03.05.2012. / 19:21

Autor: Deutsche Welle

Što Bruxelles očekuje od izbora u Srbiji?

EU očekuje da će predstojeći izbori u Srbiji ispoštivati kako zakone tako i volju građana. Bruxelles se nada vladi koja će nastaviti evropski put Srbije, ali i poboljšati regionalnu saradnju, posebno s Kosovom.

Tomislav NikolićTomislav NikolićNe želeći se miješati u unutrarnjo političke prilike niti u predizbornu kampanju u Srbiji koja ulazi u završnicu, europski dužnosnici naglašavaju kako se nadaju korektnoj izbornoj proceduri. Sve to uz želju da što prije nastave suradnju s budućim vlastima u zemlji za koje se nadaju da će biti proeuropski orjentirane.

Nastavak kontinuiteta

„Da li se nadamo da ćemo kao rezultat izbora imati novo političko vodstvo koje će biti otvorenije za regionalnu suradnju i koje će nastaviti dalje europskim putem? Naravno da se tome nadamo", izjavio je povjerenik za proširenje Europske Unije, Štefan Füle. On je dodao kako se nada suradnji s novoizabranim političkim predstavnicima Srbije.

Istodobno, iz ureda visoke predstavnice EU za vanjsku politiku i sigurnost, Catherine Ashton poručuju: „Kao što bi to bio slučaj i za svaku drugu zemlju, EU očekuje od izbora u Srbiji da budu solidno sprovedeni i da volja naroda bude ispoštivana", izjavio je glasnogovornik šefice evropske diplomacije, Michael Mann i dodao: „Svi znaju da je Srbija kandidat za članstvo u EU. To je dobra vijest i mnogo je posla pređeno na tom putu. Nadamo se da će vlast koja proiziđe iz ovih izbora Srbiju nastaviti voditi tim putem."

OESS - pozitivan čimbenik na Kosovu

U Bruxellesu je posebno pozdravljen dogovor o sudjelovanju OESS-a u sprovođenju srbijanskih predsjedničkih i parlamentarnih izbora na području Kosova. Na Kosovu će 6. svibnja biti otvoreno 90 izbornih mjesta na 28 lokacija. Catherine Ashton je pozvala i Beograd i Prištinu da u „dobroj volji" surađuju s OESS -om i da se suzdrže od svih akcija koje bi mogle prouzročiti napetosti, kako bi se ovi izbori na području Kosova sproveli mirno i po zakonu.

Povjerenik za proširenje naglašava kako se pored općeg dogovora s OESS -om o organiziranju izbora moraju dogovoriti i svi ostali detalji koji će omogućiti sigurnost ne samo pripadnicima OESS -a već i svim sudionicima u izbornom procesu na Kosovu. Pored pojačanog prisustva Kfora, iz Bruxellesa poručuju da će i europska misija na Kosovu, Euleks, imati svoju ulogu: „Kao i obično, Eulex će sprovoditi svoj mandat i nadzirati sigurnosnu situaciju, u suradnji s drugim međunarodnim i lokalnim organizacijama na terenu. U svakom slučaju zadovoljni smo činjenicom da je, od postizanja dogovora sa OESS -om, cijeli kontekst održavanja srpskih parlamentarnih i predsjedničkih izbora na području Kosova sada mnogo mirniji", zaključuje Michael Mann.

Autorica: Marina Maksimović, Bruxelles

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

registracija
10/2/12

Hazu, 03.05.12. 20:38

Očekuje ono što i podržava četničku fašističku republiku punu ubojica


registracija
19/3/12

vojvoda, 04.05.12. 09:18

Hazu Srbine !


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika