01.05.2012. / 09:10

Autor: Nacional.hr

2,3 milijarde kn godišnje

Doprinos poslodavaca osiromašenju države

O kolikom se gubitku za zdravstvo radi, najbolje govori činjenica da bi se tim novcem mogao podmiriti ukupni dug HZZO-a koji prelazi rokove plaćanja od 60 dana ili pokriti tri četvrtine godišnjeg budžeta svih lijekova na recept koje hrvatski pacijenti popiju

IlustracijaIlustracijaSamo za lanjski zdravstveni doprinos poslodavci državi duguju 195 milijuna kuna mjesečno ili na godišnjoj razini 2,3 milijarde kuna, piše Novi list, koji je dug izračunao na temelju podatka Državnog zavoda za statistiku o prosječnoj bruto plaći zaposlenih, koja je za 2011. godinu iznosila 7.657 kuna, i 'starog' zdravstvenog doprinosa od 15 posto.

Računajući prosječnu bruto plaću, mjesečni zdravstveni doprinos po radniku iznosio bi 1.148,55 kuna, što znači da bi godišnji dug poslodavaca koji taj doprinos nisu uplaćivali za 2011. godinu po svakom zaposlenom iznosio 13.782,60 kuna.

O kolikom se gubitku za zdravstvo radi, najbolje govori činjenica da bi se tim novcem mogao podmiriti ukupni dug HZZO-a koji prelazi rokove plaćanja od 60 dana ili pokriti tri četvrtine godišnjeg budžeta svih lijekova na recept koje hrvatski pacijenti popiju

Odlučnom naplatom svih poreza i doprinosa, pa i zdravstvenog, zdravstvena blagajna trebala bi biti u plusu unatoč nedavnom smanjenju zdravstvenog doprinosa sa 15 na 13 posto, odnosno za dva postotna poena, čime je masa ukupnih izdvajanja za zdravstvo iz plaća smanjena za 13 posto. Upravo toliko zdravstvu redovito oduzimaju poslodavci koji ne uplaćuju zdravstveni doprinos, pa samo rezolutnom naplatom tog davanja država zdravstvu može pokriti manjak nastao smanjenjem zdravstvenog doprinosa.

Zahvaljujući novim zakonskim odredbama, ovakvo bi ponašanje poslodavaca trebalo postati stvar prošlosti.

Od danas, 1. svibnja, na snagu stupa odredba iz izmjena Zakona o doprinosima prema kojoj će poslodavci doprinos za zdravstveno osiguranje plaćati po sniženoj stopi, umjesto dosadašnjih 15 posto po stopi od 13 posto, kao i uredba koja poslodavcima onemogućuje isplatu plaća bez plaćenih doprinosa.

Vlada je, naime, prošli tjedan donijela Uredbu o načinu provedbe plaćanja doprinosa prema plaći, primicima uz plaću, odnosno mjesečnoj osnovici za obračun doprinosa temeljem radnog odnosa..

Vezane vijesti

'Radnici, poslodavci vas lažu i varaju'

'Radnici, poslodavci vas lažu i varaju'

Porezna uprava više neće biti "kasica prasica" koja je služila za samoposluživanje nekim neodgovornim poslodavcima, poručio je danas ministar… Više

Komentari

registracija
5/1/07

james, 01.05.12. 09:37

Da a oni preko svoje udruge govore kako jedino oni mogu izvuć Hrvatsku iz blata.


registracija
27/7/09

verina, 01.05.12. 11:41

Lijepo! Ne plaćaju doprinose za zdravstvo, ne uplaćuju u mirovinski fond.. pa onda država diže kredite koje svi mi vraćamo. To je izmišljotina HDZ-a, kao i ukidanje radnog staža kao osnove za mirovinu.


registracija
1/5/12

Dennis, 01.05.12. 12:14

Ovaj članak je najobičnija glupost zasnovan na nekoliko potpupno pogrešnih premisa. 1) Radnici čiji poslodavci ne uplaćuju doprinose, obično ne primaju prosjećnu plaću, nego je i ta plaća oko minimalca, pa mjesečni doprinos po zaposlenom nije 1148 kn, nego približno 450 kn. 2) Broj radnika čiji poslodavci "kasne" ili ne uplaćuju doprinose je 120 tisuća, a ne 170 tisuća kako se navodi u članku. 3) Većina ipak uplaćuje doprinose, ali su od jednog do nekoliko mjeseca u zaostatku. Taj novac nije izgubljen, nego se uplaćuje sa kašnjenjem 4) Ministar Linić je izjavio da je ukupan iznos svih neuplaćenih doprinosa 80 milijuna kuna mjesečno, znači za ukupni iznos za zdravstveno može biti oko 30 milijuna kuna, a ne 200 milijuna kako se navodi u članku. 5) Većina od tih ljudi će završiti na burzi kroz 2-3 mjeseca jer će im poslodavci biti blokirani. 6) Žalosno je da netko uopće plaća za ovakav promašaj od analize.


registracija
30/11/09

Dugoprugas, 01.05.12. 16:56

Zasto to nije sprijecio HDZ ? To je jednostavno neshvatljivo,to je van svake pameti.


registracija
1/5/12

Dennis, 01.05.12. 21:07

A kako da spriječi. Netko tko nema novaca da plati doprinose, ne može ih platiti. Novac se ne na žiro računu ne može stvoriti sam od sebe. Dvije su mogućnosti, blokirati takve poslodavce pa onda radnici neće dobiti niti neto plaću ili dozvoliti da isplaćuju bar neto plaće. Ako će se sada zabraniti isplata plaća bez doprinosa, bar 2/3 tih radnika će u idućih mjeseci dobiti otkaz. Doprinosi i porezi su složena problematika i mislim da se ne mogu rješavati Linićevom giljotinom bez da ozbiljno uzdrmaju preostalo gospodarstvo zemlje. Naravno, ne zagovaram ne plaćanje doprinosa, ali niti ovo nije rješenje.


registracija
27/12/06

Skipp, 01.05.12. 21:55

Netko tko nema novaca za platiti doprinose nekim čudom ima novaca za Lexus, Sunseeker i ljetovanje na Tajlandu. Ako nije u stanju imati novce za plaćanje doprinosa onda je nesposoban poduzetnik. Točka.


registracija
1/5/12

Dennis, 02.05.12. 08:53

Zbog prirode posla, poznajem možda i nekoliko stotina vlasnika tvrtki različitih veličina. Ovo što si napisao je čisti stereotip koji su stvorili mediji. Nije da takvih nema, ali su u ogromnoj manjini. A to da je netko loš poduzetnik ako nema za doprinose u Hrvatskoj ne vrijedi. Kod nas mozes biti najbolji i najprofesionalnoji, ali to ništa ne znači kad nema sigurnosti naplate potraživanja. Ako meni dužnik duguje pola godine, a za doprinose duguje 2 mjeseca, tko bi se trebao prije naplatiti? Država se blokadom računa naplati prva, a u probleme se stavlja ostale vjerovnike. Mi smo ove godine izgubili 10% prihoda jer su nam dužnici blokirani. Jasno ti je da takve gubitke nije moguće preživjeti bez problema. Sad kad blokiraju 25 tisuća poslodavaca, bit će među njima još naših dužnika od kojih se nikad nećemo naplatiti. A onda ćemo i mi doživjeti sličnu sudbinu.


registracija
6/4/12

elem, 02.05.12. 11:28

Dennis, svaka čast. Konačno da netko kaže gdje je srž problema.
Naravno da treba uplaćivati doprinose i poreze kada i neto plaće. To bi bilo sasvim u redu. No, ako poslodavac nije u mogućnosti uplatiti iz razloga što su njemu dužni, što onda? Pa ima dva načina naplate i tu se država treba prvo pozabaviti:
1. Sankcionirati vječne neplatiše ili poslodavce koji imaju registrirane tvrtke na 3 katu dvokatnice
2. Sankcionirati poslodavce koji imaju višemilijunsku privatnu imovinu isisanu iz firmi, tj. oduzeti imovinu i naplatiti doprinose, poreze i neto plaće.
Kada to naprave nekolicini njih, ostali će sami izvršiti uplatu.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika