02.05.2012. / 10:19

Autor: Nacional.hr

Promjene u javnim poduzećima

'Nestanak' kolektivnih ugovora?

"To je politička odluka, politički pritisak", izjavio je Krešimir Sever

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaNove uprave javnih poduzeća sve češće spominju izmjene ugovorenih radničkih prava, jedino su iz Fine sindikatu poslali službenu obavijest o otkazivanju kolektivnog ugovora, piše Novi list.

Fina je odredila datum otkazivanja ugovora za 24. srpnja. Računa se kako će se do konca mjeseca lipnja donijeti Zakon o reprezentativnosti koji će izmijeniti Zakon o radu, čime bi se otvorila mogućnost upravama javnih poduzeća da se sukobe sa sindikatima oko kolektivnih ugovora.

„Jasno je kako je riječ o političkoj odluci. Najava otkazivanja Kolektivnog ugovora obrazložena nam je riječima da se on treba prilagoditi ekonomskom i društvenom stanju. To je politička odluka, politički pritisak", izjavio je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata i predsjednik Sindikata Solidarnost u Fini, Krešimir Sever.

Podsjetimo kako zadnjih 12 godina plaće u tom poduzeću nisu rasle jer se čekala stabilizacija, a prije dvije godine poduzeće je zbrinulo višak radnika. Sever ističe kako su plaće u Fini nešto manje od prosjeka države. „Nas ne dira produžena primjena, a uprava će na sudu trebati dokazati da su ekonomske prilike zbog kojih se otkazuje ugovor promijenjene, jer Fina stoji bolje nego lani ili prije dvije godine", naglašava Sever i dodaje kako je sindikalni štrajkački fond u Fini 'izuzetno pun'.

Dodajmo kako je otkazivanje kolektivnog ugovora najajvljeno u Hrvatskim šumama i to ranije usmenim putem. Slična praksa odigrala se i u Hrvatskim željeznicama, gdje su ovaj mjesec plaće u nekim dijelovima društva isplaćene sa zakašnjenjem.

Vezane vijesti

Stipić najavio mobiliziranje članstva "Preporoda"

Stipić najavio mobiliziranje članstva "Preporoda"

Predsjednik sindikata zaposlenih u hrvatskom školstvu "Preporod", Željko Stipić, najavio je mobiliziranje članstva do jeseni zbog vladina prijedloga… Više

Komentari

registracija
6/4/12

elem, 02.05.12. 11:16

Hvala Bogu, konačno će taj truli aparat na čelu sa Severom i njemu sličnima otići u ropotarnicu povijesti po raznoraznim benificijama.
Radi ili ne radio plaća i povlastice su ti zagarnatirane.
Gospodarstvo na izdisaju a činovnici koji se ponašaju po principu * Vi (gospodarstvenici) ste ovdje zbog nas*, nikako da skuže da bi trebalo biti * Mi (činovnici) smo ovdje zbog vas*


registracija
26/2/12

okvardz, 02.05.12. 11:34

a gdje su lažni umirovljenici koji mogu rep konju isčupati, koji kradu djeci invalidima besramono novac,


registracija
11/1/10

fluid, 02.05.12. 11:42

Kolektivni ugovori ,kao ovakvi hrvatski,su čisto smeće i nasljeđe komunističkih načina obrane povrijeđenih radničkih prava.Na drugoj strani imamo neokapitalističku aždaju sa hrvatskim predznakom.Ta aždaja je u osnovi namjerno održavana u životu,kao posljedica pretvorbenog kaosa kada je početkom 93.god.trebalo odstraniti svjedoke, i prave vlasnike, pljačke kroz privatizaciju.Tada je nađen model slanja u mirovinu i na teret mirovinskog fonda,što se sada pokazalo kao najveći nož u leđa samoj opstojnosti Hrvatske.Održava se to stanje i dalje baš zato što proces otimačine i pljačke još nije dovršen.Ne želi se usvojiti radno zakonodavstvo sa logičnim sljedom prava i za radnike i za poslodavce.Ovakvo stanje još treba domaćim pljačkašima koji itekako dobro znaju zašto žele takav nered u radničko-pravnim odnosima.Ovo stanje je kao i stanje u ratu od 90.god.Dok traje kaos rata i nema otpora ljudi zbog učešća na frontama,pljačkaši su slobodnih ruku.Ratni kaos koriste kao kamuflažu za svoju pljačku.I sa radnim zakonodavstvom i radničkim pravima je isto.Što više nereda,manje odgovornosti za vlast a veće mogućnosti za nastavak nedovršene pljačke preostaloga.Umjesto jednostavnog donošenja zakona o pravima i obavezama i radnika i poslodavaca (jednostavno prepisati i usvojiti postojeći njemački sustav koji fantastično funkcionira),te uspostaviti radne sudove,vlasti namjerno opstruiraju sve to.Isključivo iz razloga koje sam napred naveo.Sa točno određenim ciljem i namjerom.Uopće nije nesposobnost vlasti na djelu,da to razriješi,već točno ciljani način da se to drži na ovakvim razinama kaosa.Najveći dio kolača će tu uhvatiti Lesar sa svojim laburistima, jer ima potencijalno najviše kandidata koji su direktno ugroženi i izloženi propasti.A on je toga itekako svjestan.Ostali su sami na terenu ugroze radništva i to će debelo kapitalizirati na sljedećim izborima.Uopće nije prenapuhano od Lesara što očekuje rast sa sadašnjih 6 na 12 članova u parlamentu.To je itekako opravdana opcija i očekivanja.Šta će sa tim kapitalom Lesar i društvo uraditi,bumo vidjeli.Ne vjerujem više apsolutno nijednoj opciji koja je dominantna u Hrvatskoj,tako da se više ni ne mogu razočarati od ove situacije koja traje već 20 godina.


registracija
5/5/10

katlin, 02.05.12. 11:49

Fluid, Lesar ne bu ništa napravil s kapitalom glasova jer nema s kime. Prvo od sebe jer nema obrazovanje za bilo kakvu ministarsku funkciju, a takvi su mu i saborski zastupnici uz jedan izuzetak, koji sada ide za zastupnika u EU. Navući će ljude kao Kerum i rezultat će biti kao u Splitu. Ispod nule.


registracija
11/1/10

fluid, 02.05.12. 12:25

katlin@ Neću ni opovrgavati ni potvrtiti tvoj komentar.Recimo da si u pravu i da je situacija takva kako si obrazložio,ja zaista neznam osim što sam uočio kako stvari idu upravo u tom pravcu.Narod svejedno više nema ni u koga vjeru,tako da će se okretati vjerovatno onima koji budu bilki populističniji u svezi problematike.Laburisti su tradicionalno a i ideološki,na strani radništva te je za očekivati takav razvoj događanja.Nisam ni za ni protiv,samo sam želio prokomentirati i obrazložiti svoje viđenje situacije u ovom trenutku.Ujedno me strašno iritira što ovu situaciju kreiraju i dalje oni koji imaju ,sada već potpuno jasne ciljeve i namjere a narod u tome svemu i dalje debelo "puši".Inače smatram da je problem kolektivnih ugovora iliti prava radnika,vrlo jednostavno moguće riješiti (upravo rješenja takve problematike već postoje pa sam naveo Njemačku ,gdje sam vidio osobno kako to dobro funkcionira).No smataram da to vlasti neće uraditi iz prostog razloga koje sam gore u svom tekstu,opisao.Pozdrav.


registracija
22/3/11

vferari, 02.05.12. 12:53

Lesar je populista koji je stručnjak za prebacijanje iz šupljeg u prazno.Kojoj to opciji pripadaju ti laburisti ljevoj ili desnjo ili možda centru,Ako su stranka rada zašto se ne zovu napimjer radnička stranka,tvrde da su stanka socijalnih opredjeljenja ,zašto se onda ne zovu socijalistička stranka e pa zato jer kao laburisti mogu šetat mal desno malo ljevo pa u centar ovisno o siuaciji kako najbolj prikupiti plitičke poene sve ostalo je buranija.


registracija
24/7/11

mrvek, 02.05.12. 13:01

katlin
prijašnja vlada a i ova sadašnja je puna ministara i premijera koji imaju fakultet i koji su "obrazovani" a vidi da nemaju pojma voditi zemlju. Nesposobni do boli. Po meni nema veze što Lesar nema škole, možda bi bio bolji ministar od ovih "žali Bože" Ministara, sadašnjih i bivših.


registracija
24/7/11

mrvek, 02.05.12. 13:02

vferar ajde mali googlaj što znači riječ laburistička pa onda pričaj zašto nemaju ime radnička stranka. Ako misliš o nečemu diskutirati ond ase malo barem informiraj.


registracija
10/2/12

Hazu, 02.05.12. 18:17

A tko smije HRVATSKU LUTRIJU dirnuti ,lažu ,lažu i lažu.
Radnici Hrvatske lutrije su kao svete krave u Indiji ,plaće bolje od županijskih sudaca ,a da ne govorim Uprava,razni direktori,ima ih oko 20 u jednom javnom poduzeću od 1300 zaposlenih ,SRAMOTA


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika