04.05.2012. / 20:15

Autor: Hina

Pod istragom 37 osumnjičenika

USKOK je sucu istrage Županijskoga suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv šestoro osumnjičenika

Državni odvjetnik Mladen BajićDržavni odvjetnik Mladen BajićUred za suzbijanje korupcije i organiziranoga kriminala - USKOK donio je nalog o provođenju istrage protiv 37 hrvatskih državljana zbog osnovane sumnje da su udruženi počinili kaznena djela davanja i primanja mita, krivotvorenja službene isprave, krivotvorenja isprave, prijevare te prijevare u pokušaju i za sebe i druge pribavili nepripadnu materijalnu dobit od najmanje pet milijuna i 400 tisuća kuna, a banke oštetili za navedeni iznos uvećan za pripadajuće kamate, objavljeno je danas na USKOK-ovim internetskim stranicama.

USKOK je sucu istrage Županijskoga suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv šestoro osumnjičenika.

Osnovano se sumnja da je prvoosumnjičeni, od početka 2005. do kraja 2010. u Zagrebu, okupio i u zajedničko djelovanje povezao još 12 osoba, među kojima dvije žene i deset muškaraca, u namjeri stjecanja znatne nepripadne materijalne dobiti za sebe i druge.

Osumnjičenici su se dogovorili da će, koristeći se vlastitim trgovačkim društvima koja nisu poslovala ili su im računi bili blokirani, sastavljati krivotvorenu dokumentaciju o pozitivnom poslovanju društava na temelju fiktivnih uplata, krivotvorene dokumentacije o zaposlenju i platne liste fizičkim osobama. Dogovorili su se i da će na osnovu neoriginalne i neistinite dokumentacije izdavati zadužnice i mjenice u namjeri da njihova društva naručuju, preuzimaju i prisvajaju robu od drugih trgovačkih društava bez plaćanja, a u bankama na području Republike Hrvatske podižu namjenske i nenamjenske kredite bez namjere njihovog vraćanja.

Tako su, na temelju neistinitoga boniteta trgovačkih društava i narudžbenica te zadužnica i mjenica, prvoosumnjičenik i još trojica muškaraca treće od jednoga društva preuzeli robu u vrijednosti od 826.270 kuna koju nisu platili, čime su sebi pribavili nepripadnu materijalnu dobit a društvo koje im je isporučilo robu oštetili za navedeni iznos.

Upotrebom krivotvorene dokumentacije su pak četvrtoosumnjičeni te muškarac i žena na svoje ime i za svoj račun u bankama podigli kredite koje nisu vratili, a i ostali osumnjičeni su s drugim osobama dogovarali podizanje kredita u raznim bankama. Predočavali su im da u određenoj banci na svoje ime podnesu zahtjev za kredit uz krivotvorenu dokumentaciju o svom zaposlenju i bonitetu trgovačkih društava koju su im oni nabavili i preuzmu dobiveni iznos kredita koji će predati prvoosumnjičeniku ili osobi koja im je ponudila realizaciju kredita te da će dio dobivenoga kredita moći zadržati za sebe ili da će moći na temelju krivotvorene dokumentacije u drugoj banci podići kredit za sebe, na što su osumnjičenici pristajali.

Vezane vijesti

'Fiolićev iskaz nije došao iz USKOK-a'

'Fiolićev iskaz nije došao iz USKOK-a'

USKOK je danas kao neistinite odbacio navode objavljene u medijima po kojima je Državno odvjetništvo plasiralo u javnost informaciju iz navodnog… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 04.05.12. 21:51

Sa jedne strane razumijem i Državno odvjetništvo.Zamislimo situaciju u kojoj je DORH i pravosuđe 100 % efikasno i ekspeditivno.Pa tko bi uopće ostao slobodan danas u Hrvatskoj? 75 % građana bi danas bilo onkraj brave.Niti imamo toliko zatvora niti bi imao tko raditi.To bi tek bilo neodrživo stanje.Ovako dociranje na kapaljku,će spasiti opstojnost Hrvatske.Što je -je ! ha,ha,ha koja komedija.


registracija
11/1/10

fluid, 04.05.12. 23:08

Kamensko ! Kamensko mora postati sljedeći Jadrankamen.Mora se izvršiti pritisak na institucije jer očigledno da Pavić and company,ruju duboko.Bajić se mora izjasniti šta se događa oko Kamenskog.Naravno da neće govoriti niti o tijeku istrage niti bilo šta što bi kompromitiralo samu istragu.Ali okvirno se uvijek može i mora dati odgovor koju javnost itekako ima pravo znati.Naročito u hrvatskim uvjetima i okvirima gdje je mito i korupcija do najviših razina.Pa kada ministri ili institucije kažu kako je to istražna tajna,ili sudska tajna,tada je to više komično nego službeno ozbiljno.Djelovanje pravosuđa i ostalih institucija,da je bilo valjano i čisto,Hrvatska nebi nikada došla u situaciju gdje je sada.Ovako,upravo su oni pokretači i pokrivači svega nereda u pljački kakva nije zabilježena od kada Hrvati znaju da su to što jesu.Pod plaštem službenoga i zakonski tajnoga,provlače nam igle kroz nos i uši a mi kao medvjedi plešemo i cupkamo za komadiće ostataka slanine.To je farsa i nema uporište ni u moralu ni u zakonitosti.Uostalom,imovina oko koje se jagme svi koji je se mogu dočepati na kriminalan način,pripada upravo narodu (srećom ili nesrećom po bivšem socijalističkom uređenju)i nema zainteresiranijih za tu imovinu od vlasnika samih.To jest naroda.Narod ima pravo znati tko,gdje,kako i zašto krade,vodi procese,kako ih vodi i koja je sudbina te narodne imovine.Za koga to mora biti tajno?Za vanzemaljce,švicarce ili ebgleze?Zato to zovem farsom.Od politike preko izvršne vlasti pa sve do pravosuđa.


registracija
29/4/09

florenz, 05.05.12. 11:36

Očito su osim tajkunske, završili i HDZ "akademiju". Za banke ne brinem. One će se namiriti podizanjem kamatnih stopa građanima i prodajom njihove zaplijenjene imovine zbog dužničkog ropstva.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika