03.05.2012. / 11:22

Autor: Hina

Zastupnici traže odgovore od Ostojića

Tko je odobrio policijsku intervenciju?

Dragutin Lesar je u ime Hrvatskih laburista zatražio da u Hrvatski sabor dođe ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, i odgovori po čijem je nalogu i zašto interventna policija intervenirala na radnike u Pučišćima

U nastavku saborske sjednice HDZ je danas zatražio da u Hrvatski sabor dođe premijer Zoran Milanović te izvijesti kako Vlada kani rješavati probleme u Jadrankamenu, ali i u drugim tvrtkama u kojima radnici gube posao, dok su Hrvatski laburisti u Sabor pozvali ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića kako bi objasnio po čijem nalogu i zašto policija uhićuje radnike Jadrankamena.

Jadranka Kosor je u ime HDZ-a ocijenila da je Vlada odgovorna za stanje u Jadrankamenu jer, kako je rekla, ne pokazuje nikakvo zanimanje za socijalni dijalog, posebno s radnicima.

"Vlada je pokazala da ne želi razgovarati, da ne želi slušati, da ne želi čuti", poručila je, nužnim ocijenivši da premijer Milanović, kojega je pozvala da dođe u Sabor, osobno primi predstavnike radnika Jadrankamena te s njima otvori socijalni dijalog.

Potvrdu svojih tvrdnji da Vlada ne želi razgovarati s radnicima i rješavati njihove probleme Kosor vidi u tome da je povećala cijene struje i plina bez mišljenja Gospodarsko-socijalnog vijeća, odnosno u tripartitnom socijalnom dijalogu.

Usprotivila se jutrošnjoj intervenciji policije na radnike i sindikalce Jadrankamena u Pučišćima na Braču, napominjući da je bivša Vlada, kojoj je bila na čelu, probleme radnika rješavala upravo u otvorenom dijalogu, a ne policijom.

Dragutin Lesar je u ime Hrvatskih laburista zatražio da u Hrvatski sabor dođe ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, i odgovori po čijem je nalogu i zašto interventna policija intervenirala na radnike u Pučišćima.

"Predstavnici sindikata i radničkog vijeća zatvoreni su u svoje kuće uz prijetnju, 20-tak radnika je uhićeno, a ostali još brane ulaz u tvornicu stečajnom upravitelju. Tko je intervenciju odobrio, koga policija štiti", upitao je Lesar i zatražio da odgovor ponudi ministar Ostojić.

Naglasio je da radnici Jadrankamena već godinu i pol dana upozoravaju i podnose dokaze o sumnjivom poslovanju u njihovoj tvrtki, da su obišli sve adrese za koje su smatrali da će spriječiti upropaštavanje Jadrankamena. No, istaknuo je, ni policija ni DORH nisu na to reagirali.

"I u ovom, kao i u slučaju Biokalnik, Dioki, Đakovština, KIO Orahovica, Adriakem, priča se ponavlja. Godinu i pol dvije se krade, imovina rasprodaje, tržište uništava, radnici proglašavaju viškom i na kraju dolazi stečajni postupak. Banke koje su u dogove stavile ta poduzeća kao lešinari čekaju na naplatu iako su znali da novac za te kredite idu za sumnjive projekte", poručio je Lesar.

Boro Grubišić (HDSSB) ocijenio je kako današnji događaji u Pučišćima potvrđuju da se policija zloupotrebljava "u svrhu nečijih interesa", upitavši kako to da se nikome nije žurilo postupati po kaznenim prijavama koje su podnosili radnici Jadrankamena,

O tome kako intervenira hrvatska policija svjedoči - kako je rekao - i jučerašnje obilježavanje tragičnog pogubljenja hrvatskih redarstvenika u Borovu selu.

"Točno 100 metara od spomenika (ubijenih hrvatskim redarstvenicima) visila je zastava 'crven-plavi-bijeli' dok je hrvatska zastava bila smotana, a nitko od policije nije intervenirao ni jer je 300 metara dalje bio spomenik Vukašinu Šoškočaninu. To je kao kada bi Amerikanci podigli spomenik Osami bin Ladenu", poručio je Grubišić.

Kao i HDSSB-ov zastupnik, izastupnik IDS-a Damir Kajin IDS istaknuo je da su problemi u Jadrankamenu počeli još 90-ih, u kriminalnoj pretvorbi i privatizaciji.

"Narod kaže da je Bruno Orešar (vlasnik Jadrankamena) kao sparing partner prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana redovito gubio u tim teniskim mečevima i za to je gubljenje nagrađen Jadrankamenom i Uzorom", ustvrdio je Kajin.

Usprotivio se intervenciji policije na radnike u Pučišćima, ali i istaknuo da se hrvatski zakoni, pa i oni o stečaju, mora poštivati i provoditi, dodavši kako je Vladi stalo da kroz stečajni postupak spasi što veći broj radnih mjesta u Jadrankamenu.

Opovrgavajući optužbe kako se država nije angažirala da se riješi problem Jadrankamena, zastupnica HNS-a Nada Turina Đurić je rekla da se razgovaralo i sa sindikatima i sa stečajnim upraviteljem, uz apel da stečajni upravitelj uđe i utvrdi stvarno stanje u tvrtki.

Svježi kapital neće ulaziti ne znajući hoće li ispadati kosti iz ormara i nove dubioze, kazala je je Turuna Đurić.

Po njezinom mišljenju, pokušava se stvoriti atmosfera kaosa i destabilizacije države. "Ova vlast želi samo spasiti što se spasiti može", dodala je.

Po riječima zastupnika SDP-a Igora Dragovana, problem Jadrankamena nije od jučer. "Na nama je da tražimo rješenja takvih situacija", rekao je podsjećajući na nedavnu priču oko DIOKI-ja.

Kada je riječ o Jadrankamenu odluke institucija se moraju provoditi, policija radi asistenciju stečajnom upravitelju da uđe u zgradu, kazao je Dragovan, dodavši da "policija radi svoj posao u okvirima zakonskih ovlasti".

Pozivao je sve da "skupe glave i pomognu riješiti probleme".

Predsjednik Sabora Boris Šprem je predstavnicima klubova poručio kako će o događajima u Pučišćima ministra Ostojića moći pitati tijekom popodnevne rasprave o Izvješću o obavljanju policijskim poslova u 2011. godini. No, napomenuo je kako su takvi zahtjevi za dolaskom ministara ili premijera u Sabor "sve češće zahtjevi za ad hoc raspravom".

Vezane vijesti

'Pozivanje na otpor i samovlast'

'Pozivanje na otpor i samovlast'

Kod suca istrage Županijskog suda u Splitu u tijeku je ispitivaje četvorice radnika Jadrankamena, koji su privedeni jučer u Policijsku upravu u… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 03.05.12. 11:37

Ma koji HDZ ? Pa to je njihova kuhinja zakuhala.Recept ove "hrane"ostaje isti,samo su se kuhari promijenili.Kome još u Hrvatskoj nije jasno koga institucije vlasti štite od koga,tada taj živi na Marsu.Vlast je tražila podršku od naroda kojega upravo sada progoni i zatvara u ime "zakonitosti"!?Koji apsurdi i apokalipsa morala u jednoj državi !Ovo je sumrak demokracije i zatiranje vladavine prava i pravde.
I tako Hrvatsku ne pokori nijedan neprijatelj ali je zato pokori i uništi sam izrod hrvatski.


registracija
30/11/10

jato, 03.05.12. 11:46

samo notorni glupani su pomislili da se promjenom vlasti dolazi do boljitka.
samo idioti koji nevide prst pred sobom misle da će ih političari ala Gazimir,Milinković,kojekakvi Pauci, Bauci itd izvuć iz gliba,..........
idemo pogledat činjenici u oči i vidjeti što su ti političari stvorili bez ičije pomoći za sebe-Milinković-ništa,Gazimir Kradimirović-tvrtke pred kolapsom,svojevremeno upropašteni radnici odlaskom u svetu zemlju,
itd.....mislim da nema smisla nabrajati jer je pametnome jasno...
O kradezeovcima ne želim trošitit slova na tipkovnici.
Najjače mi je kad vele da su stvorili državu, Lijepu našu su stvorili pošteni branitelji koji nisu libili riskirati ili dati život dok su kradezeovci krali,........
Mrš govna politička u lijepe tri p.m,....


registracija
11/1/10

fluid, 03.05.12. 12:12

Sjećam se razgovora jednoga inspektora-hrvata ,podobnika u onom sustavu na samom početku rata, kada se mijenjalo znakovlje na kapama policije.Srbi su bacali kape sa "šahovnicama"u znak nepriznavanja ičega hrvatskog.Kada sam tom podobniku rekao da se pripremi jer ovo neće izaći na dobro,isti mi je rekao kao sam glup.Pitao sam ga šta to znači.Rekao mi je tada kako u Šimunskoj ima oko 5000 naoružanih HDZ-ovaca i šta si ja umišljam tko će biti prvi za čišćenje kada se razmile po Hrvatskoj?Nisam mogao vjerovati šta čujem.Rekao sam mu tada da dobro razmisli te se na vrijeme svrsta,jer da je on ipak Hrvat i da se ne preračuna.I tako prođe rat.Danas je on hrvatski branitelj sa plaćom po osnovi RVI-a,od nekih 12 000 Kn,koji je veći Hrvat nego što sam ja ikada i u snovima mogao postati.Razgovor je tada bio u četiri oka između mene i njega.Ja znam istinu ali ona nikoga više ne zanima.Sada su ti i takvi ponovno djelitelji zakonitosti i pravde u novoj Hrvatskoj.Nešto je vrlo trulo u ovoj sredini.Trulo do nužne propasti.


registracija
20/6/11

etna47, 03.05.12. 12:31

@jato
Uf kako si se dobro "izlaja" na ovu VLADAJUĆU BANDU
čestitam ti, a oni su to zaslužili.


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 03.05.12. 13:15

Zašto Orešar nije bio u ratu branio svoju zemlju, već je privatizirao firm dok su drugi ginuli?


registracija
27/6/10

cuci, 03.05.12. 13:18

dobrodosli u demokraciju iliti dragu europu...


registracija
5/1/07

james, 03.05.12. 13:31

Jadranka Kosor je u ime HDZ-a ocijenila da je Vlada odgovorna za stanje u Jadrankamenu jer, kako je rekla, ne pokazuje nikakvo zanimanje za socijalni dijalog, posebno s radnicima.
Da a za stanje u Jadrankamenu je zaslužna sama.
A bogme i oni koji uprno u Dalmaciji daju svoj glas HDZ-u


registracija
24/7/11

mrvek, 03.05.12. 13:36

etna47 i jato
šta se pljujete kad je Jadrankamen i većinu ostalih tvrtki uništio HDZ. Tko je s krivoustim igrao tenis i kupovao tvrtke za 1 kn? Tko je njega štitio sve ove godine? Nemojte pljuvati po sdadašnjima kad i ptice na grani znaju tko je uništio i pokrao Hrvatsku! Ako vi to ne znate onda ste glupi. Onda etna ima IQ koliko joj piše u nadimku.


registracija
30/11/10

jato, 03.05.12. 13:41

mrvek

vidi se da ne čitaš ili neznaš čitati već samo sljediš ono što ti drugovi kažu


registracija
7/9/07

Vinogradar, 03.05.12. 13:59

@jato,
odmah ću potpisati pod Tvoje tekstove kritike
ako mi odgovoriš :
da li je
novopečeni blagoglagoljivi
Prvi Potpredsjednik Vlade i
ministar gosppodarstva
koji se s fotkama i bezveznim bahatim obećanjima svakodnevno ne skida s novinkih i tv stranica
bilo što učinio da se
život nas običnih građana
za 0,001 posto poboljša?
Ona intelektualno retardirana bivša premijerka
za Čačića je Nobelovjka.
Barem što se tiče ljudskosti!


registracija
30/12/10

putusvemir, 03.05.12. 14:21

Dok ste se Vi neki borili u ratu, Brunek Orešar je baš od tate Tukija dobio banku HGB, pa Jadrankamen, pa Uzor, pa Monter. Sve je uspio uništiti za vrijeme vladavine Kradezea. Lovu koju je izvukao iz tih firmi i iz banke drži na sigurnom a Vi rajo se pjenite. Ivo je rekao: " psi laju, karavane prolaze". Popapala maca.


registracija
19/4/11

aircanada, 03.05.12. 14:22

SDP=HDZ, štiti se krupni kapital, a čačića su vam podmetnuli kao glavnog krivca za sve, ovce-stoka sitnog zuba


registracija
30/11/10

jato, 03.05.12. 14:40

Vinogradar

Hajde molim te lijepo opet pročitaj moj komentar o gadovima iz politike


registracija
6/1/12

UnDeR, 03.05.12. 15:02

Ma dal to ono pašče sa povlaštenom penzijetinom i bratoubilačkim prezimenom proziva Tuđmana? Svašta


registracija
6/4/12

elem, 03.05.12. 15:21

Čitajući komentare, primjećujem da mnogi imaju kratku pamet.
Pa tko je igrao tenis sa Predsjednikom? Ja nisam. Prema tome s jedne strane je Bruno gubio da bi na drugoj strani dobivao. A gdje su tada bili radnici? Bilo im je dobro jer su za udjele dobivali novce. Sada su novci potrošeni pa valja misliti kako dalje.


registracija
9/5/10

lolobrigita, 03.05.12. 15:51

U Hrvatskoj je preko 90% privatizacije sporno i kriminalno.To je javni podatak.Zašto se ne oduzima nezakonito stečeno?Zašto se čeka jedino da neki Mladen Bajić poduzme ponešto usitno,a i to nakon dugih i teških goooodina "istrage"?
Što čeka država,oteto je i njeno vlasništvo?U Srbiji je država oduzela već prilično takve imovine.


registracija
24/7/11

mrvek, 03.05.12. 16:31

jato pozdravi Ivu crnotorbara


registracija
30/11/10

jato, 03.05.12. 16:40

druže mrvek, ....
evo jedne pjesme tvog maršala

šofer i gentleman

paljenje guma,miris benzina
dižu razinu adrenalina,
za upravljačem pozorno pazim
da sve pred sobom od reda gazim

starce i mladež, ništa ne znači
to što su možda, moji birači,
ne podilazim izbornoj bazi
ako po cesti bezglavo plazi

mogu to biti i zgodne žene,
što bi u krevet odvele mene
rađe ih vidim na cesti mrtve
nego da budu mog "srca" žrtve


ferdinandmax


registracija
24/7/11

mrvek, 03.05.12. 16:53

vidiš koliko si ti jato glup. Ja ne podnosim crvene i nikad nisam. Ti nikad nećeš imati u obitelji ponosne i poznate Hrvate koje ja imam. Važno je da si ti prava "hrvatina" koja podržava crne torbe, krađu, lopove i svećenike pedofile. Jednostavno nisi normalan. Glup si jer ti je netko rekao da si prava hrvatina ako glasaš za KRADEZE. Uzmi ti jedno omiljeno pivo tvojih crnotorbara KRADLER pa se malo osvježi. A za kraj mi molim te reci jel te nije sram podržavati lopove? Jato zvani FIMI vojnik.


registracija
30/11/10

jato, 03.05.12. 17:02

mrvek
gle, ne želim se spuštati na tvoju razinu međutimosnova za čitanje je "čitanje sa razumijevanjem"-kojeg ti nemaš, pa ti onako drugarski preporučam pročitaj još jednom komentar ili daj nekome da ti pročita i objasni


registracija
30/11/10

jato, 03.05.12. 17:03

samo za mrveka
samo notorni glupani su pomislili da se promjenom vlasti dolazi do boljitka.
samo idioti koji nevide prst pred sobom misle da će ih političari ala Gazimir,Milinković,kojekakvi Pauci, Bauci itd izvuć iz gliba,..........
idemo pogledat činjenici u oči i vidjeti što su ti političari stvorili bez ičije pomoći za sebe-Milinković-ništa,Gazimir Kradimirović-tvrtke pred kolapsom,svojevremeno upropašteni radnici odlaskom u svetu zemlju,
itd.....mislim da nema smisla nabrajati jer je pametnome jasno...
O kradezeovcima ne želim trošitit slova na tipkovnici.
Najjače mi je kad vele da su stvorili državu, Lijepu našu su stvorili pošteni branitelji koji nisu libili riskirati ili dati život dok su kradezeovci krali,........
Mrš govna politička u lijepe tri p.m,....


registracija
30/11/10

jato, 03.05.12. 17:04

eto vidiš,pisao sam o političarima kako god se oni zvali i kojoj god da pripadali stranci,.....govna su ovako i onako


registracija
24/7/11

mrvek, 03.05.12. 17:10

jato sve je to u redu ali ne možeš ni ti nekog prozivati da je crveni ako nemaš pojma. Ja nisam dao njima glas a sačuvaj bože da bi dao i crnotorbarima. Do promjene vlasti mora doći ali je problem taj što kod nas nema nikoga tko bi uspješno i savjesno vodio državu. Mi smo rođeni da budemo u austro-ugarskoj ili s bilo kim, samo ne sa srbima.


registracija
14/3/12

friški, 03.05.12. 17:23

Fluid,eto i ja sam bio tada u takvoj poziciji kao ti.Neki tadašnji milicajci hrvatske nacionalnosti nisu bili svjesni što se priprema pa su čak na nagovor kolega srba išli na miting na Petrovu goru.Tada su se na kapu stavljale šahovnice umijesto zvijezda,potpisivala lojalnost hrvatskoj državi,dolazili su hrvati za načelnike policijskih stanica.Srbi su izvješće napisali na latinici a potpisali se na čirilici,poslije su i cijela izvješča počeli pisati na čirilici.U mojoj stanici na Črnomercu već prije su bili zategnuti odnosi, pa su poslije počele svađe i poneka tuča između policajaca hrvata i srba.Moram spomenuti neke policajce srpske nacionalnosti koji nisu podržavali one ekstremiste i svaka im čast.Kratko nakon toga policajci srbi sinkronizirano nakon smjene uzimali su vozilo,dugo oružje i vezu i biježali u Bosnu.Ljudi ne cijene tadašnje milicajce hrvate i neznaju da su nas šefovi tjerali u partiju,da nismo mogli napredovati, da smo bili u vječitoj konfrontaciji sa kolegama srbima.Sve je to trajalo do početka rata kada je konačno otišao svatko na svoju stranu.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika