29.04.2012. / 14:33

Autor: Nacional.hr

Linić odlučan

Ako Mađari žele rat za Inu, dobit će ga

"Mislim da je njihov interes, za razliku od našeg, ne ulagati u Inu. To je ključna točna našeg sukoba", zaključuje Linić

Slavko LinićSlavko LinićMinistar financija Slavko Linić otkako je ušao u Banske dvore stalno je na tapeti medija i javnosti. Gotovo niti jedna vijest koju je iznio u javnosti nije bila pozitivna. Od toga da država previše troši, preko podizanja PDV-a pa do najava o mogućem novom porezu na imovinu. No, iako je postao 'glasnik loših vijesti', Linić uživa i veliko povjerenje građana.

Koliko god se činili njegovi potezi pogubnima za gospodarstvo i državu, činjenica je da su zahvaljujući većoj poreznoj disciplini prihodi u državni proračun povećani. Najava uvođenja 'poreznog stupa srama' sigurno će povećati i uplatu doprinosa.

U razgovoru za Jutarnji list, Linić je pojasnio kako građani sve teže preživljavaju zbog inflacije, porasta cijena, ali i povećanja nezaposlenosti. Istovremeno, ističe kako do popravljanja standarda može doći tek nakon gospodarskog oporavka.

Najviše je kontroverze izazvala najava o njegovm ulasku u Nadzorni odbor Ine. Kritike su čak došle i iz Europske komisije. No, Linić ne vidi nikakav problem u tome.

Pojašnjava kako je nužno da članovi Vlade budu u NO Ine kako bi se zaštitili nacionalni interesi. Osuđuje ponašanje mađarske strane koja se, prema njegovom mišljenju, ponaša na nedopustiv i sramotan način.

Tvrdi kako se MOL nije držao ugovora prema kojem je trebao obnoviti dvije rafinerije i benzinske postaje u Hrvatskoj, ali i preuzeti slovensko tržište.

"Ako MOL ne želi ispuniti preuzete obaveze, nego nastavlja ratovati s hrvatskom stranom, mi smo spremni i na takvu opciju. Ali to nije naš izbor", istaknuo je Linić te dodao kako se mora promijeniti način na koji se vodi kompanija.

Otkrio je i kako su se sastali sa predstavnicima Mađarske u upravi Ine te im rekli da žele partnerski odnos. No, Mađari nisu željeli raspravljati o tome gdje i kako uložiti dividendu.

"Mislim da je njihov interes, za razliku od našeg, ne ulagati u Inu. To je ključna točna našeg sukoba", zaključuje Linić.

Vezane vijesti

Tvrtke duguju 43 milijarde kuna

Tvrtke duguju 43 milijarde kuna

Ministar financija Slavko Linić i ministar pravosuđa Orsat Miljenić predstavili su danas u Banskim Dvorima prijedlog Zakona o financijskom poslovanju… Više

Komentari

registracija
22/4/12

nesolipamet, 29.04.12. 15:26

Bravo za izjavu.....samo ne popustiti pritiscima......


registracija
28/1/12

Bvalen16, 29.04.12. 16:24

Slažem se da Linić treba da je u nadzornom odboru i da štiti interese HR ali Čačić nikako,on će štititi interese Mađara jer je sigurno da su mu obećali oslobađajuću presudu ako se vlada HR ne bude miješala u upravljanje Inom tj.pljačku lijepe naše kroz Inu..Treba zahtijevati poništenje Sanaderove prodaje 25% plus upravljačka prava jer su ih stekli kriminalom tj.korupcijom i tražiti da se kazne i Mađari koji su Sanaderu dali mito...


registracija
14/11/07

laufer, 29.04.12. 16:25

Ako Mađari imaju većinu ruku - možemo lajati na mjesec.


registracija
30/12/08

csiki, 29.04.12. 16:27

To je EU gde se treba pridrzavati ugovora a ne menjati sve kada se menja vlada, U EU nema pravo da se mesa u gospodarskim poslovima ni partija ni narocito crkva. Nisu madjari krivi da pare dobijeno od prodaje INE potroseno ili ukradeno. To sto kaze Linic to je za reklamu i nema nikakvu tezinu vlasnici lepo su rekli da ne zele raspravljati o tome, a sto se rata tice sa MOL-om to je samo zveckanje sa oruzjem i time zele privuci paznju svojih biraca


registracija
11/10/10

agaSovulj, 29.04.12. 16:47

interes svake vlade, bilo gdje, je ostati na vlasti, tj biti ponovo izabran. Zbog toga im je glavni zadatak da narod (glasači) bude kolko tolko zadovoljan. Ona prijašnja vlada je držala glasače zadovoljnim stalnim zaduživanjem da bi održala status quo, tj ostanak na vlasti. A time je sve dublje gurala Hrvatsku i sve nas u dužničko ropstvo. Linić i ova vlada vuku nepopularne poteze, i svakom bi trebalo biti jasno da je to nužno. HDZ je predugo bio na vlasti (zahvaljujući našoj ravnodušnosti). Zato su rezovi ove vlade tako bolni. U tome je velika razlika između njih i HDZ vlade. Liniću, Čačiću, itd, treba dati šansu.


registracija
5/1/07

james, 29.04.12. 17:02

To Slavko. Bilo je već i vrijeme da netko kaže bobu bob a popu pop


registracija
11/1/10

fluid, 29.04.12. 18:49

Ako Mađari imaju više ruku,a imaju zahvaljujući upravo Sanaderu i HDZ-u,onda također imaju i ugovor te obaveze po ugovoru.Stvar je vrlo jasna samo treba zauzeti principijelan stav i MOl-ovci ili će poštivati potpisano ili to jednostavno dalje neće ići.Sanader je učinio veleizdaju svojim kitom ali još se može ponešto ispraviti.Mislim da Linić,uz potporu Milanovića,a vjerujem da je ima do kraja,može napraviti.Ujedno treba senzibilizirati i javnost,ma šta god to značilo u ovim okolnostima.Treba INU protresti uzduž i poprijeko.Ima tamo materijala koliko hoćeš.Treba vidjeti i ulogu Dragičevića,Taj tvor od Savkinog zeta i Mesićev pulen,je čisto smeće sa osobnim megfalomanskim porivima i za državu ga čisto boli đon.I sada je u INI kao vanjski suradnik sa 170.000 kuna mjesečno!?Toliko vrijedi?Nebih rekao.Rekao bih da je to nagrada za opstrukcije u korist MOL-a.Sirija sve govori.Samo ju treba izvesti na svjetlo dana.


registracija
1/3/11

Laudate, 29.04.12. 19:59

Bravo g. Linić. Samo naprijed.


registracija
4/1/09

miroljubiv, 29.04.12. 20:24

Ako je Argentina bankrotirala i uzdigla se iz pepela,vratila svoju naftnu kompaniju u državno vlasništvo,što to ne bi mogla i naša gospoda,pa neka ponove isti posao i sa ZABOM i PBZ-om,a ne da smo stranci u vlastitoj državi koja više nije naša.Doista se ministri i zastupnici koji stvarno služe narodu i državi mogu izbrojati svega na par prstiju jedne ruke.Sramotno Milanoviću,Čačiću,zar ne?


registracija
28/4/10

Zvonko, 29.04.12. 21:14

Od 2000. nam se prodaju parole o zaštiti tzv. nacionalnih interesa a kad se usporedi stanje danas s onim od prije 12 godina vidimo samo negativne trendove. I ovo mi se čini kao obični spin a za 10-ak godina ćemo vjerojatno saznati pozadinu cijele priče, kad svi oni i njihovi zaštitinici odu.

Prije nam je bilo u interesu privatizacija bankarskog sektora, INE, HT-a, Plive a danas nam je u interesu rat s MOL-om, prodaja CO-a, HPB-a...dosta mi je tih jadnika koji umišlaju da su veličine s kojima je povijest počela a s njima misli i završiti. Kakva je to država koja nema strategiju razvoja dužu od izbornih ciklusa?


registracija
9/3/10

nostradurus, 29.04.12. 22:18

Mislim da je sve ovo obična predstava da se skrene pažnja na važnije stvari. Običan mađioničarski trik.
scribd.com/doc/89402033/Financijski-Sustav-i-Novac


registracija
9/2/12

bobance, 30.04.12. 09:03

Kome Vi smete da kazete NE. Vi ste najvece picke. Svi Vas karaju.


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 30.04.12. 15:36

Največe oružije koje mađari imaju protiv hrvatske je Gazimir Čačić, izdajice koje su se spremen pordati za šaku para.

ne bojim se ja jovana već hrvatskih govana.


registracija
15/8/10

bigred1, 30.04.12. 19:14

ako mol nije ispunio uvjete iz ugovora treba ga isplatiti s onoliko koliko su platili i vratiti inu,


registracija
12/11/11

Janko1979, 02.05.12. 12:08

Drzava od 10 milijuna vs drzava od nepuna 4 milijuna.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika