04.05.2012. / 14:02

Autor: Nacional.hr

HAC može funkcionirati bez poskupljenja

U slučaju gradnje dodatnih pravaca i objekata, morala bi se povisiti cijena cestarine, visina naknade iz naftnih derivata ili bi neke autoceste morali dati u koncesiju

Zgrada Hrvatskih autocesta (Pixsell)Zgrada Hrvatskih autocesta (Pixsell)Neimenovani izvori iz Hrvatskih autocesta tvrdi kako poskupljenje cestarina nije nužno i kako bi daljnja neplanirana gradnja prometnih pravaca ili objekata narušila financijski plan, piše Jutarnji list.

Uprava HAC-a je u ožujku izradila projekt financiranja i građenja autocesta za razdoblje od 2012. do 2037. godine, u kojem je predviđeno uzimanje 56 milijardi kuna kredita kojim bi se otplatili svi krediti podignuti za gradnju autocesta. Zadnji kredit digao bi se 2037. godine, a plan predviđa kako su postojeći prihodi od cestarina i naknade iz naftnih derivata dovoljni za otplatu postojećih i budućih kredita te tekuće poslovanje tvrtke.

Prema planu autoceste bi se gradile do 2016. godine. U sljedeće četiri godine završila bi se autocesta od Vrgorca do Ploča, koridor od granice s Mađarskom do granice s Bosnom i Hercegovinom s mostovima preko Drave i Save, autoceste od Buševca do Lekenika i od Velike Gorice do Jakuševca te nadvožnjak preko Ranžirnog kolodvora.

U slučaju gradnje dodatnih pravaca i objekata, morala bi se povisiti cijena cestarine, visina naknade iz naftnih derivata ili bi neke autoceste morali dati u koncesiju. HAC-u ubrzano radi na planu restrukturiranja kako bi se ispoštovao rok 25. svibnja, do kojeg je ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić zatražio dokumente. Već je procijenjeno kako treba raskinuti ugovore o gradnji autoceste od Dubrovnika do Dolija i od Lekenika do Siska te Podravskog ipsilona.

Ni 'politički projekti' nemaju budućnost, ne postoje detaljni planovi, ni građevinske dozvole. Do sad je za te projekte plaćeno 386,7 milijuna, a utrošeno je ukupno 485,7 milijuna kuna. Samo za gradnju Pelješkog mosta utrošeno je 199 milijuna kuna.

HAC ima 41 aktivni kredit u vrijednosti od 21 448,592 394 kune, koji dolaze na naplatu do 2025. godine. Od 2001. godine do danas HAC je na izgradnju autocesta potrošio nešto više od 39 milijardi kuna.

Vezane vijesti

HAC 'gura' ENC

HAC 'gura' ENC

Ministar Siniša Hajdaš Dončić i predsjednici Uprava HAC-a i ARZ-a Dražen Guštin i Željko Denona, danas su na konferenciji za novinare izvijestili… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika