03.05.2012. / 13:29

Autor: Deutsche Welle

Sarkozy protiv Hollandea - TV dvoboj bez pobjednika

Sinoć je na francuskoj televiziji sadašnji predsjednik Nicolas Sarkozy u TV-dvoboju imao posljednju priliku da smanji razliku ili pretekne svojeg suparnika, socijalista Francoisa Hollandea.

Francois HollandeFrancois HollandeVelikim televizijskim trosatnim dvobojom francuska utrka za predsjednika između Nicolasa Sarkozyja i Francoisa Hollandea ušla je u vruću završnicu. Sadašnji predsjednik Sarkozy vodio je žestoku raspravu sa socijalističkim suparnikom Hollandeom. U oba tabora djelomično vrlo nervozna rasprava smatra se kao važan korak pred drugi i odlučujući krug predsjedničkih izbora koji se održavaju u nedjelju (6.5.)

Prvi i jedini izravni dvoboj kandidata za francuskog predsjednika bio je od samog početka vrlo ofenzivnog karaktera. Sarkozy je pokušao napadima razvodniti brojke iz izbornog programa njegova konkuretna. Hollande je pak uspješno uzvraäao ukazujući na bilancu sadašnje vlade čiji se predsjednik bori za drugi mandat i prije svega ukazujući na visoku stopu nezaposlenosti.

"Stalno tražite žrtvene jarce, nikada vi niste krivi", rekao je Hollande kada je Sarkozyja upozorio na trenutnu krizu. Sarkozy je pak Hollandea optužio da se ne želi orijentirati prema uspješnom njemačkom modelu. "Konkuretnost je ključna riječ", rekao je Sarkozy. "Vjerujete li zaista da meni možete kazati sve ?", zgražao se Hollande kada ga je Sarkozy optužio za laž.

Obojca spominjali Njemačku

U središti pozornosti rasprave koju je pratilo na milijune Francuza bio je francuski proračunski manjak. Obojca su se pozivala u svojim izlaganjima na Njemačku i njezinu gospodarsku bilancu. Socijalist Hollande u pogledu europske politike optužio je Sarkozyja: "Niste se dobro držali, jer niste ništa dobili od Njemačke".

Hollande među ostalim želi znatno veće poreze za bogate i one s visokim primanjima, zatim uvođenje euro-obveznica koje bi bile vezane uz projekte kao i proširiti ulogu Europske središnje banke kako bi se potaknuo gospodarski rast. Hollande tvrdi da čak i Njemačka u tom pogledu ima novi pristup.

Sarkozy pak odbacuje euro-obveznice, ali planira prema njemačkom uzoru kočnicu za dugove u francuskom ustavu. Holland želi nanovo pregovarati o fiskalnom paktu, a do kraja 2012.godine želi povući francuske vojnike iz Afganistana. Sarkozy oba prijedloga smatra neodgovornim.

Na području nuklearne politike predsjednik Sarkozy opravdao je 58 nuklearki riječima: „Nuklearna energija je francuski adut - naši njemački prijatelji plaćaju 35 posto više za svoju električnu energiju". „Njemačka je na području obnovljivih energija stvorila 250.000 radnih mjesta, a Francuska samo 50.000", uzvratio je Hollande koji se zalaže za zatvaranje nuklearke Fessenheim, koja se nalazi na samoj francusko-njemačkoj granici i koja je najstarija francuska nuklearka.

Prve analize mogućeg utjecaja dvoboja

Pristaše Sarkozyja nadali su se da bi Sarkozy s dobrim nastupom mogao promijeniti atmosferu među neodlučnim biračima u svoju korist. U taboru socijalističkog kandidata vladala je pak opuštenost. Prema prvim procjenama analitičar dvoboj nije polučuio jasnog pobjednika.

No malo je vjerotajntno da bi Sarkozy nakon ovog TV dvoboja mogao smanjiti zaostatak od sedam posto. U srijedu u anketama Hollande je dobio potporu između 53,5 do 54 posto, a Sarkozy samo 46 do 46,5 posto.

U drugom krugu francuskih predsjedničkih izbora idućeg vikenda na birališta je pozvano 46 milijuna Francuza. Predsjednik se bira na pet godina. Ukoliko bi Hollande pobjedio, tada bi nakon 17 godina od kraja mandata Francoisa Mitteranda, ponovno na čelu Francuske bio jedan socijalist.

Autor: Alen Legović, Bruxelles

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Hollandeov plan za Europu

Hollandeov plan za Europu

Nakon tri godine krize, Europska unija je pred šekspirijanskom dilemom: biti ili ne biti. George Soros i Christine Lagarde, predsjednica Međunarodnog… Više

Komentari

registracija
4/4/11

Bluebird, 03.05.12. 15:03

Sarcozy ode u nedjelju, Merkel u listopadu. Dosta ih je bilo.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika