04.05.2012. / 19:58

Autor: Hina , Nacional.hr

DORH istražuje:

Tko je rasturio Jadrankamen?

Sindikat Jadrankamena tvrdi da su državne institucije vlasniku Jadrankamena Bruni Orešaru godinama omogućavale nesmetanu pljačku i neizvršavanje obaveza prema državnim fondovima te da Državno odvjetništvo nije reagiralo pravovaljano na upozorenja o tim nezakonitostima

ArhivaArhivaDržavno odvjetništvo odbacilo je tvrdnje da nije reagiralo na upozorenja o sumnjivom poslovanju i mogućim zlouporabama u Jadrankamenu, navodeći da nadležno općinsko i državno odvjetništvo u Splitu te policija poduzimaju sve radnje povodom prijava ali da je riječ o složenim kriminalističkim istraživanjima i dokaznim radnjama u gospodarskim predmetima, u kojima se odluke ne mogu donijeti u kratkom vremenu.

Napominjući kako nadležna tijela na vrijeme poduzimaju radnje kako bi se zbog težine i ozbiljnosti stanja u Jadrankamenu što brže utvrdile moguće nezakonitosti, Državno odvjetništvo (DORH) je na svojim internetskim stranicama navelo što je dosad poduzeto vezano uz upozorenja o sumnjivom poslovanju u toj tvrtki.

Podsjetilo je pritom da je u povodu prijave Nezavisnog sindikata Jadrankamena protiv bivšeg predsjednika uprave Vedrana Vilovića podignuta optužnica zbog kaznenog djela povrede prava na rad i drugih prava.

Zbog prijava o mogućim zlouporabama u gospodarskom poslovanju u Jadrankamenu i povezanim društvima, nadležno odvjetništvo je, kažu u DORH-u, provelo i provodi složene dokazne radnje među kojima i zahtjevna knjigovodstveno financijska vještačenja radi sumnje da su s računa trgovačkog društva iz Splita na račun Jadrankamena prebačena znatna financijska sredstva.

Odvjetništvo je najavilo da će nakon provođenja zadnje dokazne radnje u tom predmetu uskoro biti donesena odluka o čemu će javnost biti na vrijeme obaviještena.

DORH navodi i da je splitsko Općinsko državno odvjetništvo 19. ožujka 2012. primilo izvješće splitsko-dalmatinske policije protiv dvije odgovorne osobe zbog zlouporabe u gospodarskom poslovanju koja su počinjena na štetu Jadrankamena. Odvjetništvo napominje da se i u tom predmetu provode dokazne radnje, uključujući i vještačenja te da će po njihovom dovršetku biti donijeta odluka.

Osim toga, kažu u DORH-u, nadležna državna odvjetništva rade na više drugih prijava podnesenih od strane Nezavisnog sindikata i od strane uprave u kojima se provode kriminalistička istraživanja, a o kojima zasad, s obzirom na potpunu tajnost postupka, u ovoj fazi ne mogu iznositi bilo kakve informacije.

DORH ističe da se radi o kriminalističkim istraživanjima i dokaznim radnjama u gospodarskim predmetima u kojima se zbog složenosti pravnih i činjeničnih pitanja odluke ne mogu donijeti u kratkom vremenu.

Sindikat Jadrankamena tvrdi da su državne institucije vlasniku Jadrankamena Bruni Orešaru godinama omogućavale nesmetanu pljačku i neizvršavanje obaveza prema državnim fondovima te da Državno odvjetništvo nije reagiralo pravovaljano na upozorenja o tim nezakonitostima.

Napominju da plaće radnicima nisu isplaćene od kolovoza 2009. i da je bivši vlasnik te nekad uspješne tvrtke izvukao milijunske iznose iz Jadrankamena što je tu tvrtku odvelo u stečaj.

"Kaznene prijave zbog malverzacija u Jadrankamenu i splitskoj tvrtki Uzor protiv bivšeg vlasnika Brune Orešara i njegovih jataka datiraju još od 2000. Vodstvo sindikata Jadrankamena podnijelo je niz kaznenih prijava, uključujući prijavu protiv Orešara i 11 odgovornih osoba Jadrankamena i po tim prijava još nemamo nikakav reakcija Državnog odvjetništva", rekao je Hini potpredsjednik Sindikata Jadrankamena Josip Eterović.

Napomenuo je da je sindikat protiv Vilovića, zadnjeg predsjednika uprave podnio 12 do 14 prijava zbog zlouporaba položaja i ovlasti, ali da je Državno odvjetništvo podignulo tek jednu optužnicu.

Vezane vijesti

'Pozivanje na otpor i samovlast'

'Pozivanje na otpor i samovlast'

Kod suca istrage Županijskog suda u Splitu u tijeku je ispitivaje četvorice radnika Jadrankamena, koji su privedeni jučer u Policijsku upravu u… Više

Komentari

registracija
22/4/12

nesolipamet, 04.05.12. 20:19

Tuđmanovi Orešari su uništili na tisuće tvornica. Doživotne robije....ili vješala.


registracija
31/1/10

STTony, 04.05.12. 20:52

Imam pouzdanu informaciju iz DORH-a da će se istraga o Jadrankamenu završiti vrlo brzo, vjerovatno i prije 2034-e.

Tada više nitko neće moći kazati da HR pravne institucije ne rade svoj posao.

Stoga samo još malo strpljenja molim.


registracija
11/1/10

fluid, 04.05.12. 21:43

Ostaje činjenica kako je Škegrin plan o pretvorbi na hrvatski način,dobro osmišljen i prekriven sa toliko zakulisnih mogućnosti i zakonskih rupa,da nije moguće ni za 10 godina ući u sve tragove počinjenja nedjela.Naravno da tome i nije baš tako.Bit će više da je neka sprega u pitanju.Koga?SvejednoCjelokupan HDZ-ov sustav funkcionira besprijekorno u otimačini svega što je moguće naći na "slobodnom tržištu"predviđenom za odstrel podobnika i moćnika.Pretvorba je pokrivena zakonima,sudstvom,odvjetništvom a po pitanju invalidiranja viška ,na naglo oboljele nacije i braniteljske lažnjačke populacije,svoj doprinos (i debele zarade-naravno)su dali vrli doktori.Dakle najviša intelektualna svita Hrvatske se urotila u otimačinu.Škegro osmislio,intelektualci realizirali.Političari omogućili i participirali u "raspodjeli"domaćih narodnih dobara.
I to je storija ukratko,o hrvatskom prelasku iz socijalizma u kapitalizam.Vjerujem u staru poslovicu;"Kako došlo-tako ošlo"! Ili ona vjernička;"Oteto-prokleto"!


registracija
27/8/09

Lujo1, 04.05.12. 22:09

"DORH ističe da se radi o kriminalističkim istraživanjima i dokaznim radnjama u gospodarskim predmetima u kojima se zbog složenosti pravnih i činjeničnih pitanja odluke ne mogu donijeti u kratkom vremenu"

A kaj je za DORH "kratko vrijeme"?!

Pa sindikati Jadrankamena već godinama tvrde kak je Jadrankamen (uostalom kak i cela RH) opljačkan i kak ga i dalje pljačkaju, a DORH sad veli kak ima "kratko vreme" za istragu!

Ma u sve lopovluke u RH je upleten i DORH i to je glav ni razlog "kratkog vremena"!

Treba sve šefove DORH-a u zadnjih 20 godina u bajbukanu i oduzeti im svu imovinu!

Banda lopova!!
.


registracija
14/11/07

laufer, 04.05.12. 23:39

Prvo bi trebalo pitati za zdravlje nadležnu poreznu upravu - što su radili cijelo to vrijeme?
Sve dok netko iz državnih službi ne bude - u najmanju ruku - ostao na ulici zbog NEOBAVLJANJA POSLA za koji su plaćeni neće biti pomaka.
Vlasnik i poslovodstvo su odgovorni, ali su još više odgovorni oni iz državnih službi koji su dozvolili višegodišnje nezakonito poslovanje.
I oni moraju prvi odgovarati.

Lopova ima i uvijek će ih biti, zato su tu država i njene službe da ih sprečavaju i kažnjavaju.
Odnosno, trebala bi biti.


registracija
12/1/11

siziff, 05.05.12. 05:37

TKO JE RASTURIO JADRANKOMEN ?

Sva posljeratna vlast kako lijeva tako desna i oni između (ni vrit ni mimo),, sa velikim akcentom na hadezenjare, uz potporu sitnozubića (koji bi za jedan maksimirski grah rasturili još sto jadran- kamena,....maaaaa.,,,,,,,jesi li ih vidio kako se tuku za jedan grah koji vrijedi 20 kn, kao da nisu tjedan dana jeli, afrička sirotinja je pizdin dim......da su došli u poziciju jednoga Valentića, Škegre, Polanćeca, Sanadera.....kako bi se tek tukli oko toga "graha"...... gore i besprizornije negoli gore navedeni.
Neka mi netko ne počne pričati o sirotinji koja je samo zbog svojega siromaštva takva.

Ti iz Maksimira, kao isti i slični iz čitave Hrvatske, to je biračko tjelo koje je rasturilo Jadrankamen i sve ostalo.( Ovi na vrhu su samo produkt i zrcalna slika) Kada bi bilo šanse, isto bi ponovili jiš sto puta.

Ko misli da je Hrvatska Meštrović, Tesla, Ruđer Bošković, Radman, Pero Kvrgić ......taj se gadno zajebao.
Hrvatska su ovi iz Maksimira, bliže kopanju sa grahom (kopanj = iz čega stoka pije vodu), sa večom mogučnošću grabeža i oni dalje od kopanja, sa manjom. GLOBALNO.
Tko će to promjeniti? Josipovići ? HE HE


registracija
27/8/09

Lujo1, 05.05.12. 09:37

Kad treba hapsiti pokradene šljakere iz Jadrankamena onda veli milanović kak "pravna država mora djelovati"!
A zakaj "pravna država" ne treba djelovati kad petrać 20 put prekrši zakon i šeće po belom svetu ko janje nevino?
Milanoviću nekompetentna budalo daj pokaži na petraću tu "pravnu državu" ak se usudiš, a ne na ovoj sirotinji iz Jadrankamena koja je opljačkana i tvojom zaslugom.
Jesi li ikad u Saboru ili bilo gdje postavil pitanje lopovluka u Jqadrankamenu za kojega si znal ko i sva stoka sitnog zuba, jesi li ikad?
Marš lopove nesposobni!


registracija
9/5/10

lolobrigita, 05.05.12. 15:11

Što reći na eufemizam Zorana Milanovića da u Jadrankamenu nije u pitanju kriminal nego "loša poslovna praksa"?


registracija
30/11/09

Dugoprugas, 05.05.12. 21:21

Hvala bogu ovaj puta nisu bili upetljani Zuzulovi.Mozda?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika