04.05.2012. / 09:33

Autor: Hina

Slovenija traži službeno objašnjenje o Ljubljanskoj banci

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je da je Slovenija zatražila službeno objašnjenje hrvatske vlade u vezi zaključka donesenog na zatvorenom dijelu njezine sjednice 19. travnja koji se odnosi na tužbe Zagrebačke banke i Privredne banke Zagreb protiv Ljubljanske banke, a vezano na pitanje neisplaćene devizne štednje hrvatskih građana u toj banci.

Karl ErjavecKarl ErjavecSlovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je da je Slovenija zatražila službeno objašnjenje hrvatske vlade u vezi zaključka donesenog na zatvorenom dijelu njezine sjednice 19. travnja koji se odnosi na tužbe Zagrebačke banke i Privredne banke Zagreb protiv Ljubljanske banke, a vezano na pitanje neisplaćene devizne štednje hrvatskih građana u toj banci.

"Čudno je da su ti zaključci povjerljive prirode. Zato smo hrvatsku stranu zamolili za pojašnjenje. Očekujemo da ćemo uskoro primiti odgovor, osobito s obzirom na to da ubrzo očekujemo i susret predsjednika dviju vlada", rekao je Erjavec kasno u četvrtak u razgovoru za emisiju "Odmevi" Slovenske televizije.

Po njegovim riječima, pitanje devizne štrednje hrvatskih građana u Ljubljanskoj banci treba rješavati u okviru sukcesije. "To je vrlo važno i zato treba naći odgovarajuću ustanovu koja bi se tim pitanjem bavila. Ako ta ustanova nije Banka za međunaroda poravnanja (BIS) u Baselu, onda bi trebalo naći drugu odgovarajuću instituciju", rekao je slovenski ministar vanjskih poslova za Slovensku televiziju.

Na pitanje bi li Slovenija blokirala ulazak Hrvatske u Europsku uniju ako o pitanju devizne štednje hrvatskih građana u Ljubljanskoj banci ne bi došlo do dogovora, Erjavec je rekao da je o tome "prerano" govoriti.

"Budući da smo dvije prijateljske države, očekujem da će nas hrvatska strana informirati o zaključcima koje je u vezi s Ljubljanskom bankom donijela na sjednici vlade", rekao je Erjavec.

Slovensko ministarstvo vanjskih poslova u četvrtak je u priopćenju za javnost navelo da je za Sloveniju pitanje preuzimanja jamstava za deviznu štednju u bankama u vrijeme bivše SFRJ sukcesijsko pitanje, "a ne bilateralno pitanje ili pitanje civilno-pravnog odnosa banke i štediša".

Traženje rješenja za to pitanje mimo sukcesije "nije u skladu s međunarodno-pravnim obvezama Hrvatske", navodi se u priopćenju. Uz to, navodi slovensko ministarstvo vanjskih poslova, Slovenija je tijekom hrvatskih pristupnih pregovora s Europskom unijom pristala na zatvaranje poglavlja o slobodnom protoku kapitala upravo zbog hrvatskog pristanka da se pitanje devizne štednje rješava u postupku sukcesije i da se otvori hrvatsko tržište za slovenske banke.

"Hrvatska je u listopadu 2010. godine pristala na postupak, koji bi riješio pitanje jamstava za deviznu štednju banaka u bivšoj Jugoslaviji, ali i na postupak uklanjanja prepreka za slobodan protok kapitala kako bi se omogućilo djelovanje slovenskih banaka na hrvatskom tržištu", kaže se u priopćenju.

Slovensko ministarstvo dodaje da je Ljubljana spremna na razgovore o tom pitanju i da želi očuvati dobrosusjedske odnose, ali istodobno očekuje da Hrvatska kao ugovorna strana Sporazuma o sukcesiji iz 2001. godine taj ugovor poštuje, te ga primjenjuje "dosljedno i u dobri vjeri".

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić izjavila je u srijedu da se pitanje Ljubljanske banke pojavilo se ponovno na dnevnom redu prije mjesec ili dva i uskoro će se o tome trebati razgovarati sa slovenskim partnerima.

Također je odbacila tvrdnju da je bivša vlada pristala da dug Ljubljanske banke štedišama ide u sukcesiju, te jasno naglasila da je postojala ideja i zahtjev da se zatraži posredovanje Banke za međunarodna poravnanja iz Basela. "To je zatraženo i ta je banka je odgovorila da to više nije u njezinoj nadležnosti", kazala je Pusić.

Dodala je da će se relativno skoro organizirati i susret hrvatskog i slovenskog premijera Zorana Milanovića i Janeza Janše, što će također biti jedna mogućnost da se razgovara o temi Ljubljanske banke.

Europska komisija smatra pitanje štediša bivše Ljubljanske banke bilateralnim pitanjem Hrvatske i Slovenije i potiče obje zemlje da za njega nađu uzajamno prihvatljivo rješenje, rečeno je u četvrtak u Bruxellesu.

"Smatramo to bilateralnim pitanjem i potičemo obje strane da za njega nađu uzajamno prihvatljivo rješenje", rekla je glasnogovornica Komisije Catherine Ray, odgovarajući na upit novinara da komentira najnoviji razvoj događaja u vezi s tim pitanjem.

(Hina) xfl ydj

Vezane vijesti

Dugovanje duže od života

Dugovanje duže od života

"Supruga mi je usred rata oboljela od raka, i molio sam tad Ljubljansku banku da mi vrati barem dio stare devizne štednje da bismo mogli platiti… Više

Komentari

registracija
17/6/05

torpedo, 04.05.12. 10:08

Na pitanje bi li Slovenija blokirala ulazak Hrvatske u Europsku uniju ako o pitanju devizne štednje hrvatskih građna u Ljubljanskoj banci ne bi došlo do dogovora, Erjavec je rekao da je o tome "prerano" govoriti.

"Budući da smo dvije prijateljske države, ..."

Ispravan odgovor bi bio: NE. Ovako to je samo uvijena prijetnja.


registracija
7/7/11

gadovi, 04.05.12. 12:43

Što se mene tiče, ma daj te nas već jednom zablokirajte


registracija
10/2/12

Hazu, 05.05.12. 14:31

lJUBLJANSKA DA ISPLATI SVE ,JER NEMA NA MORE,A U eu MA BAŠ NAS BRIGA


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika