03.05.2012. / 17:04

Autor: Robert Bajruši

Večernjak: Havel ne dolazi na Jaltu

Vaclav Havel (5.10.1936. – 18.12.2011.) neće doći na Jaltu, piše Večernji

Između tragedije i komedije - barem na papiru - kratak je put. Pa tako i u najnovijem slučaju od četvrtka 3. svibnja, u Večernjem listu na 11. strani u tekstu o srednjoeuropskim državnicima, koji su otkazali odlazak na summit koji će se za tjedan dana održati na Jalti. Razlog je nasilno ponašanje ukrajinske policije, koja je nedavno pretukla bivšu premijerku, a sada zatvorenicu, Juliju Timošenko.

E sad, posebno je zanimljiv okvir u desnom kutu gdje se nabrajaju čelnici koji iz protesta ne dolaze u Ukrajinu. Popis je interesantan, a glasi: „Na skup ne dolaze njemački predsjednik Gauk, austrijski Fischer, slovenski Turk, bugarski Asenov Plevneliev, estonski Ilves i češki Havel, a razmišlja o tome i predsjednik Rumunjske".

Cinik bi zaključio da je informacija, zapravo, posve ispravna. Vaclav Havel doista pouzdano neće doći na Jaltu, pri čemu je manje važno to što posljednjih godina nije bio predsjednik Češke.

A opet, bolje i to nego da je objavljeno kako će Havel ipak doći u Ukrajinu. Obzirom na antologijski izvještaj iz 1995. u kojem je, u tom trenutku definitivno pokojni, Ron Brown sletio u Dubrovnik, Havelova najava da neće otići na Jaltu, premda u sferi metafizike, nije potpuno neistinita.

Vezane vijesti

Sanjar koji je Češku oslobodio totalitarizma

Sanjar koji je Češku oslobodio totalitarizma

Četiri mjeseca nakon smrti Václava Havela, prvog češkog predsjednika, književnika, humanista i političara, po mnogima simbola borbe za istinu i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika