04.05.2012. / 14:25

Autor: Deutsche Welle

U Hrvatskoj se dižu, a u Poljskoj:

Bruxelles prisilio na smanjenje cestarina

Cestarina će u Poljskoj od lipnja 2012. biti jeftinija. To je rezultat pritiska koji je iz Bruxelles izvršen na vladu u Varšavi. Razlog je što se dio brzih prometnica financira iz fondova Europske unije

IlustracijaIlustracijaDok se u Hrvatskoj priprema poskupljenje cestarina, a u Sloveniji je u proteklih nekoliko godina propalo više pokušaja da se utječe na smanjenje cijena vinjeta za autoceste, u Poljskoj je Europska komisija bila uspješnija. Od lipnja mnoge dionica poljskih autocesta bit će jeftinije – što znači pravovremeno uoči početka Europskog prvenstva u nogometu.

EU dopušta samo naplatu za pokrivanje troškova

Za razliku od slučaja Slovenije, cestarine u Poljskoj bit će u prosjeku dva puta jeftinija. Kao glavni razlog navodi se da se da je u izgradnji autocesta korišten novac Europske unije, stoga nije dopušteno da se naplatom cestarina ostvaruje dobit već samo pokrivanje troškova. Profit poljske Opće uprave za ceste i autoceste (GDDKIA) Europska unija ne dopušta.

Zanimljivo je da je i velik dio slovenskih novijih autocesta također izgrađen pomoću novca Europske unije, no trebalo bi možda tek ispitati pokrivaju li se naplatom slovenskih vinjeta tek troškovi ili se ostvaruje ipak dodatna dobit, što bi značilo da se radi kao i kod Poljske, pa bi i Slovenija možda morala smanjiti cijene svojih vinjeta.

Zbog prijetnji Poljaci smanjili cestarine

Od uvođenja elektronskog naplaćivanja cestarina poljske autoceste postale su vrlo unosne dionice. Zbog toga je moguće da Europska komisija zatraži čak i povrat dijela subvencija. Kako ne bi izgubilo novac iz Europske unije, poljsko ministarstvo prometa odlučilo se na veliko smanjenje cijena cestarina.

Jeftinija cestarina bit će prije svega na dijelu dionice autoceste A2 između Konina i Strykowa, za koju se već sada plaćala cestarina. Vozači osobnih automobila ubuduće će po kilomentru plaćati dva i pol umjesto pet centi. Ista cijena vrijedi i za dionicu autoceste A4 između Wroclawa i Gliwice za koju se do sada nije plaćala cestarina.

Jeftinije cestarine uvode se na dionicama autocesta od Wroclawa do njemačke granice, te od Krakova prema istoku te na autocesti A1 od Kattowica prema češkoj granici. Za razliku pod državnih autocesta na dionicama kojima upravljaju privatni, vozači plaćaju sedam centi po kilometru, a to je dionica od Konina do Poznana.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

UEFA je kaznila Njemački nogometni savez s 25.000 eura jer su njemački navijači na utakmici EURA protiv Danske istakli neonacističku zastavu. Istraga… Više

Komentari

registracija
26/1/08

Rampa, 04.05.12. 20:44

Blago Poljacima!

Oni nemaju svog Čačića koji je umislio da je auto ceste pravio osobno golim rukama i iz svog džepa finacirao, pa sad može naplaćivati koliko ga volja!


registracija
29/4/09

florenz, 05.05.12. 11:40

E, moj g. Čačiću - na radost građana, izgleda da ste zakasnili na povećanje cestarina. Kako ćete sada namiriti lopovska dugovanja HAK-a, kad Poljaci (koji su u EU) to nesmiju? Hoće li Vaš "ples sa cijenama" trajati samo do ulaska u EU ?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika