02.05.2012. / 11:07

Autor: Hina

Beuku 11 mjeseci uvjetno zbog Fimi medie

Izlazeći iz zgrade zagrebačkog Županijskog suda Beuk je kazao da je sretan što je sve završilo te da je cijeli slučaj bio propust koji "nije bio namjeran". Bio je to krivi korak u krivo vrijeme, prokomentirao je Beuk

Darko Beuk i njegov odvjetnik Mate Matić Photo: Tomislav Miletić/PIXSELLDarko Beuk i njegov odvjetnik Mate Matić Photo: Tomislav Miletić/PIXSELLBivši čelnik Hrvatskih šuma Darko Beuk, optužen u slučaju "Fimi media", danas se nagodio s tužiteljstvom te je nakon priznanja uvjetno osuđen na 11 mjeseci zatvora u koji neće ići ako u idućih pet godina ne ponovi kazneno djelo.

Izlazeći iz zgrade zagrebačkog Županijskog suda Beuk je kazao da je sretan što je sve završilo te da je cijeli slučaj bio propust koji "nije bio namjeran". Bio je to krivi korak u krivo vrijeme, prokomentirao je Beuk.

Odgovarajući na novinarsko pitanje kazao je da vjeruje kako bi u Hrvatskim šumama opet mogao raditi na nekoj od odgovornih funkcija s obzirom da u tom poslu ima dugogodišnje iskustvo.

Njegov odvjetnik Mate Matić kazao je da je uvjetna kazna koja je izrečena Beuku "teoretski minimum" od kojega nije mogao manje dobiti, jer zakon za to nedjelo previđa kaznu od jedne do deset godina zatvora.

"Ovo je najbolje rješenje za mog klijenta, iako niti jedne lipe nije pribavio koristi niti mu se to stavljalo na teret. Činjenica je da je on pomogao da netko zaradi, a taj netko je bila Fimi media", kazao je Matić.

Dodao je da bi u slučaju da Beuk nije priznao nedjelo i nagodio se postupak trajao nekoliko godina. "Ne kažem da nismo imali prostora za dokazivanje da u ponašanju mog branjenika postoje elementi koji isključuju njegovu kaznenu odgovornost, no, velik je to bio rizik", ustvrdio je Matić.

Beuka se tereti da je kao predsjednik uprave Hrvatskih šuma od rujna 2006. do prosinca 2007. na zahtjev tadašnjeg premijera i predsjednika HDZ-a Ive Sanadera i HDZ-ova rizničara Mladena Barišića angažirao tvrtku "Fimi media" za razne poslove po cijeni većoj od tržišne te da je tako oštetio državnu tvrtku kojoj je bio na čelu za nešto više od milijun kuna. U tužiteljstvu tvrde da je Beuk znao kako se preko "Fimi medije" prikuplja novac za financiranje HDZ-a.

Optužnica protiv Beuka treća je koju je zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo podiglo protiv odgovornih osoba iz državnih institucija i tvrtaka koje su na Sanaderov i Barišićev zahtjev poslovale s privatnom marketinškom tvrtkom Fimi medijom i preko nje izvlačile novac za HDZ-ov "crni fond".

Osim Beuka, za zloporabe položaja i ovlasti i izvlačenje novca radi financiranja tada vladajuće stranke optuženi su i bivši čelnici Hrvatskih autocesta (HAC) Mario Crnjak, Jurica Prskalo, Josip Sapunar, bivši čelnik Autocesta Rijeka-Zagreb Zlatko Korpar te bivši direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinko Mladineo.

Osim tih optužnica, još je jednu optužnicu podigao i USKOK, i to protiv bivšeg ministra unutarnjih poslova Ivice Kirina, kojega se također tereti da je namještao poslova Fimi mediji kako bi izvukao novac za svoju stranku.

Optužbe koje im se stavljaju na teret "teške" su oko 20 milijuna kuna.

Prije njih u slučaju Fimi medije, najveće korupcijske afere, krajem prosinca prošle godine optuženi su HDZ, Sanader, Barišić, bivša HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević, bivši glasnogovornik stranke i vlade Ratko Maček, vlasnica tvrtke po kojoj je afera dobila ime Nevenka Jurak te dvoje njezinih suradnika Anita Lončar-Papeš i Bojan Dimić.

Papeš Lončar i Dimić su se nagodili s USKOK-om, a Sanaderu i ostalima se sudi od sredine travnja.

Vezane vijesti

Optužnica protiv Mladinea podnesena nakon zakonskih rokova?

Optužnica protiv Mladinea podnesena nakon zakonskih rokova?

Prije sudske odluke o utemeljenosti optužnice protiv bivšeg direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinka Mladinea u slučaju… Više

Komentari

registracija
22/4/12

nesolipamet, 02.05.12. 12:36

Ebeš državu u kojoj kriminalci .....dobivaju uvjetne kazne.Neće biti sreće bez revolucije.


registracija
11/1/10

fluid, 02.05.12. 12:41

Sve su to zombiji iz razdoblja HDZ-ovske vladavine.Hodaju i gospodare još uvijek svojim područjem ,to jest diljem Hrvatske te zagađuju prostor,narod i državu svojom nazočnošću.Na njih se kaleme potencijalni zombiji nove vlasti ,a to su aparatčici raznih provijencija i profesionalnih ideologija,tako da taj karcinom hrvatskog društva ostaje kao noćna mora za uspješnost Hrvatske.U 20 godina užasne vladavine,cijeli narod se izrodio u nevjerovatno stanje nemorala i izgubljenosti.Tko će to ispraviti,zaslužuje Nobelovu nagradu.Vjerujem tek u treću generaciju Hrvata.Ovi su potrošeni ali ukorjenjeni do betonskog stanja.Dobra društveno-politička Hiltijevka tek treba zadrmati tim temeljima od repe.


registracija
14/7/11

Trinity, 02.05.12. 13:17

Jebote, koliko bi tek novca izvukao da se je našao u pravo vrijeme na pravom mjestu!!?? Ovako, kad je cijeli taj "slučaj" bio samo "nenamjeran propust", ne treba čuditi ni ova smiješna uvjetna kazna. Nego, nažalost, produljiti osjećaj gađenja. I nemoći.


registracija
11/10/10

agaSovulj, 02.05.12. 13:33

kad kod čujem o ovim uvjetnim kaznama, uvijek se sjetim nedavne osude guvernera Ilinoisa u SAD, Blagojevića, koji je dobio 14 godina zatvora zbog korupcije i sličnih radnji. Kad će kod nas proraditi institucije? Valjda kad proradi građanska svijest. Vjerujatno s trećom generacijom Hrvata, kako kaže fluid.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika