28.04.2012. / 15:05

Autor: Hina

Matić najavio

Objava registra branitelja prije ulaska u EU

Ministar branitelja Predrag Matić najavio je danas u Splitu da će registar branitelja biti objavljen prije ulaska Hrvatske u Europsku uniju (EU) te poručio kako pravi branitelji nemaju razloga zazirati od objave tog registra.

Predrag MatićPredrag MatićMinistar branitelja Predrag Matić najavio je danas u Splitu da će registar branitelja biti objavljen prije ulaska Hrvatske u Europsku uniju (EU) te poručio kako pravi branitelji nemaju razloga zazirati od objave tog registra.

"Prije nego što uđemo u Europsku uniju mi ćemo tu situaciju raščistiti", istaknuo je ministar Matić odgovarajući na pitanje novinara na splitskoj Rivi, gdje je razgledao Sajam zadruga hrvatskih branitelja koji je otvoren u povodu 21. obljetnice osnutka 4. gardijske brigade.

Ministar je rekao da će registar branitelja biti objavljen u formi koju zakon nalaže. "Ja moram pripremiti sve zakonske osnove da bi na taj način registar bio objavljen i da bi izbjegli bilo kakve neugodnosti. Naglašavam po tko zna koji put da pravi branitelji nemaju ni jednog razloga da se boje i da zaziru od objave registra branitelja, a onim drugim, kao što sam milijun puta rekao - kako im Bog da", poručio je ministar Matić.

Po njegovim riječima, u Hrvatskoj ima blizu 30.000 branitelja nezaposlenih. "Imamo ukupno više od 500 braniteljskih zadruga od koji je 407 njih pri osnivanju i radu potpomognuto od Ministarstva branitelja, i to je najpozitivnija priča vezana za branitelje", ocijenio je ministar Matić. Smatra kako su braniteljske zadruge dokaz da branitelji nisu povlašteni i neradnici.

Ministar je kazao da braniteljske zadruge na ekološkoj osnovi proizvode zdravu hranu, a to je ono što se traži i u Hrvatskoj i u svijetu. Ministarstvo branitelja će im pokušati pomoći preko Ministarstva turizma da te proizvode plasiramo kao turistička zemlja, najavio je. Ministar Matić je istaknuo da braniteljske zadruge pri poslovanju nisu privilegirane, nego rade u skladu sa zakonom kako to rade i druge zadruge.

Za vrijeme davanja izjave novinarima na Rivi jedan je od prolaznika došavši blizu ministra Matića zamjerio da "ova vlast štedi na braniteljima", a ministar Matić je opovrgnuo takvu primjedbu podsjetivši kako Ministarstvu branitelja "proračun nije diran".

Za 4. gardijsku brigadu, koja danas obilježava 21. obljetnicu osnutka, ministar Matić je rekao da je jedna od najpoznatijih i najčasnijih brigada iz Domovinskog rata te da je ona ponos Splita, Dalmacije i cijele Hrvatske.

Ministar Matić je najavio da će se za današnjeg boravka u Splitu razgovarati s predstavnicima braniteljske populacije. "Želim čuti što ih muči i na koji način im Ministarstvo branitelja može pomoći", dodao je.

U kasnim popodnevnim satima ministar branitelja Predrag Matić i ministar obrane Ante Kotromanović, u povodu 21. godišnjice 4. gardijske brigade, položit će vijence i zapaliti svijeće na spomen kapeli Sv. Križa u bivšoj vojarni Dračevac a zatim će večeras nazočiti misi zadušnici u crkvi Svetog Stjepana na Sustipanu.

Vezane vijesti

Treba lučiti pravi PTSP od lažnoga

Treba lučiti pravi PTSP od lažnoga

PONEDJELJAK, 11. LIPNJA Relativno miran vikend je iza mene. Da nije bilo učestalih telefonskih poziva u subotu i nedjelje, mogao bih reći da sam ga… Više

Komentari

registracija
22/4/12

nesolipamet, 28.04.12. 15:13

Toooo ministre! Objavi lažnjake tzv domoljube koji su iz minkenske bojne dobili status branitelja i leže na grbači HR srotinje.Istinske molim da podupru ovu incijativu...ili ćemo na sve gledati jednako. Dosta je bilo tzv domoljba(bande lopovske),sva zla oni ...ustoličiše.Sve nevolje za običan puk nastadoše dolaskom te bande na čelne položaje u državi.


registracija
12/1/11

siziff, 28.04.12. 15:35

Ne postoje nikakvi razlozi da se to uradi.



1. To je protiv Rvacke i tko to želi nije rvatina.

2.) Svi ti podaci su državna tajna i otkrivanje tih podataka je diverzija protiv Rvacke.

3.) Kako će se borci iscrpljeni dugogodišnjim životom na grbaći drugih priviknuti na neljudske radne napore koje bi morali uložiti da zarade koricu kruha.

4.)Ako mogu Slavko i Mirko 41./45. i njihovi kuriri kurira primati još uvjek gadne nob-a mirovine, zašto nebi mogli to isto, pripadnici bojne dr. Rubela.

Predlažem referendum; da se izjasne svi borci, bojovnici, generali....itd, dr. Rubela, dali su za to da se taj registar objavi ili su za to da njihova prava budu povećana za 80% i utemeljena ustavom.


registracija
22/4/12

nesolipamet, 28.04.12. 15:53

Preveliki razlozi postoje da se uljezi izbace,ili kukolj odvoji........ja ne želim HR u kojoj će kriminalci,zločinci,mafijaši imati i prvu i zadnju riječ u državi,pokakim se na takvu................................čim mi netko spomeni POGANU RIJEČ DOMOLJUBLJE,odmah se naježim......dojaadili ste i Bogu i narodu.Zlo činiti....a dobru se nadati...to još nikom nije pošlo za rukom,pa neće ni vama tzv domoljubi ( mafijaši)


registracija
12/11/11

Janko1979, 28.04.12. 15:55

Ljudi,to nece biti nikakva objava...samo inicijali osoba R.Z. sluzila rok od - do.Sprdačina od objave registra.Apsolutno bezvezan potez vlade.


registracija
11/10/10

agaSovulj, 28.04.12. 16:35

"a onim drugim, kao što sam milijun puta rekao - kako im Bog da", poručio je ministar Matić. Ako se sređivanje računa prepušta bogu, ne treba se onda ni objavljivati.


registracija
10/2/12

Hazu, 28.04.12. 17:21

Iza lažnih branitelja odmah objava aboliranih KOMŠIJA da vidimo tko je našoj dieci radio o glavi mamu im hebem krvničku bezobraznu,ubojice šiljatih glava poturice i kanibali sa istoka.
Onda objava pedera koji štite četnike a prati ih se sve tko sa kim i zašto!!!!!


registracija
26/12/06

capica, 28.04.12. 17:50

Najprije je rekao do kraja ove godine, a sada je odgodio do slijedeće.


registracija
28/4/10

Zvonko, 28.04.12. 18:01

Dok se u diplomatskoj i medijskoj tišini privode kraju pripreme za obostrano odustajanje Hrvatske i Srbije od tužbi za genocid, u jednako takvoj je medijskoj tišini prošla i presuda Charlesu Tayloru od ICJ-a kojemu će se presuditi za genocid. ICJ je sud s puno više prava i pravde a puno manje politike, dok je to ICTY-a obrnuto. Sinovi i kćeri jugoslavensko-komunističkih nacionalista ne odustaju od tekovina bratstva i jedinstva i jedine im neprežaljene Jugoslavije. Viktor Ivančić u Novom listu kaže: "Hrvatsku nisam sanjao, niti me budnog usrećuje"! Predrag Fred Matić, Srbin, koji se u zatočeništvu u Sremskoj Mitrovici branio riječima "Nemojte mene, ja sam vaš! Mene su na silu mobilizirali" je i kao biološki produkt ljubavi saveznika partizana i četnika iz 45. u funkciji obračuna sa idejom hrvatske države. Kako inače objasniti, da od svih popisa koji se drže javnosti nedostupnima, a koji imaju implikacije na razne zlouporabe, napada samo popis branitelja?! Tko uopće više spominje abolirane četnike kojima mi svi, kroz proračunska izdvajanja, moramo sanirati i ono što su oni 4 godine uništavali? Za njih mora biti novaca, a za socijalniju ili kako Milanović podvaljuje "populističniju državu", nema pa onda idu na sve strane dizati cijene. Dokaz je to i da kukuriku, osim što je objavio ideološki rat i nove podjele, nije u stanju riješiti jedan HEP! Plan 21 nikada nije ni postojao! Tko se uopće na njega više poziva? Obična predizborna prijevara! Milanović svoje durenje u ispunjavanju obrasca DS-160 naziva obranom nacionalnih interesa a Beogradu šuti kao pičkica na rehabilitaciju četništva! Znači, znaju i hoće pokazati zube ali izborom meta te "nazovi obrane nacionalnih interesa" jasno pokazuju prioritete! U glavama tih ljudi još nije pao ni Berlinski zid a Jugoslavija "cvate u hiljade cvetova"! Pitanje lažnih branitelja DR-a je čisto ideološko, inače bi se išlo i na 43 000 lažnih "istinskih boraca" NOB-a, kada se statistički zna da toliki broj u Hrvatskoj ne postoji osoba koji danas imaju minimalno 85 godina!


registracija
6/9/11

Vlaisavljević, 28.04.12. 18:10

Ministre,90% HR puka i 90 % istinskih branitelja podržava ovu ideju.Za ovakve kakav je ercegovac Zvonko.....lažnjaci....se ne obaziri.Nisu vrijedni spomena.


registracija
11/1/10

fluid, 28.04.12. 18:11

Osobno smatram da objava registra apsolutno ništa neće promijeniti.Jednostavno neznam kako bi to moglo uopće funkcionirati.Naročito neće funkcionirati u smislu razotkrivanja lažnjaka.Apsolutno ne.Kada se tome dodaju dvije stvari,jasno je da pomaka neće biti niti ih treba očekivati.Kao prvo; Ministar Matić je rekao da "ako netko od lažnjaka ima tri stana,bilo bi u redu da dva vrati"!?Šta to uopće znači u teoriji razrješavanja braniteljskog registra i ispravljanja nepravdi?Kao drugo,u razgovoru sa ministarstvom,obrazložio sam nelogičnosti po određenom pitanju koje su više od apsurda.Odgovoreno mi je doslovno;"To je vaše mišljenje,mi mislimo drugačije"! Pitao sam za logiku takvoga odgovora ali mi je opetovano,bez ikakvog smisla,da oni tu nemogu ništa učiniti.Dakle,ministr i ministarstvo koje uzima stvari zdravo za gotovo a uopće ih ne zanima smisao problema,niti su dosljedni niti mogu govoriti kako žele nešto ispraviti.Nitko nikada neće ispraviti sramotno započeti proces razdvajanja branitelja,selektiranja po stranačkom ili glasačkom ključu i svašta još,ali nebi stalo na ticuću stranica gluposti koje su ukomponirane u temelje Zakona o braniteljima.Matić kao i sve stranke na političkoj sceni,niti žele niti mogu bilo šta promijeniti.Mogu razotkriti izvjestan broj lažnjaka,osporiti im pravo na neke od privilegija,i to je sve.A to nije niti moža biti ispravljanje nepravdi.Posebno neće biti ispravljene nepravde za branitelje-policajce iz Ratnih policijskih postaja.O njima uopće ne postoji javna ni bilo kakva,evidencija a MUP je krije kao zmija noge.Dakle sve je čista laž i obmana te pokvarena demagogija.


registracija
28/2/08

lepiaf, 28.04.12. 18:55

Kakve veze ima objava sa ulaskom u eu? Zvonko, meni kukuriku nikada nije bio simpatican, no citajuci trojkom post mike jam misljenje, really, what's wrong with y???


registracija
28/2/08

lepiaf, 28.04.12. 18:56

Auto spell check, sorry...no vjerujem da je razumljivo..


registracija
30/12/08

csiki, 28.04.12. 19:53

U EU nema status branitelja ni cetnika ni ustasa tamo se radom zaradjuje kruh i hleb. Izgleda gosp.(?) Zvonko postalo je vruce od ovih vesti ne samo Vama i nekim drugima koji su vreme DR proveli u birtijama


registracija
12/11/11

Janko1979, 28.04.12. 21:03

Sve sto ce te saznat o 600 000+ branitelja su inicijali imena i prezimena.Tako ocekujte.A prema premijerovoj izjavi:Govoreći o Registru branitelja premijer je kazao kako je siguran da nitko nema problema s tim da se u javnost objave svi opći podaci iz Registra branitelja koji uključuju ime prezime i godinu rođenja. Svi ostali podaci, naglasio je Milanović, kao što je ratni put, bili bi dostupni jednom spektru institucija. Dakle,jedno veliko NIŠTA.


registracija
24/7/11

mrvek, 28.04.12. 21:34

U čemu je problem? Registar već postoji i sve je jasno. Jedino što taj ragistar nije službeni pa ga pravosudni organi ne mogu koristiti dok ne izađe novi. A samo za vašu informaciju već se sumnjivi istražuju tko je i na koji način dobio braniteljsku mirovinu, jer dosta ih ima koji su se ozlijedili dok su npr. pijani vozili auto i to daleko od bojišnice, u svojim gradovima a isposlovali si mirovinu.


registracija
24/7/11

mrvek, 28.04.12. 21:35

Barem tako mislim.


registracija
24/7/11

mrvek, 28.04.12. 22:04

da razjasnim malo jer sam se loše izrazio. Po sigurnosti kojim odiše Matić dok govori o registru branitelja, naumu da se lažnjaci razotkriju kao i samom čitanju između redova, ja mislim da istrage već traju. Ima mi logike da je istraga krenula kako bi do same objave bilo i nekih rezultata. Po izjavi se vidi da se već radi na sastavljanju registra pa zašto se samim tim ne bi već istraživao ako je otkriven tijekom samog procesa skupljanja podataka za registar.


registracija
24/7/11

mrvek, 28.04.12. 22:09

Hazu slažem se s tobom što se tiče objave registra četnika. Njih je Franjo abolirao a sad se oni šepure po Hrvatskoj i provociraju na sve načine naše ljude dok se u isto vrijeme našim braniteljima sudi po Srbiji. To zamjeram prošloj i ovo vladi jer nemaju muda ponovno pokrenuti postupak protiv srpskih ratnih zločinaca. Kad to naprave i kad smanje lovu crkvi onda ću reći da je neka vlast prava vlast.


registracija
11/1/10

fluid, 28.04.12. 22:09

mrvek@ dobro misliš.A ako stvarno nisi siguran,onda si pogodio točno u sridu.Sve je,pa i više od toga,upravo tako bilo.Pokazatelji sa terena su bili također vrlo eksplicitni.Poginulih branitelja je jako puno bilo u pijanom stanju koji nisu poštivali znakove uzbune kada se trebalo biti u rovu (ako je to bilo moguće)već su se junačili" pod parom ",zatim onih koji su išli u krađe napuštenih kuća (mine iznenađenja ili snajperi iz šume i sl.).Svi poginuli su poginuli,istina a obitelji su dobile "punu satisfakciju" kroz mirovine i ostalo.Hoću reći da je određeni oblik nediscipline,prouzročio mnoge smrti.No danas su to sve junaci domovinskog rata.Nemam ništa protiv.Da rata nije bilo,oni bi danas bili živi,to je točno ali,moglo je i trebalo je biti drugačije.Ovako i oni iz borbe i oni neodgovorni,imaju isti status-poginuli branitelj.Tu je teško suditi ali svi mi znamo jako puno tih smrti koje su se itekako mogle izbjeći disciplinom i odgovornošću.No,tko bi o svemu vodio računa,zar ne?Bilo je frka i bilo je svašta.


registracija
30/6/09

jebivjetar, 28.04.12. 22:31

Objaviti i odhebati bandu lopovsku !


registracija
24/7/11

mrvek, 28.04.12. 22:34

@fluid
ne mislim ja samo na poginule, već kad čovjek zađe među ljude čuje svašta kao npr da je netko bio doma a ne na bojišnici pa pijan išao autom iz birca i imao je lakšu prometnu gdje je "jadan" malo iščašio leđa na osnovu čega je dobio mirovinu kao za ranjavanje na bojišnici. Nadam se da me razumiješ. A takvih situacija ima koliko hoćeš. Moje mišljenje je da možda ima i plaćenih mirovina čim je tolika uzbuna među "braniteljima" da se registar ne objavi. Pravi branitelji neće imati ništa protiv objave.


registracija
4/1/09

miroljubiv, 29.04.12. 08:20

Tresu se brda,a rodit će se miš.Ispred bojne lažnih branitelja neka krenu legalni kradljivci humanitarne pomoći koji su danas pokupovali cijelu Hrvatsku i pucaju na još više pozicije.Gledam te lažne branitelje,pucaju od viška kilaže,dosade,akohola,droga,učmalosti gdje ne znaju ni kud bi sa sobom.Vise po kladionicama u kvartu,časte dežurne pijance u besparici i na tome im se sastoji današnji život.Vrlo rijetki su se među njima usrećili tom ukradenom mirovinom,ono što je oteto za njih je postala omča oko vrata.Dok Milanović ne skine Čačića sa kičme,Predrag Fred Matić i razvikana ministrica Holy plesat će kako gazda Gazimir kaže.


registracija
13/12/11

perivoj, 29.04.12. 10:17

A kada če nam ministar Matić objasniti kako je dobio odlikovanje orden Hrvatskog križa( dobije se za TEŠKO ranjavanje) a nije bio ranjen( tog podatka nema u svojoj biografiji i knjizi)?


registracija
24/7/11

mrvek, 29.04.12. 11:21

perivoj a kako ti to znaš. Rekli ti ovi KRADEZEOVI?


registracija
12/11/11

Janko1979, 29.04.12. 11:29

branitelj je zanimanje koje donosi pare,a ne status.


registracija
10/2/12

Hazu, 29.04.12. 13:06

Registar četnika aboliranih koje je Franjo ablirao pod nemilim pritiskom svieta mi moramo objaviti pod našim pritiskom inače niš od toga


registracija
10/2/12

Hazu, 29.04.12. 13:08

Pritisak na ovu vlast ako su bolji od kradezea i na sunce registar četnika da vidimo tko nam je o glavi radio iako mi i sami dosta toga znamo.
I naplatiti četnicima što ne žive u obnovljenim kućama nego ih rentaju ,a žive i rade u majčćici smrdiji i privređuju gore i traže čak i srpske dikumente banda


registracija
12/11/11

Janko1979, 29.04.12. 15:15

Nema veceg cetnika od rvackog "domoljubnog"prsnolupetala,Hrvatska bi bila ljepsa i razvijenija bez njih.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika