Objavljeno u Nacionalu br. 326, 2002-02-12

Autor: Dean Sinovčić

Ekskluzivno iz Berlina

Žestoki seksi film zvijezde Berlinallea

'Billy Bob Thornton i ja uopće se nismo pripremali za seksi prizore: samo smo jednom probali u hlačama i potom sve snimili za sat vremena'

Kada je Halle Berry pokazala grudi u filmu “Operacija Swordfish”, mnogi gledatelji pohrlili su u kina samo da bi vidjeli poprsje jedne od najljepših hollywoodskih glumica. Što li će tek raditi zbog filma “Monster’s Ball”, u kojem razgolićena Halle Berry žestoko vodi ljubav s Billyjem Bobom Thorntonom, što je u subotu prikazan u konkurenciji filmskog festivala u Berlinu. Naravno, bila je dovoljna jedna projekcija pa da je novinari okruže i počnu zasipati s pitanjima o toj sceni. Međutim, budući da je “Monster’s Ball” već pobrao hvalospjeve u Americi i s obzirom na to da je Halle Berry okrunjena mnogim nagradama za ulogu u tom filmu te se očekuje da će biti nominirana za Oscara za najbolju žensku ulogu kao što je bila nominirana za Zlatni globus, bilo bi nepravedno isticati nju i ovaj film samo zbog nekoliko minuta scene seksa.
Film “Monster’s Ball’ snimljen je sasvim slučajno. Naime, scenarij je postojao šest godina, mnogi glumci poput Roberta De Nira i Tommyja Lee Jonesa bili su zainteresirani za uloge, ali njihovi visoki honorari za takav niskobudžetni film rušili su svaku pomisao na snimanje. Na kraju su scenaristi angažirali Marca Forstera, Švicarca s diplomom Newyorške filmske akademije, jer im se svidio njegov debitantski film “Everything Put Together”, a Billy Bob Thornton odrekao se visokog honorara. Film je snimljen za samo 24 dana i na opće iznenađenje mnogi kritičari proglasili su ga jednim od deset najboljih ostvarenja 2001.
Halle Berry u filmu glumi Leticiju čijeg supruga (glumi ga rap pjevač Sean P. Diddy Combs) čeka smrtna kazna. Kaznu će izvršiti Hank Grotowski (Billy Bob Thornton) koji u zatvoru radi godinama, po obiteljskoj tradiciji; isti posao radio je njegov otac rasist Buck (Peter Boyle), a radi ga i Hankov sin Sonny (Heath Ledger). Kazna je izvršena, ali ubrzo se događaju dvije tragedije: Sonny ne može izdržati radeći u zatvoru i pod obiteljskim pritiskom izvrši samoubojstvo a Leticijin malodobni sin pogiba u prometnoj nesreći. Sasvim slučajno, te dvije nesreće zbliže Hanka i Leticiju i oni se zaljubljuju, a ona ne zna da je Hank pogubio njezina supruga.
S Halle Berry, koja je u Berlin došla direktno iz Londona, gdje snima novi film o Jamesu Bondu, u kojem glumi glavnu žensku ulogu, razgovarali smo u berlinskom hotelu “Four Seasons” gdje se pojavila odjevena u crnu košulju i hlače pokazujući zašto je smatraju vrlo izazovnom i seksi. Iako je priznala da joj je već preko glave novinarskih pitanja o seksi scenama iz filma, strpljivo je odgovarala na takva pitanja.
NACIONAL: Redatelj Marc Forster rekao je da vam isprva nije želio ponuditi ulogu Leticije jer je mislio da je nećete prihvatiti zbog vrućih seksi scena.
Da, ali ja nisam imala nikakvih dilema oko prihvaćanja uloge. Forsteru sam objasnila svoje viđenje filma i uloge Leticije. Ni u jednom trenutku nisam rekla da neću prihvatiti ulogu zbog vrućih seksi scena. Za mene one nisu bile problematične jer su bile jednako bitne za film kao i sve ostale.
NACIONAL: Kako ste se vi i Billy Bob Thornton pripremali za te scene?
Uopće se nismo previše pripremali za njih. Film je snimljen za samo 24 dana i u takvim uvjetima nemate vremena isprobavati scene nekoliko puta. Probali smo samo jednom i tada smo i ja i Billy Bob imali hlače na sebi. Mislim da su te scene sasvim prirodne. Došli smo toga dana na set i počeli snimati tu scenu, trebalo nam je sat vremena da je dovršimo.
NACIONAL: Je li točno da ste sami odabrali seksi donje rublje za scene seksa u filmu “Monster’s Ball”?
Ne mislim da je majica koju nosim drugačija od majica koje nosi većina žena. Žene se vole osjećati seksi, ali to ne znači istodobno da traže seks. Stoga i Leticia, kao i većina žena koje se žele dobro osjećati, potroši dolar više na donje rublje. Zato se ne razlikuje od većine žena. Ona nema previše novca, ali uvijek će pronaći nekoliko dolara da kupi tanga gaćice.
NACIONAL: Američka verzija filma skraćena je u odnosu na europsku za jednu minutu seksi scena. Kako na to gledate?
Jedva sam preživjela. Šalim se. Riječ je o kontradikcijama. U Americi se na filmskom platnu može prikazati eksplozija ljudske glave ili klanje do smrti, ali se ne smije prikazivati najprirodnija stvar na svijetu, a to je vođenje ljubavi. Nikada to neću shvatiti.
NACIONAL: Kakvu tetovažu imate na stražnjici, jer se ne vidi dobro na platnu?
Riječ je o suncokretu. I doista, motiv tetovaže se ne vidi dobro na platnu, iako je tetovaža velika, u stvarnosti izgleda bolje.
NACIONAL: Kakvo je bilo vaše viđenje filma nakon što ste pročitali scenarij?
Moje viđenje filma poprilično odgovara onom što je prikazano na platnu. Vidjela sam ga kao realnu priču s kompliciranim likovima koji žive u nadi. Marc Forster obavio je sjajan posao jer nije mijenjao dijelove scenarija na snimanju, ostao je vjeran scenarističkom predlošku. Nije bježao od snimanja scena koje nekim gledateljima neće biti ugodne za gledanje. Nije se želio kompromitirati takvim potezima zbog čega mu mogu samo pljeskati. Njegova hrabrost je bila velika.
NACIONAL: Kako ste se osjećali glumeći osobu čijeg muža smaknu, sin joj pogiba u prometnoj nesreći, a na kraju se zaljubljuje u muškarca koji je pogubio njezina muža?
Jako je dobro kada glumite likove koji su stvarni i komplicirani kao što obični ljudi u stvarnosti jesu. Leticia nije savršena žena i to je ono što mi se sviđa kod nje. Ona iskreno pokazuje svoju nesavršenost, kakvi su obični ljudi. Ona se nosi sa svojim teškim životom koji bazira na ljubavi koju katkad prima, katkad ne.
NACIONAL: Film “Monster’s Ball” bavi se rasizmom. Je li vam kao tamnoputoj osobi bilo teško odglumiti scenu s Buckom (Peter Boyle) u kojoj vas on rasistički vrijeđa?
Peter Boyle potpuno je drugačiji u privatnom životu, liberalna je i otvorena osoba. Kao i Billy Bob Thornton. Pokraj takvih osoba jednostavno teško možete povjerovati da u Americi danas još uvijek postoje rasisti. Znam to iz vlastitog iskustva. Cijela filmska ekipa bila je pomalo nervozna na snimanju tih scena, ali znali smo da su one ključne za film. Što se tiče profesionalnog iskustva, nikad me u ovom poslu nitko nije otvoreno nazvao “nigger”, ali privatno mi se to dogodilo.
NACIONAL: Leticijin partner Hank (Billy Bob Thornton) živi u sjeni svog oca. U čijoj sjeni živi Leticia?
Čini mi se da ona živi u strahu da bi mogla biti bez ljubavi, bez koje je ostala kad je njezin suprug pogubljen. Ujedno, mislim da je sjajno što se film ne bavi mogućnošću da je Leticijin suprug možda nevino osuđen. Suprug samo kaže: “Učinio sam nešto loše, ja sam loša osoba”, i to je dovoljno da se shvati da je on doista učinio nešto loše. Leticia ga je voljela, ali nije voljela svog sina jer se može pretpostaviti da ona u djetinjstvu također nije osjetila ljubav.
NACIONAL: Na koji način ste vidjeli likove oca i sina, Bucka i Hanka?
Te dvije osobe u sebi osjećaju jednaku količinu boli. Oboje su u životu izgubili voljene osobe, suprugu i sina, i obojica trebaju ljudski dodir. Hank nije osjetio ljubav svog oca i nije mogao prenijeti ljubav na vlastitog sina dok Leticia nije mogla osjetiti ljubav svog supruga koji je godinama bio u zatvoru pa stoga nije mogla voljeti vlastitog sina. Hank i Leticia stoga su gotovo jednaki, trebaju isto a to je ljubav i zato ta scena seksa nije o seksu nego o poljupcu koji im znači život, omogućuje im da ponovno žive. Hank i Leticia tada shvaćaju zašto moraju biti zajedno, zašto on mora iseliti oca iz vlastite kuće i zašto Leticia, kad shvati da je Hank pogubio njezina muža, odabire ljubav a ne prošlost.
NACIONAL: Kakva su vaša iskustva sa snimanja s rapperima Mos Defom i Seanom Combsom?
Bilo je sjajno, iako je Sean pokazivao priličnu nervozu na snimanju. Možda zbog svog lika, osobe koja čeka pogubljenje i koja ne želi da se njegova supruga zbog toga previše uzbuđuje.
NACIONAL: Je li uloga u filmu “Monster’s Ball” bila najteža u vašoj karijeri?
Ne, smatram da je bilo i težih. U televizijskom filmu “Introducing Dorothy Dandridge” moja je uloga bila teška, kao i u filmu “Gubeći Isiaha”, pa čak i u filmu “Jungle Fever” redatelja Spikea Leeja iako nisam imala veliku ulogu.
NACIONAL: Kako ste dobili ulogu u filmu “Jungle Fever” koja je označila početak vaše karijere?
Bilo je to sasvim slučajno, kad me Spike Lee pozvao kući i dao mi da pročitam dio scenarija za ulogu za koju je bila predviđena njegova supruga. Tada sam ga pitala bih li i ja mogla dobiti jednu ulogu u tom filmu, na što mi je odgovorio da o meni uopće nije razmišljao. No inzistirala sam a on mi je samo rekao – otiđi u kupaonicu, skini šminku, a ja ću za to vrijeme razmisliti o ulozi u tom filmu. Učinila sam to, on mi je dao scenarij za jedan lik u filmu, ja sam ga pročitala i dobila ulogu.
NACIONAL: U novije vrijeme rijetko se susreću glumice koje dobivaju gotovo savršene kritike za svoju glumu. Kako se osjećate?
Predivno, mnogo su mi puta do sada rekli kako su me mrzili zbog nekih uloga, jer su to bile navodno najgore uloge u mojem životu. Divno je kada ti kažu “napravila si sjajan posao”, a tako nešto ne događa se često. Marc Forster omogućio mi je da riskiram s ovom ulogom. Ovakve uloge i hvalospjevi pomažu glumcima da odrastu. Prije sam stalno razmišljala o tome povlačim li prave poteze, nakon filma “Monster’s Ball” sebi mirno govorim kako je rizik nešto sasvim normalno. To je pravi život, a ne igranje na sigurno. Ne vjerujem da ću i jednom filmu moći prići na način na koji sam prišla ovome.
NACIONAL: Kako se sve to odrazilo na vaš privatni život?
Posljednje tri godine odrastam kao žena, a kako postajem starija, polako shvaćam tko sam zapravo te sve manje razmišljam o tome što drugi misle o meni, što me također dugo zabrinjavalo. Dugo sam željela da me svi vole pa sam pazila što ću reći i kako ću se ponašati, a prije otprilike tri godine odlučila sam živjeti za sebe a ne za druge. Odabirem drugačije uloge i danas imam kontrolu nad svojim životom.
NACIONAL: Je li uloga Dorothy Dandridge bila početak takvog razmišljanja i takvih promjena?
Da, počelo je s tim filmom, tada sam vidjela da filmska industrija može uništiti nečiji život. Rekla sam sebi kako neću dopustiti da mi se to dogodi. Odlučila sam sama određivati svoju sudbinu, a ta uloga me je u tom smislu pokrenula.
NACIONAL: Zašto se tako rijetko ističe vaša uloga u filmu “Bullworth” u kojoj ste bili sjajni?
Nemam pojma, katkad pomislim da nitko nije ni gledao taj film. Zamislite, ni Marc Forster ga nikada nije gledao. No sada tako nešto na mene ne utječe. Razmišljam o drugim stvarima, o druženju s različitim ljudima. Mrzim kada se ljudi ne poznaju, na poslu kažu jedan drugome dobro jutro i doviđenja. U filmskom poslu moraš kontaktirati s različitim osobama, učiti o ljudskoj prirodi i to je ono što me uzbuđuje. Učeći o drugima učim o sebi, saznajem tko sam.
NACIONAL: Dakle, tko je zapravo Halle Berry?
O, to je pitanje koje bi zahtijevalo dugačak odgovor, a ja ne želim tratiti vaše vrijeme. Ja sam komplicirana i kompleksna osoba, kao i svi drugi i ne mogu vam u jednoj rečenici reći tko sam ja.
NACIONAL: Smatrate li se uspješnom glumicom zbog uloge u filmu “Monster’s Ball” ili zbog uloga u filmovima “X-Men”, “Operacija Swordfish” ili sljedećem ostvarenju o Jamesu Bondu?
Svi ti filmovi donijeli su mi podjednak uspjeh. Hollywoodski hitovi su mi donijeli novac i mnogo ih je ljudi vidjelo. Nasuprot tome, financijski uspjeh “Monster’s Balla” bit će minoran, ali umjetničke pohvale koje dobivam jednake su financijskim zaradama koje sam postigla spomenutim filmovima. Za mene je bitno održavati ravnotežu između takvih filmova, znate ono – nahraniti svoju dušu i nahraniti račun u banci.
NACIONAL: S obzirom na to da se bavite i manekenstvom, pomaže li vam to u glumačkom pozivu?
Dosad sam se okušala samo kao model za “Revlonovu” promotivnu kampanju, ali ne smatram da mi je to odmoglo ili štetilo glumačkom pozivu. Trebali biste pitati Marca Forstera je li moje sudjelovanje u “Revlonovoj” kampanji utjecalo na njega i odluku da me pozove na snimanje filma. Međutim, to što sam model jednostavno govori tko sam ja i to ne želim poricati.
NACIONAL: Smatrate li da će vam uloga u novom filmu o Jamesu Bondu promijeniti karijeru?
Teško je reći hoće li se to dogoditi, nikad ne znate što uloga u nekom filmu donosi sa sobom. Tko je mogao reći da će “Monster’s Ball” toliko utjecati na moj profesionalni život. Novi film o Jamesu Bondu tek se počeo snimati i nemojte me ništa pitati jer je sve vezano uz njega stroga tajna. Samo vam mogu reći da se sjajno zabavljam na snimanju. Prebacila sam se u svijet mašte, zavjera, nevjerojatnih scena i moram priznati da sve izgleda vrlo cool. To je užitak glumačkog posla, prelaženje iz jedne krajnosti kao što je realnost filma “Monster’s Ball” u drugu kao što je fantazija o Jamesu Bondu.
NACIONAL: Kako se osjećate kad ugledate svoje ime na listi najseksepilnijih osoba na svijetu?
Ne znam što da vam kažem, često pomislim zašto se takve liste uopće sastavljaju i tko su ljudi koje takve stvari zanimaju.
NACIONAL: Postoji li uloga vaših snova koju biste željeli odglumiti?
Kad malo bolje razmislim, uloga Leticije je gotovo uloga snova. Ona je snažna i kompleksna žena, a ta ženstvenost je uloga snova za svaku glumicu jer se takve uloge gotovo ne nude. Nadam se da ću dobiti još koju priliku da glumim takvu osobu.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika