02.05.2012. / 11:39

Autor: Hina

Kina traži ispriku od SAD-a

Neimenovani američki dužnosnik je odmah nakon potvrdio da Chen više nije u veleposlanstvu u koje se sklonio nakon bijega iz kućnog pritvora 21. travnja

ArhivaArhivaKineski aktivist za ljudska prava Chen Guangcheng "svojevoljno" je napustio veleposlanstvo Sjedinjenih Država gdje mu je šest dana bilo pruženo utočište, a kinesko ministarstvo vanjskih poslova odmah je zatražilo američku ispriku zbog toga slučaja koji je opteretio odnose dviju zemalja zadnjih dana, objavila je u srijedu agencija Xinhua.

Neimenovani američki dužnosnik je odmah nakon potvrdio da Chen više nije u veleposlanstvu u koje se sklonio nakon bijega iz kućnog pritvora 21. travnja. Taj je dužnosnik, zahtijevajući da ostane neimenovan, rekao da će Chen biti primljen u "medicinsku ustanovu" i da će se "sastati s obitelji".

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je oštro priopćenje o cijelom slučaju i optužilo SAD za uplitanje u kineske unutarnje poslove. "Mora se istaknuti da je američko veleposlanstvo primilo kineskog državljanina Chena Guangchenga protivno pravilima i Kina zbog toga izražava svoje snažno nezadovoljstvo", kaže se u priopćenju.

"Takva američka metoda predstavlja uplitanje u kineske unutarnje poslove, a to je potpuno neprihvatljivo. Američko veleposlanstvo mora poštivati međunarodne i kineske zakone i ne smije se baviti aktivnostima koje nisu u skladu s njegovom funkcijom. Kina zbog toga zahtijeva ispriku, temeljitu američku istragu, kažnjavanje odgovornih i jamstvo da se takvi incidenti više neće događati", naglašava se.

Vijest da je disident izašao iz američkog veleposlanstva objavljena je u trenutku dolaska Hillary Clinton u Peking na godišnji bilateralni strateški i gospodarski susret američkih i kineskih dužnosnika. Razgovore o gospodarstvu i važna međunarodna pitanja na tom susretu koji je odavno planiran, ozbiljno bi mogao narušiti boravak kineskog disidenta u prostorijama američkog veleposlanstva.

Chen, odvjetnik koji se sam obrazovao i koji je postao poznat po svojoj kampanji protiv prisilnih abortusa, bio je zatvoren u svom rodnom selu Linyi u istočnoj pokrajini Shandong od rujna 2010. kada je pušten iz zatvora. U poruci postavljenoj u petak na internetu i upućenoj premijeru Wenu Jiabaou, Chen je potvrdio da je pobjegao iz kućnog pritvora. U video poruci u trajanju od petnaestak minuta Chen je, vidno nabijen emocijama, tražio od premijera da naredi istragu zlostavljanja njega i njegove obitelji od strane lokalnih dužnosnika.

Teksaška organizacija ChinaAid objavila je prije nekoliko dana kako je "saznala od izvora bliskog Chenu Guangchengu da je on pod američkom zaštitom i da se o njegovu statusu vode razgovori na visokoj razini između američkih i kineskih dužnosnika". Kina i SAD to nisu potvrdile i sve do danas šutjele su o tom slučaju.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika