabio za konačnih 3-1. Time je baskijska momčad stigla do ukupne pobjede 4-3, nakon što je Sporting u Lisabonu bio bolji s 2-1.

Athletic Bilbao je jedini od sva četiri sudionika polufinala koji nikada nije osvojio neki europski trofej. Bili su u finalu ovog natjecanja prije 35 godina, ali je tada Juventus bio bolji u dvije utakmice.

Athletic je poveo u 17. minuti iz akcije kojoj je prethodio očigledni prekršaj u korist Sportinga, kojeg sudac Martin Atkinson nije dosudio. Ubačenu loptu s lijeve strane je Fernando Llorente fino spustio prsima za Markela Susaetu, koji je ''žabicom'' poentirao za veliku radost krcatog stadiona San Mames.

Sporting je nakon toga preuzeo inicijativu, koju je okrunio u 44. minuti, kada je Nizozemac Van Wolfswinkel prizemnim udarcem s ruba kaznenog prostora svladao vratara domaćina.

No, već do kraja poluvremena je Athletic ponovno poveo. Opet je u prvom planu bio sjajni Llorente, koji je izvrsno proigrao Gomeza, a ovaj je bio precizan s desetak metara.

U nastavak su momčadi ušle s rezultatom koji je nudio produžetke u slučaju da ne bude pogodaka, no, domaćin je puno više tražio šansu za prolaz u 90 minuta od gostujućih igrača, koji su bili borbeni, ali ne i naročito opasni. Llorente je u 52. minuti udarcem glavom pogodio vratnicu, a nešto kasnije je u jedinoj ozbiljnoj prijetnji Sportinga u nastavku vratnica spasila i domaćine, kada je iz daljine pucao Insua.

U 88. minuti, Ibai Gomez je ubacio oštru loptu s lijeve strane, a Llorente je još jednom pokazao kakav ima instinkt rasnog strijelca. Podmetnuo je nogu i poslao loptu na jedino mjesto, uz bližu vratnicu, gdje je ona mogla pronaći put do mreže.

Sporting nije bio loš, ali Athletic je bio bolji i zaslužio je borbu za trofej u Bukureštu.

Europa liga, polufinale, uzvratna utakmica:

Athletic Bilbao - Sporting 3-1 (Susaeta 17, Gomez 45+1, Llorente 88 / Van Wolfswinkel 44),

prva utakmica 1-2

Valencia - Atletico Madrid 0-1 (Adrian 60)

prva utakmica: 2-4

Vezane vijesti

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

UEFA je kaznila Njemački nogometni savez s 25.000 eura jer su njemački navijači na utakmici EURA protiv Danske istakli neonacističku zastavu. Istraga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika