30.04.2012. / 23:23

Autor: Hina

Ina od ponoći snižava cijene benzina i dizela

Cijena motornog benzina eurosuper 95 na Ininim benzinskim postajama, kako se neslužbeno doznaje, od ponoći će biti niže za 28 lipa po litri te se spustiti ispod 11 kuna, eurosuper 98 pojeftinit će za 35 lipa po litri, a dizelska goriva za pet, odnosno šest lipa po litri.

Cijena motornog benzina eurosuper 95 na Ininim benzinskim postajama, kako se neslužbeno doznaje, od pGorivo će pojeftinitiGorivo će pojeftinitionoći će biti niže za 28 lipa po litri te se spustiti ispod 11 kuna, eurosuper 98 pojeftinit će za 35 lipa po litri, a dizelska goriva za pet, odnosno šest lipa po litri.

Prema neslužbenim informacijama, eurosuper BS 95 na Ininim će se crpkama od ponoći prodavati po 10,94 kune po litri (do sada 11,22 kune), a eurosuper BS 95 class po 10,99 kuna (do sada 11,27 kuna).

Tako će Inin eurosuper 95 class od ponoći biti na razini najviše dopuštene cijene koju je danas za eurosuper 95 utvrdilo Ministarstvo gospodarstva.

Naime, u proteklih nešto više od mjesec dana Ina je cijenu svog eurosupera 95 držala ispod maksimalno dopuštene razine, pa je i u protekla dva tjedna cijena njena eurosupera BS 95, odnosno eurosupera BS 95 class bila deset, odnosno pet lipa manja od najviše dopuštene koju je bilo utvrdilo Ministarstvo.

Na razini maksimalno dopuštenih cijena koje je danas za razdoblje od 1. do 14. svibnja utvrdilo Ministarstvo bit će i cijene Inina benzina sa 98 oktana i dizelskih goriva.

Inin eurosuper BS 98+ class od sutra će, kako se doznaje, biti jeftiniji za 35 lipa po litri i koštat će 11,36 kuna po litri (do sada 11,71 kunu).

Cijene Inina eurodizela od ponoći će biti niže za šest lipa po litri, erodizel BS class prodavat će se po 10,05 kuna (do sada 10,11 kuna), dok će cijena eurodizela BS, koja je i inače pet lipa niža od cijene classa, biti 10,00 kuna (do sada 10,06 kuna).

Plavi dizel i lož ulje pojeftinit će za pet lipa, pa je nova cijena plavog dizela 6,46 kuna (do sada 6,51 kunu), a loživog ulja ekstra lakog 7,25 kuna (do sada 7,30 kuna).

Cijene naftnih derivata mogu se korigirati svaka dva tjedna i to temeljem Pravilnika o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, prema kojemu Ministarstvo gospodarstva svaki drugi ponedjeljak objavljuje najviše maloprodajne cijene pojedinih naftnih derivata, a naftne kompanije mogu u tom razdoblju mijenjati cijene, ali one ne smiju biti više od najviših dopuštenih.

Prema Pravilniku, promjena cijene ovisi o kretanju cijena naftnih derivata na mediteranskom tržištu i tečaju američkog dolara, a cijene se naviše ili naniže mogu korigirati za najviše tri posto, što je ovoga puta ograničilo i mogućnost većeg pada cijena benzina.

Naime, Ina je danas na svojim internet stranicama objavila kako su u proteklom obračunskom razdoblju kotacije benzina na mediteranskom tržištu znatno pale, do 6,22 posto, dok su kotacije plinskih ulja pale do 1,44 posto, a tečaj dolara u odnosu na kunu je ojačao (za 0,54 posto).

Vezane vijesti

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Josip Friščić, bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i bivši čelnik Hrvatske seljačke stranke (HSS-a), HDZ-ovog koalicijskog partnera u bivšoj Vladi,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika