30.04.2012. / 12:41

Autor: Deutsche Welle

Izvještaj UN-a: Štednja samo ubija poslove

Studija Međunarodne organizacije rada UN pokazala je da mjere štednje i reforme tržišta rada povećavaju nezaposlenost. Posebno je zanimljiv zaključak da se otpuštanjem radnika zapravo ne smanjuju troškovi.

Štednja ubija posloveŠtednja ubija posloveNezaposlenost u većini zemalja je u porastu i kratkoročno će i dalje rasti, zaključeno je u godišnjem izvještaju UN, objavljenom dan pred međunarodni Dan rada. Međunarodna organizacija rada (ILO) predstavila je svoj izvještaj za 2012, a glavni autor Raymond Torres rekao je novinarima da vlade, reformirajući tržišta rada, povećavaju nezaposlenost, ali i troškove.

"Strogo držanje mnogih zemalja evuro-zone na smjeru fiskalne štednje produbljuje krizu poslova i moglo bi dovesti do nove recesije u Europi", rekao je Torres, dodajući da se negativni efekti mogu preliti u zemlje u razvoju.

Istraživači predviđaju da će ove godine prosječna nezaposlenost u svijetu biti 6,1 posto, to jest da posao neće imati 202 milijuna ljudi, što je za šest milijuna više nego prošle godine. ILO dodaje i da će sljedeće godine bez posla biti još pet milijuna ljudi više.

I razvijene i nerazvijene zemlje...

Stopa nezaposlenosti je posebno alarmantna među mladima, a pretpostavlja se da socijalni nemiri prijete zemljama podsaharske i sjeverne Afrike, Bliskog istoka, centralne i jugoistočne Europe kao i razvijenim ekonomijama. "Ovo ne iznenađuje s obzirom da su radna mjesta u deficitu, a nejednakost u društvu raste", rekao je Torres.

On je također naglasio da je preko 40 posto nezaposlenih bez posla više od godinu dana. Samo šest razvijenih ekonomija poboljšalo je svoje brojke u odnosu na 2007, godinu prije izbijanja ekonomske krize. U pitanju su Austrija, Njemačka, Izrael, Luksemburg, Malta i Poljska, sa tim da je Njemačka smanjila i takozvano „nekvalitetno" zapošljavanje koje podrazumjeva sezonska ili privremena radna mjesta.

Drastična otpuštanja, simbolične uštede

Raymond Torres je posebno bio kritičan prema oštrim mjerama štednje u Europi koje nisu, kako tvrdi, smanjile dugovanja država.

"Uzmimo Španjolsku, tamo je deficit smanjen sa nešto više od devet posto BDP u 2010. na 8,5 posto u 2011. godini. To je veoma skromno smanjenje s obzirom na drastični program štednje", rekao je autor izvještaja. Nezaposlenost je u Španjolskoj dostigla rekord - bez posla je skoro svaki četvrti radno sposobni građanin, a nezaposlenost među mladima je preko 50 posto.

„Mi u ILO shvaćamo da budžetski deficiti zemalja ne smiju ostati visoki duže vrijeme. Važno je imati srednjeročnu strategiju konsolidacije budžeta. Ali tu je pitanje brzine i sadržaja te strategije. Mi kažemo: brzina mora biti realnija", zaključio je Torres.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

14% više novozaposlenih u turizmu u odnosu na 2011.

14% više novozaposlenih u turizmu u odnosu na 2011.

Prema podatcima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje od siječnja do svibnja ove godine broj novozaposlenih u turističkim djelatnostima činio je udio od… Više

Komentari

registracija
9/3/10

nostradurus, 01.05.12. 21:09

Normalno je kada se robuje novcu kao dugu. Kamata ide i dalje, a dug postaje sve veći.
scribd.com/doc/89402033/Financijski-Sustav-i-Novac


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika