02.05.2012. / 18:15

Autor: Hina

Josipović zbog kršenja ljudskih prava ne ide u Ukrajinu

Hrvatski predsjednik neće sudjelovati na summitu predsjednika država srednje Europe na Jalti zbog "okolnosti koje ukazuju na kršenje ljudskih prava u Ukrajini", priopćio je u srijedu Ured Predsjednika, čime se Josipović priključio brojnim europskim visokim dužnosnicima koji će bojkotirati taj sastakak zbog odnosa ukrajinskih vlasti prema zatvorenoj bivšoj premijerki Juliji Timošenko.

Ivo JosipovićIvo JosipovićHrvatski predsjednik neće sudjelovati na summitu predsjednika država srednje Europe na Jalti zbog "okolnosti koje ukazuju na kršenje ljudskih prava u Ukrajini", priopćio je u srijedu Ured Predsjednika, čime se Josipović priključio brojnim europskim visokim dužnosnicima koji će bojkotirati taj sastakak zbog odnosa ukrajinskih vlasti prema zatvorenoj bivšoj premijerki Juliji Timošenko.

"Imajući u vidu okolnosti koje ukazuju na kršenja ljudskih prava u Ukrajini, predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović odlučio je da ne sudjeluje na sastanku na vrhu predsjednika država srednje Europe koje se održava na Jalti 11. i 12. svibnja", navodi se u priopćenju.

I hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić izjavila je u srijedu da postoji realna mogućnost da hrvatska vlada odluči otkazati posjet hrvatskih dužnosnika Ukrajini, zbog odnosa prema zatvorenoj bivšoj premijerki Juliji Timošenko, a da je ona sama sklona takvom stavu.

"Postoji realna mogućnost, naime to je nešto o čemu vlada treba odlučiti, odlučiti o svom stavu. Već je cijeli jedan niz zemalja odlučio ne ići... Ja bih bila sklona takvom stavu", rekla je Pusić.

Broj svjetskih političara koji namjeravaju bojkotirati Ukrajinu nakon izvješća o zlostavljanju bivše premijerke Julije Timošenko u zatvoru sve je veći.

Po pisanju medija, takvu odluku do sada je donijelo više europskih predsjednika, predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso, europska povjerenica za pravosuđe i temeljna prava Viviane Reding, a o bojkotu razmišlja i njemačka kancelarka Angela Merkel.

Svoje sudjelovanje na summitu predsjednika srednjeuropskih zemalja do sada su, prema pisanju više njemačkih medija, otkazali predsjednici Njemačke Joachim Gauck, Austrije Heinz Fischer i Slovenije Danilo Tuerk. Zbog postupanja ukrajinskih vlasti prema bivšoj premijerki bojkotu se priklonio i češki predsjednik Vaclav Klaus, prenosi česki list Lidove novini.

Neki političari će bojkotirati i ukrajinski dio europskog nogometnog prvenstva Euro 2012. u lipnju.

Vezane vijesti

Španjolska je jednostavno bolja

Španjolska je jednostavno bolja

Premda je ogled Španjolske i Francuske u četvrtfinalu Europskog prvenstva ponudio slab i siromašan nogomet, španjolski izbornik Vicente Del Bosque… Više

Komentari

registracija
15/11/06

rimaz, 02.05.12. 18:36

Drago mi je da je on donio odluku prije Merkel.


registracija
12/1/11

siziff, 02.05.12. 18:56

Ne samo to, bojkotirati političke diplomatske i ekonomske odnose.

(Toliko dugo dok ne shvate da je ujak Staljin mrtav).


registracija
24/7/11

mrvek, 02.05.12. 23:32

Kad ćete gospon predsjednik bojkotirati Srbiju???


registracija
28/4/10

Zvonko, 03.05.12. 09:14

Po čemu se to Juliji Timošenko krše ljudska prava više neko našem branitelju Veljku Mariću?

Po tome što su za Juliju šapnuli iz Bruxellesa a za Veljka nisu?


registracija
19/1/12

samirst34, 07.05.12. 20:32

zamponožac se priključio tako kažu brojnim evropskim dužnosnicima,koji evropljanin,moš mislit!I kako će sad utuć taj propali termin,otić prijatelju dodiku?taj isto ne krši prava?!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika