03.05.2012. / 19:00

Autor: Hina

Gadafi je financirao Sarkozyja

Bivši libijski premijer Al Bagdadi al-Mahmudi, zatočenik u tuniskom zatvoru, rekao je da je režim Moamera Gadafija financirao kampanju kandidata Nicolasa Sarkozyja 2007., izjavili su u četvrtak u Tunisu njegovi odvjetnici.

Moamer GadafiMoamer GadafiBivši libijski premijer Al Bagdadi al-Mahmudi, zatočenik u tuniskom zatvoru, rekao je da je režim Moamera Gadafija financirao kampanju kandidata Nicolasa Sarkozyja 2007., izjavili su u četvrtak u Tunisu njegovi odvjetnici.

"Moamer Gadafi, njegov režim i čelnici koji su s njim surađivali, financirali su Sarkozyjevu predizbornu utrku 2007.", kazao je novinarima Bešir Esid, spomenuvši svotu od nekih 50 milijuna eura.

Te optužbe dolaze tri dana prije drugog kruga predsjedničkih izbora u Francuskoj.

Po riječima tog odvjetnika, bivši libijski premijer je rekao da je "pogodbu zaključio Musa Kusa (bivši direktor vanjske obavještajne službe) po Gadafijevu naputku te da postoje dokumenti koji svjedoče o transakciji".

Operaciju je proveo Libijski fond za afrička ulaganja, dodao je Esid, ne htijući komentirati dokument što ga je objavila francuska mrežna stranica Mediapart koja je optužila predsjednika tog fonda Bašira Saleha da je imao ulogu u navodno planiranom libijskom financiranju.

Mediapart je u subotu objavio dokument koji pripisuje bivšem libijskom visokom dužosniku rekavši da je Tripoli s "50 milijuna eura" pristao financirati Sarkozyjevu kampanju u 2007.

Nacionalno prijelazno vijeće (NTC), na vlasti u Libiji, koje je zatražilo izručenje Bašira Saleha, izvijestilo je u srijedu da je informacija koju je objavio Mediapart "neistinita".

Predsjednik i kandidat Nicolas Sarkozy najavio je tužbu protiv Mediaparta zbog objave lažne vijesti.

Bivši libijski premijer žali, rekao je njegov odvjetnik, zbog "nezahvalnosti Sarkozyja koji je, zauzvrat, prvi poslao NATO-ove snage u Libiju".

Drugi odvjetnik Al-Bagdadija al-Mahmudija - za kojim je Tripoli izdao dva naloga za izručenje - potvrdio je za agenciju AFP Esidovu verziju, dodavši kako njegov branjenik misli da "francuski predsjednik stoji iza njegova produljenog zatočeništva" u Tunisu.

"U zatvor u Tunisu dospio sam zaslugom francuskog predsjednika koji nije htio da se otkriju pojedinosti o financiranju njegove utrke 2007.", kazao je Mabruk Kuršid, prenoseći optužbe svog klijenta.

Bivši predsjednik libijske vlade u srijedu je primljen u bolnicu u Tunisu zbog "unutarnjeg krvarenja", dodao je.

Tuniske vlasti su ga zadržale u zatvoru usprkos oslobađajućoj presudi koju je 12. veljače donio tuniski sud koji ga je gonio zbog "ilegalnog prelaska granice" nakon njegova uhićenja blizu granice s Alžirom, nedugo nakon pada Gadafijeva režima.

Vezane vijesti

Sarkozy odlazi iz "aktivne politike"

Sarkozy odlazi iz "aktivne politike"

Bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, kojega je na izborima 6. svibnja pobijedio socijalist Francois Hollande, otići će iz "aktivne politike"… Više

Komentari

registracija
28/4/10

Zvonko, 03.05.12. 19:24

Gadafi je financirao Mesića!

- tako bi trebao glasiti naslov! Koga uopće zanima Sarkozy?!


registracija
28/1/12

Bvalen16, 03.05.12. 20:20

Zvonko..ti ćeš uskoro i na sportskim stranicama kritikovati Sdp i Mesića,možda ga je finansirao jer su lijepu našu pokrali adzeovci i "domoljubi"..dakle ne mijenjaj temu, ako te ne interesira Sarkozi nemoj čitati


registracija
14/3/12

friški, 03.05.12. 20:27

Pa onu kreaturu od Mesića treba kritizirati u svakoj prilici.Kakva je to osoba i predsjednik koji radi protiv svoje države.Taj nazovi čovjek mi se gadi do beskraja.


registracija
28/4/10

Zvonko, 03.05.12. 21:07

bvalen,
zašto je tako teško pisati na hrvatskom?

Hrvatsku su pokrali antifašisti i komunisti a ne domoljubi! Reci mi i jednog lopova koji nije bio u partiji?Domoljubi nikada nisu ni bili na vlasti a o samoprozvanim i lažnim domoljubima se može raspravljati. Zamjenom teza klišejiziraš!


registracija
2/6/11

stereo, 04.05.12. 07:20

Pa ovako Zvonko u partiji nisu bili zasigutno TVOJ :
Jure Francetić, Ljubo Miloš, Maksim Luburić, Božidar Kavran i Draža Mihajlović


registracija
2/6/11

stereo, 04.05.12. 07:21

Ja toliko o Sarkozyju što se Zvoka tiče.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika