04.05.2012. / 16:11

Autor: Hina

Iran neće zatvoriti podzemno nuklearno postrojenje

Iran je priopćio u petak da neće nikada prekinuti svoj program za obogaćivanje urana te da ne vidi razlog za zatvaranje podzemnog nuklearnog postrojenja Fordow.

Iran ne želi zatvoriti svoje podzemno nuklearno postrojenjeIran ne želi zatvoriti svoje podzemno nuklearno postrojenjeIran je priopćio u petak da neće nikada prekinuti svoj program za obogaćivanje urana te da ne vidi razlog za zatvaranje podzemnog nuklearnog postrojenja Fordow.

Prošlog je mjeseca jedan visoki američki dužnosnik rekao da će SAD i njegovi saveznici tražiti da Iran zaustavi obogaćivanje urana i odmah zatvori postrojenje Fordow na razgovorima o nuklearnom programu Teherana.

Međutim, iranski veleposlanik pri Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) Ali Asghar Solatanieh rekao je za Reuters da ne vidi "nikakve opravdanosti" za zatvaranje Fordowa koji je, kako je rekao, pod nadzorom IAEA-e.

"Kada imate sigurno mjesto, sigurno mjesto pod nadzorom IAEA-e, onda zašto mi kažete da ga trebam zatvoriti?", kazao je on.

Istaknuo je da je Iran izgradio to podzemno postrojenje kako bi bolje zaštitio svoje nuklearne aktivnosti od izraelskog ili američkog napada.

Nakon godinu dana u travnju su nastavljeni pregovori u Istanbulu između iranskih dužnosnika i predstavnika pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a (SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija, Francuska) i Njemačke kada je dogovoreno da će se idući sastanak održati 23. svibnja u Bagdadu.

Vezane vijesti

Amano: Moguć skori sporazum s Iranom

Amano: Moguć skori sporazum s Iranom

Čelnik Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u utorak je rekao da očekuje uskoro potpisati sporazum s Iranom koji bi olakšao istragu o… Više

Komentari

registracija
9/11/09

superhik, 04.05.12. 23:54

Imaju potpuno pravo, svakome je vise puna kapa dvostrukih standarda i "demokracije" kolonijanih sila. Jedni standardi za sebe i svoje klijente tipa Izrael, a drugi za sve ostale.
Trebali su reci da ce ih zatvoriti tjedan dana nakon sto Izrael zatvori svoje, nakon sto IAEA obavi prvu inspekciju tih postrojenja o kojima se ne smije niti pricati, s obzirom na svu tu "slobodu tiska" kojom se jako ponose.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika