03.05.2012. / 15:52

Autor: Hina

Bauk skratio rokove: Birački popisi bit će riješeni do lokalnih izbora

Ministar uprave Arsen Bauk najavio je danas da će pitanje biračkih popisa biti riješeno do lokalnih izbora iduće godine.

Arsen BaukArsen BaukMinistar uprave Arsen Bauk najavio je danas da će pitanje biračkih popisa biti riješeno do lokalnih izbora iduće godine.

Komentirajući jučerašnju izjavu šefa delegacije EU u Hrvatskoj Paula Vandorena da Hrvatska ne može provesti izbore za Europski parlament po sadašnjim biračkim popisima, Bauk je istaknuo da "biračke popise moramo riješiti zbog sebe, a ne Europe".

Ti popisi ne mogu utjecati na rezultat izbora za Europarlament jer je cijela Hrvatska jedna izborna jedinica, ali mogu itekako utjecati na rezultate lokalnih izbora koji će se održati iduće godine, zato ih moramo do tada srediti, rekao je Bauk novinarima.

Za potpuno sređivanje popisa potrebni su ugovori s drugim državama koje bi Hrvatsku obavijestile o hrvatskim državljanima koji su umrli u inozemstvu, kao i izmjene Zakona o prebivalištu, za što je nadležan MUP. Nakon toga će policija izbrisati iz evidencije one koji ne stanuju u Hrvatskoj te su višak na biračkim popisima, dodao je Bauk.

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić potvrdio je kako je pripremljen novi Zakon o boravištu koji će biti "kvalitetna podloga za efikasniju ulogu policije u utvrđivanju boravišta svih građana i raščišćavanju biračkih popisa".

Ostojić nije želio nagađati hoće li novi zakon biti usvojen do kraja sadašnje saborske sjednice već je izrazio uvjerenje da će ga "vrlo brzo prezentirati Saboru i da će ga Sabor i usvojiti".

U vezi najave teritorijalnog preustroja Hrvatske i uvođenja pet regija, ministar Bauk ustvrdio je kako će se lokalni izbori 2013. godine organizirati prema sadašnjem teritorijalnom ustroju, a o daljnjim koracima će se još voditi rasprave.

Vezane vijesti

Bauk: Birački popisi biti će riješeni do parlamentarnih izbora

Bauk: Birački popisi biti će riješeni do parlamentarnih izbora

Ministar uprave Arsen Bauk najavio je uvođenje reda u biračke popise za lokalne izbore 2013. godine, no taj će problem, kako je rekao gostujući na… Više

Komentari

registracija
24/7/11

mrvek, 03.05.12. 16:49

podržavam


registracija
26/12/06

capica, 03.05.12. 18:29

Zbrisati lažne kojima Hrvatska služi kao krava muzara.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika