04.05.2012. / 17:03

Autor: Hina

Jadrankamen - upozorenje i opomena

Rektor Sveučilišta u Rijeci Pero Lučin danas se oglasio priopćenjem u kojem osuđuje jučerašnju policijsku intervenciju nad radnicima "Jadrankamena" u Pučišćima.

Rektor Sveučilišta u Rijeci Pero Lučin danas se oglasio priopćenjem u kojem osuđuje jučerašnju policijsku intervenciju nad radnicima "Jadrankamena" u Pučišćima.

"Jadrankamen" je upozorenje, ali i opomena da se učini sve da se takav slučaj više ne dogodi, a akademska zajednica uvijek je na strani prava, pravde i poštenja, pa je dužna još aktivnije se uključiti u sve društvene procese kako bi omogućila ono što joj je u konačnici i imanentno, a to je boljitak cijelog društva, naveo je rektor.

U priopćenju ističe da se "slučaj "Jadrankamen"" ne smije više ponoviti, navodeći da je nedopustivo policijom ići na radnike koji su se usudili braneći svoje interese ukazati na još jednu spornu privatizaciju.

Zakon se mora poštivati i institucije sustava moraju neometano djelovati ali se nameće pitanje kako je "Jadrankamen", kao i mnoge druge privatizirane tvrtke, došao u situaciju u kojoj se nalazi. Prema informacijama koje prenose mediji, navodi rektor, vlasnik ima jedan aktivan sudski proces za izvlačenje 1,5 milijuna kuna iz "Jadrankamena", koji se na Općinskom sudu u Splitu vuče već nekoliko godina. Policija je prošlog mjeseca prijavila još jedan slučaj izvlačenja navodnih 24,2 milijuna kuna iz te tvrtke, istaknuo je Lučin.

Navodeći da će zasigurno proći nekoliko godina dok se ti postupci okončaju, rektor Lučin ocjenjuje da ne čude pitanja koja si postavljaju građani, kako to da je zakon primjenjiv za radnike odmah, a za one koji su upropastili brojna poduzeća i ostavili radnike i njihove obitelji bez sredstava za život - tek ako dođu na red.

Lučin ističe da i akademska zajednica mora tražiti odgovor na pitanje kako to da Državno odvjetništvo i policija "rade punom parom" a zasluženu sankciju za kriminal se čeka godinama. Naveo je da akademska zajednica neće pozivati na pobune jer je svjesna da ulica ne može riješiti nagomilane probleme, ali zato može i mora ponuditi rješenje za izlazak iz krize.

Radnicima je poručio da njihovu djecu, studente, na sveučilištima ne odgajaju i neće odgajati da budu poltroni i nemisleći ljudi nego osobe koje moraju stvarati istinsko društvo znanja. Pozvao je i sve gospodarstvenike i poduzetnike na tješnju suradnju sa sveučilištem koje svojim resursima može omogućiti razvoj društva.

Lučin je istaknuo da je povod današnjem priopćenju jučerašnji razgovor s jednim novinarom koji ga je upitao kako to da akademska zajednica tako zdušno brani svoja stečena prava, reagirajući na mogućnost da profesore koji ostanu u sustavu nakon 65. godine života više ne plaća resorno ministarstvo nego matična institucija iz svojih sredstava, a šuti na nepravilnosti koje se događaju u društvu.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
7/9/07

Vinogradar, 04.05.12. 17:27

HRVATSKA = JADRANKAMEN !


registracija
22/4/11

www, 04.05.12. 18:46

Ovo pitanje treba uputiti pravosuđu i sucima koji imaju svoje ime i prezime. Zašto se nikada ne objavljuje ime suca već se kaže npr. sud je donio presudu i sl.


registracija
11/1/10

fluid, 04.05.12. 21:47

Naravno,osnovno pitanje je kako na radnike sad i odmah svim silama sustava i represivnog aparata uz nevjerovatno brzo reagiranje pravosuđa(DORH-a) dok prema uzroku zla ništa već 10-ak godinica !?Ima li nevinije i korektnije pitanje u svezi aktualnog?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika